Lommelegen tekst
Søk blant 43,720 spørsmål og svar.

Lavt stoffskifte og stive, vonde ben

Lavt stoffskifte og stive, vonde ben

tir, 19/08/2008 - 00:45

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg fikk konstatert lavt stoffskifte for tre år siden og har siden det gått på Levaxin. Jeg startet med med 0,25mg per dag, men stoffskiftet beveger seg litt opp og ned. Jeg tok nye prøver i fjor høst, som viste at jeg burde øke dosen. Jeg økte den ikke før til jul - og gikk direkte på "felgen" rett etter jul. Jeg økte dosen til 2 x 50mg pr dag - og ble da sykmeldt i to måneder på grunn av to runder med bihulebetennelse og bronkitt. Jeg har nå kommet meg mye, men jeg føler fortsatt at jeg blir fort sliten, noe som fører til dårlig søvn - en slags "during" i ørene og en slags "vibrering" i kroppen om natta. Temperaturen har også lett for å stige litt om natta. Jeg går også på en medisin som heter Telfast for elveblest. Jeg har det siste halvåret hatt veldig vondt i beina. Jeg blir veldig sliten og stiv i beina jo mer jeg bruker dem. Jeg har også vondt under hælene. Dette blir naturligvis veldig stivt om morgenen når jeg står opp. Jeg blir veldig stiv i kroppen når jeg sitter stille på kontoret en stund, og jeg må røre på ledd med jevne mellomrom. Er det noe jeg spiser som fungerer som "gift" for kroppen min og gjør at jeg stivner slik? ER det noe jeg bør holde meg unna med lavt stoffskifte? Finnes det noen prøver som kan taes for å teste dette?Relevante sykdommer/medisiner: Levaxin 2 x 50mg
Telfast

Kvinne, 42 år

kvinne
42

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei og takk for spørsmålet!

Jeg skjønner godt at dette må være frustrerende for deg og at du prøver å finne en forklaring og løsning på plagene dine. Symptomer fra muskler og skjelett som muskelsmerter, leddsmerter, hovne og stive ledd er typiske ved lavt stoffskifte (hypotyreose), men har ingenting med giftstoffer eller ernæring å gjøre. Tretthet/utmatthet er også vanlige symptomer. Vibreringen i kroppen og duringen i ørene er jeg mer usikker på, men mange føler seg svimle. Det er dessverre ingen spesielle kostråd for hypotyreose. Det finnes heller ingen vitaminer, mineraler eller andre kosttilskudd som anbefales generelt til de som har hypotyreose, men likevel finnes det enkelte ting det er viktig å være klar over.

Som du sikkert vet må skjoldbruskkjertelen ha mineralet jod for å kunne lage tyroksin. Selv om jodmangel globalt sett er den viktigste årsaken til lavt stoffskifte, er jodmangel veldig sjelden i Norge. I Norge får vi jod gjennom saltvannsfisk, skalldyr, melk og melkeprodukter (siden kufôret er tilsatt jod) og ikke minst salt, som er beriket med jod. For mye jod kan også skade skjoldbruskkjertelen, og ekstra tilskudd utenom det som er i en vanlig multivitamin/mineral-tablett og mat er ikke å anbefale.

Mineralet selen har også en viktig funksjon i produksjonen av tyroksin, men igjen er mangel sjelden, siden selen finnes både i kjøtt, fisk, kornprodukter og grønnsaker. Selen finnes også i de fleste multivitaminer/mineral-tabletter.

Du er kanskje klar over at osteoporose (benskjørhet) er en mulig bivirkning ved langvarig bruk av Levaxin. Kalsium og vitamin D er derfor ekstra viktig. Drikker du melk eller spiser melkeprodukter er det ikke behov for ekstra kalium. Hvis ikke anbefaler jeg at du tar et tilskudd. Dette får du kjøpt på apoteket. Det finnes også litt kalsium i belgfrukter, grønne bladgrønnsaker, sesamfrø med skall, mandler, nøtter, fisk med ben som spises (ansjos, sild, sardiner osv.) og tørket frukt. Vitamin D er det vitaminet som er vanskeligst å få i seg tilstrekkelig av. Om sommeren får vi dette vitaminet fra sola hvis ubeskyttet hud kommer i kontakt med solstrålene. Det er også litt vitamin D i fet fisk, egg, krabbe, smør, margarin og beriket melk (ekstra lettmelk, Tines jordbærmelk og Smak melk) og Synnøve Finden beriket ost. En multivitamintablett eller tran vil sikre at du får i deg nok. Mange kalsiumtilskudd har også tilsatt vitamin D. Husk at kalsiumtilskudd ikke bør tas sammen med Levaxin, siden kalsium kan redusere opptaket i kroppen av denne. Det bør gå to timer i mellom.

Jeg vil også nevne at jerntilskudd (hvis du skulle ha behov for det) kan danne uløselige komplekser med Levaxin, og bør heller ikke tas samtidig med Levaxin. Jerntabletter må bare tas hvis det er påvist mangel.

I noen få tilfeller forekommer en viss type hypotyreose (autoimmun type) i kombinasjon med såkalt pernisiøs anemi (vitamin B12-mangel). Hvis blodprøvene dine viser B12-mangel, trenger du tilskudd. Hvis ikke er det ikke nødvendig.

Jeg vil altså anbefale deg å ta et kalsiumtilskudd hvis du tror du får i deg lite fra kosten, og gjerne et multivitamin/mineral hvis du ønsker å sikre at du får nok jod, selen og vitamin D. Husk at multivitaminer/mineraler også inneholder jern, og ikke bør tas mindre enn to timer før eller etter at du har tatt Levaxin.

Mange med hypotyreose sliten med vekten. Dette kan igjen gjøre leddsmerter og stive ben enda verre. Siden du ikke skriver noe om vekten din, regner jeg ikke med at det er noe problem for deg. Uansett vil jeg anbefale deg å følge et så sunt og balansert kosthold som mulig med mye frukt, grønnsaker, salat og bær, belgfrukter som bønner, linser og erter, grove kornprodukter, magre meieriprodukter, kjøtt og fisk og regelmessige måltider.

Når det gjelder elveblest er det heller ingen spesielle kostråd så lenge du ikke har en matvareallergi, for eksempel mot melk eller nøtter. Vanligvis kommer da symptomene nokså raskt etter at du har spist eller drukket noe man ikke tåler, så det ville du nok ha merket i så fall.

De eneste testene du bør ta er regelmessige blodprøver for å justere dosen Levaxin. Hvis det ikke allerede er gjort bør du også få sjekket B12- og jernstatus.

Beklager at jeg ikke har noen spesifikk løsning på plagene dine, men jeg håper at du i alle fall har fått noen tips på veien. God bedring og lykke til videre!

Kosthold og ernæring
Vennlig hilsen