Lommelegen tekst
Søk blant 44,737 spørsmål og svar.

Magesmerter, diare og behandling for magesår.

Magesmerter, diare og behandling for magesår.

Mandag 31. mai 2010

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg har over lengre tid slitt med mye luft og magesmerter spesielt i forbindelse med kaffe, hvetemel,sterk og fet mat. Smertene tiltok for to uker siden og legen tok en blodprøve der han fant den bakterien som kan tyde på at jeg har begynnende magesår/magesår. begynte på trippelkur som jeg gikk på en uke, og ble veldig dårlig av. tross bruk av melkesyrebakterier og en lettfordøylig kost hadde jeg avføring 5, 6 ganger daglig som oftest diare, men den brennende smerten gav seg. Etter avsluttet kur kom dessverre smertene tilbake og jeg fikk beskjed om å fortsette å bruke syreblokker (somac på resept), tar en tablett hver morgen før frokost. det som er så fælt er at diareen ikke gir seg, kan være flere timer der jeg føler meg fin, men så kommer smertene og diareen. er det bivirknonger av somac? føler liksom at jeg ikke får tømst meg skikkelig og det er mye slim. orker ikke fler piller som sliter ut magen min nå. hva bør jeg gjøre? kan det være noe farlig? står midt i eksamensstress og har ikke tid og enger til mer leger og sykdom.

Kvinne, 23 år

kvinne
23

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Takk forspørsmål.
Symptomene du beskriver (luft og magesmerter særlig etter kaffe, hvetemel sterk og fet mat) tatt i betraktning av din unge alder peker mest i retning av en type magekatarr såkalt dyspepsi.

Det er sjelden med magesår i din alder men tilstedeværelse av ”magesårsbakterien” H. pylori gir en liten mistanke og du har altså nå fått behandling for den. Ved magekatarr uten sår kan det også hjelpe å fjerne denne bakterien med antibiotika.
Kuren kalles trippelkur fordi den består av to typer antibiotika og en type syrenøytraliserende medisin.
Alle disse medisinene kan gi diare: Antibiotika gir ofte diaré fordi den også dreper en del bakterier som vi skal ha i tarmen. Dette retter seg stort sett kort tid etter kuren.
Eventuelt kan man bruke melkesyrebakterier som du, drikke kulturmelk, Biola eller lignende for å tilføre disse bakteriene igjen. Du kan gjerne fortsette med det en tid.

Somac reduserer magesyreproduksjonen. Du forteller at den fjernet den brennende følelsen som syren gir i et sår eller i et irritert spiserør. Den kan også gi diaré og det er den vanligste bivirkningen av Somac. Det kan være tilfelle hos deg.
Du får nesten prøve uten Somac igjen for å teste ut dette. Hvis brenningen da blir for ille kan du bruke en annen reseptfri syrehemmer f eks en såkalt H2-blokker (minstepakning er reseptfri) mens du tester ut.

Kan det være alvorlig sykdom?
Det er svært uvanlig i din aldersgruppe! Jeg ville ikke ha engstet meg for det. For at jeg skulle tenke i den retningen måtte du ha nevnt stort ufrivillig vekttap, blod i avføringen, avvik på blodprøver (veldig lav blodprosent, høy senkning, høye leverprøver, blodspor i avføring)
Legen din tok sikkert disse prøvene i forbindelse med undersøkelsen.

Forsøke uten Somac, eventuelt med H2blokker (f eks Ranitidin) og se om ikke diareen gir seg. Les gjerne litt om magekatarr/funksjonell dyspepsi for tips og råd. Se linken over.

Lykke til med eksamen (som for øvrig ikke er en helt uvanlig årsak til mageplager og diaré eller forverring av disse:-))

Mage og tarm
Vennlig hilsen

Eva Gravdahl

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Jeg ble bitt av flått i 2009 og fikk påvist borrelia, og fikk en sterk penicillinkur, og ble også operert for veskeansamling i ankelleddet. Fikk...
Hei Jeg er en jente på 20 år. De siste månedene har jeg følt meg merkelig dårlig. Jeg har vært slapp, sløv og trøtt hele tiden, og jeg har slitt med...
Hei. Jeg har hatt lavt stoffskifte i ett år nå. Jeg hadde anti-tpo > 1000, ft4
Hei jeg er en mann på 23 år og har opp gjennom de siste 6-7 måneder påtatt meg en rekke symptomer som har sagte men sikkert endret hverdagen min...
Hei. Jeg sliter med helseangst eller enda mer spesifikt så er jeg veldig opptatt av å "kjenne etter" klumper. Som du sikkert skjønner er dette...
Hei. Jeg er 30 år, gravid i niende uke og sliter veldig med hodepine. Intens, pulserende hodepine. Var hos fastlegen og han skrev en resept på...