Lommelegen tekst
Søk blant 44,773 spørsmål og svar.

Lavt blodtrykk

Lavt blodtrykk

Torsdag 13. desember 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei. Jeg var hos legen min i går og målte blodtrykket mitt igjenn. For 3 uker siden var blodtrykket mitt 97/63 og i går var det gått enda lenger ned 90/60. Er dette lavt for en på min alder?
I følge legen min sa hun at det begynnte å nærme seg farlig lavt.
Hvor langt ned kan blodtrykket gå før det er kritisk og hva kan skje hvis det blir lavere?
JEg føler meg ikke i form. JEg er utrolig svimmel og klarer ikke å konsentrere meg en hel arbeidsdag.
Hva kan jeg gjøre for å få opp dette?
Håper på et svar.

Kvinne 30Relevante sykdommer/medisiner: Mye mageplager og vondt i nyrene. Senkningen er fin

Kvinne, 30 år

kvinne
30

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei!

Jeg har full forståelse for at du er svimmel og har manglende konsentrasjonsevne. Trykket ditt er litt lavt. Et normalt blodtrykk er stort sett definert som 120/ 80. Vi aksepterer imidlertid ”alderstillegg” og sier at alder pluss hundre vil være et normalt/ akseptert systolisk trykk (overtrykk), mens 80 er normalt diastolisk trykk (undertrykk).
Det systoliske trykket er det trykket hjertet trenger for å pumpe ut blod, mens det diastoliske trykket er trykket i hjertet mens det fylles (fylningstrykk).
Imidlertid er vi mennesker forskjellige, mens noen har høyt blodtrykk uten at vi kan finne en årsak, er dette også tilfelle for mennesker med lavt blodtrykk.
Det er definitivt best å ha et lavt blodtrykk, men hvis det blir for lavt så vil man kunne bli slapp og svimmel.
Trykk under 90 mm Hg systolisk er definert som sjokk og skal behandles.
Du sier ingenting om hva som er blitt gjort i ditt tilfelle, om du er utredet eller om du skal utredes for årsaken til dette lave trykket.
Vanligvis så gir store blødninger lavt blodtrykk, mens i hverdagen så er nok uttørring den vanligste årsak. Drikker du nok væske i løpet av dag? Det er viktig å få i seg 2 til 3 liter væske daglig, og hvis du trener så må du drikke mer. Kutt ut alt som virker vanndrivende som kaffe, te, alkohol osv. Spesielt er dette viktig i perioder hvor du taper mye væske, som under menstruasjon, har diaré osv. Kostholdet ditt er også viktig for blodtrykket. Fire til fem regelmessige måltider om dagen er viktig. Hvis du har for lite salt i kosten, kan dette bidra til lavt blodtykk.
Jeg synes du skal snakke med din lege om dette, og få tatt noen blodprøver og sjekket elektrolytter og hormoner (stoffskifte,ADH).
Du bør også ta en 24 timers blodtrykksmåling og et EKG (hjerteprøve).

Lykke til og god bedring!

Organovergripende tilstande
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hadde gått på Zyprexa i 5,5 år etter en kortvarig akutt psykose forårsaket av brå seponering av Efexor, som jeg hadde gått på i 5,5 år pga...
Hei, Jeg har slitt med et anstrengt forhold til mat fra 2010 til i dag, da periodevis med sulting, oppkast og misbruk av abføringsmidler. Jeg har i...
Hei, min sønn på 17 syntes at han, for snart 3 uker siden, så en liten mark ifm toalettbesøk. Noen i omgangskretsen hans har hatt dette, men han har...
Hei, Idag la jeg plutselig merke til at nesen min var skeiv(virker veldig skeiv iallefall). Dette har jeg aldri lagt merke til før og det plager...
Har nettopp tatt spyttprøve for måling av kortisol. Tok første spyttprøve på kvelden (22.00) og påfølgende morgen (07.30). Prøvesvar: A kortisol i...
Sliter nå ca to år med skiftende avføring, dvs: noen dager er det bra, noen dager løs avføring (men ikke diarre- mer formløs, grøtaktig). Når jeg har...