Leamus i kroppen

Hei.Jeg skriver her for min mor.Hun er 85 år , hun har i mange år slitt med fibromalagi .Plagene tidligere har ikke vært så
store at hun har behøvd særlig grad av medisiner .Hun bruker Sobril på kvelden for å slappe av og lettere sove .Så til det verste plagen, i ca et år har hun hatt leamus/muskel sprasmer .Dvs ikke kontrollbare spontane muskelsammentrekninger.De kan komme en til to ganger dagelig , det er som kroppen skvetter til i et stort rykk og vond rygg .Det er veldig skremmende for henne og hemmer henne i hverdagen .Hun tør knapt å gjøre ting som å dra ut på cafe , butikker osv , i frykt for for å oppleve disse plagene.Bortsett fra disse plagene fungerer hun godt , disse "anfallene" varer bare kort tid så er de over .Som en tileggsopplysning vil jeg nevne noe som virket rart på meg (datter) hun har vært litt plaget med urinveisinfeksjon ( er nå bra) da gikk hun på antibiotika . Det som var merkelig var at da de "anfallene" hun har forsvant ?? . Nå er hun bra i urinveiene . Men hennes "anfall" er tilbake . Hun har vært til fastlege med dette , er tatt prøver uten at de har funnet noe .Har ellers fått beskjed om å ta parcet (vanelig dose ) .Og sobril for kvelden/natt .Hva kan gjøres eventuelt hvilken medisin ( uten altfor store bivirkninger) .

none
Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Din 85 år gamle mor har altså hatt fibromyalgi i mange år. Du beskriver at hun egentlig fungerer godt tross dette, hun tar noe Sobril til kvelden men klarer seg ellers uten mye smertestillende e.l. Det siste året har det imidlertid dukket opp et nytt problem: leamus eller rykninger i muskler i kroppen. Dette er så hemmende for henne at det hindrer henne fra å gå ut og leve sitt vante liv.

Leamus er veldig vanlig, og nesten aldri symptom på alvorlig sykdom. Pasienter med fibromyalgi rapporterer ofte plager med dette, men ettersom hun har hatt diagnosen i mange år men ikke vært plaget før i det siste ville jeg ikke sett disse to i sammenheng nå. Det kan ofte være en bivirkning av medikamenter også: Sobril kan gi nevrologiske bivirkninger (selv om ikke akkurat leamus er nevnt i felleskatalogen), og eldre er mer utsatt for bivirkninger. Jeg ville derfor anbefalt å forsøke å slutte i en periode, hvis det er helt umulig for henne, heller snakke med legen om et alternativt medikament en stund. Koffein og alkohol bør ogs begrenses, da dette kan fremprovosere og forverre plagene.

Det finnes ingen spesifikk behandling for leamus, med mindre man finner en årsak til plagen. Nyoppståtte symptomer i din mors alder bør man alltid vurdere å utrede noe, spesielt når de er så veldig plagsomme. Men leamus er som sagt veldig sjelden et symptom på noen sykdom. Det første man bør tenke på er mangelsykdommer: kalsium, magnesium, kalium og natrium. Kalktilskudd og magnesium-tilskudd kan hun gjerne forsøke, jeg regner med at legen har tatt blodprøver mtp kalium og natrium og ikke funnet noe galt her, men det kan dere sjekke opp. Ellers er kosthold og væskebalanse veldig viktig, spesielt hos eldre. Får hun i seg nok bra mat? Fet fisk, tran, grønnsaker og frukt daglig, gode fettsyrer fra olivenolje, rapsolje, grove kornprodukter er viktige stikkord.

Ved uttalte plager (i en spesifikk muskel) hender det at man setter botox, men det er sjelden. Dersom plagene øker i mengde og intensitet bør dere be om henvisning til nevrolog.

Det er veldig interessant det du nevner om at hun ikke hadde plagene da hun gikk på antibiotika, men jeg har ingen god forklaring på det. Ta det opp med fastlegen, og sørg for at han/hun utelukker at det ligger noen lavgradig infeksjon i kroppen som gir henne plager. Dette er ikke vanskelig ved hjelp av blod- og urinprøve.

Det er viktig at din mor føler seg trygg på at det er utelukket at plagene hennes skyldes noe farlig, så blir det kanskje lettere å leve livet slik som tidligere. Jeg ville derfor tatt en tur tilbake til fastlegen uansett, ettersom det ikke har gått over, og tatt opp dette med mangeltisltander og mestring av plagene. Kanskje en fysioterapeut også kan hjelpe henne med å håndtere rykningene.

Håper dette var til nytte, lykke til!

DR. Siri Opsahl Hetlevik, lege i spesialisering innen revmatologi