Lommelegen tekst
Søk blant 44,440 spørsmål og svar.

Lavt blodtrykk

Lavt blodtrykk

Torsdag 13. desember 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei. Jeg var hos legen min i går og målte blodtrykket mitt igjenn. For 3 uker siden var blodtrykket mitt 97/63 og i går var det gått enda lenger ned 90/60. Er dette lavt for en på min alder?
I følge legen min sa hun at det begynnte å nærme seg farlig lavt.
Hvor langt ned kan blodtrykket gå før det er kritisk og hva kan skje hvis det blir lavere?
JEg føler meg ikke i form. JEg er utrolig svimmel og klarer ikke å konsentrere meg en hel arbeidsdag.
Hva kan jeg gjøre for å få opp dette?
Håper på et svar.

Kvinne 30Relevante sykdommer/medisiner: Mye mageplager og vondt i nyrene. Senkningen er fin

Kvinne, 30 år

kvinne
30

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei!

Jeg har full forståelse for at du er svimmel og har manglende konsentrasjonsevne. Trykket ditt er litt lavt. Et normalt blodtrykk er stort sett definert som 120/ 80. Vi aksepterer imidlertid ”alderstillegg” og sier at alder pluss hundre vil være et normalt/ akseptert systolisk trykk (overtrykk), mens 80 er normalt diastolisk trykk (undertrykk).
Det systoliske trykket er det trykket hjertet trenger for å pumpe ut blod, mens det diastoliske trykket er trykket i hjertet mens det fylles (fylningstrykk).
Imidlertid er vi mennesker forskjellige, mens noen har høyt blodtrykk uten at vi kan finne en årsak, er dette også tilfelle for mennesker med lavt blodtrykk.
Det er definitivt best å ha et lavt blodtrykk, men hvis det blir for lavt så vil man kunne bli slapp og svimmel.
Trykk under 90 mm Hg systolisk er definert som sjokk og skal behandles.
Du sier ingenting om hva som er blitt gjort i ditt tilfelle, om du er utredet eller om du skal utredes for årsaken til dette lave trykket.
Vanligvis så gir store blødninger lavt blodtrykk, mens i hverdagen så er nok uttørring den vanligste årsak. Drikker du nok væske i løpet av dag? Det er viktig å få i seg 2 til 3 liter væske daglig, og hvis du trener så må du drikke mer. Kutt ut alt som virker vanndrivende som kaffe, te, alkohol osv. Spesielt er dette viktig i perioder hvor du taper mye væske, som under menstruasjon, har diaré osv. Kostholdet ditt er også viktig for blodtrykket. Fire til fem regelmessige måltider om dagen er viktig. Hvis du har for lite salt i kosten, kan dette bidra til lavt blodtykk.
Jeg synes du skal snakke med din lege om dette, og få tatt noen blodprøver og sjekket elektrolytter og hormoner (stoffskifte,ADH).
Du bør også ta en 24 timers blodtrykksmåling og et EKG (hjerteprøve).

Lykke til og god bedring!

Organovergripende tilstande
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei, Jeg fikk for et års tid siden påvist fruktosemalabsorbsjon. Jeg trener og løper mye og skal bl.a løpe halvmaraton medio september. Jeg ønsker...
Hei! I starten av en løpeøkt på torsdag opplevde jeg å få en sterk smerte i høyre forfot. Etter dette har det vært vondt å både løpe og gå. De...
Hei. Jente på 21 år. Jeg har noen forskjellige problemer. Jeg sliter litt med tung pust ( kan den tunge pusten komme av at jeg har kroniske store...
Hei jeg sliter med å sove fikk utskrevet cirkadin for noen måndersiden men har ikke fungert blir bare trøtt av den. Legen min skrev ut imovane 5mg...
Jeg skrev til dere for litt under en uke siden, hvor jeg fortalte om at jeg i en periode på ca. tre uker har hatt en murrende, menslignende smerte i...
Hei! Jeg har i de siste par månedene oppdaget noen avlange, gulaktige, flate greier i avføringen min. De er fra et par cm opp mot 4-5 cm lange og en...