Mange symptomer på lavt stoffskifte - hva kan jeg gjøre?

Hei,
Jeg har tatt blodprøver ifht lavt stoffskifte og menopausen, jeg fikk til svar at jeg ligger innenfor normalverdiene og ikke kunne få medisiner. Jeg har mange av symptomene på LS.
Verdiene på
T4: 11.6
T3: 4.6
TSH: 2.2

Ifht menopausen:
FSH: 55*
LH: 30*

Legen ville gi meg østrogen fordi hun mente det var der problemet mitt lå.

Jeg strever med hukommelse, konsentrasjon, søvn, sliten og trøtt hele tiden, lite energi/tiltak, vektøkning, tør hud, sprukne negler og hovne fingre og føtter.

Hva bør jeg gjøre? Starte på østrogenbehandling eller kjempe med legen om å få medisiner mot LS? Eller rett og slett gi opp og holde ut som det er nå?

Vennlig hilsen en sliten kvinne på 48 år

kvinne
48
Hei kvinne 48.

Du forteller at du er meget sliten, og at du "strever med hukommelse, konsentrasjon, søvn, sliten og trøtt hele tiden, lite energi/tiltak, vektøkning, tør hud, sprukne negler og hovne fingre og føtter". Alt dette du nevner er uspesifikke symptomer som kan ha flere og/eller sammensatte forklaringer. Eksempelvis kan søvnmangel i seg selv kan gjøre en sliten og trøtt, som igjen kan føre til inaktivitet og usunne spisevaner som gir vektøkning og dårlig hud- og neglkvalitet. Noen ganger er det hormonelle endringer, vitaminmangler eller sykdom som gjør at ballen begynner å trille.
Hva gjelder deg kan det høres sannsynlig ut at det er overgangsalderen som har startet det hele.

Du har tatt blodprøver hos fastlegen, og har her skrevet ned blodprøveresultatene dine. De kvinnelige kjønnshormonene LH og FSH må tolkes ut fra hvor man er i syklus, og dette har nok legen din styr på. Uansett har du forhøyede verdier, og kan tolkes som at du er i overgangsalderen. Det kan også gi symptomer som du nevner, og mye av plagene i forbindelse med overgangsalderen kan rette seg med østrogen-inntak. Det kan altså hende at du blir kvitt noen av disse plagene du har nevnt om du kan starte med slik østrogenbehandling, og at du slik kommer inn i en "god spiral" igjen.

Symptomene på lavt stoffskifte er uspesifikke og varierte, og kan være vanskelige å skille fra livsstilsfaktorer, psykiske tilstander som depresjon eller andre medisinske tilstander. Med andre ord kan man huke av på alle symptomene for lavt stoffskifte, og likevel finne en helt annen bakenforliggende årsak til plagene. Medisiner som brukes i behandlingen for lavt stoffskifte vil da ikke ha noen som helst virkning, i verste fall gjøre en uvel. Jeg forstår likevel at du lurer på om noen av disse plagene du har kan ha med lavt stoffskifte å gjøre, og om det kan rette seg om du får behandling. Verdiene du nevner her viser ikke at du har lavt stoffskifte i seg selv. Det finnes en mulighet for at du ligger noe lavt i forhold til der referansenivået ditt bør være (altså at du har ligget høyere tidligere), men likevel er verdiene dine så gode at det ikke kan forklare alle disse symptomene du her nevner.

Jeg vil foreslå at du ber om en kontroll av stoffskifteprøvene dine om 6-12 måneder, for å se om stoffskiftet ditt har en fallende tendens. Dette tror jeg legen din vil være enig i, uten at det blir noen kamp. Det er ikke nødvendig å sjekke stoffskiftet før det har gått såpass med tid, fordi endringer ikke vil skje raskt. I mellomtiden må du vurdere starte med østrogen mot overgangsplager. Uansett bakenforliggende årsak til at du er trøtt og sliten, bør du forsøke så godt det lar seg gjøre å ha en regelmessig livsførsel med sunne måltider og lett mosjon.

Du skal ikke behøve gi opp, det kommer til å bli bedre! Det kan hende du må holde ut en liten stund til, inntil overgangsplager har lagt seg (med eller uten østrogen). Hold en god kontakt med legen din nå fremover, der dere er i dialog om hvordan du har det. Da blir det lettere å følge deg opp, forsøke behandlingsalternativer og ta relevante prøver/kontroller.
Jeg håper dette svaret var til hjelp, og jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen Thea Steinert