Lav IgM - bivirkning av behandling?

Hei!

har diagnose RA (leddgikt) og nå fått påvist polynevropati. For ca 10 år siden fikk eg diagnose ME, men nå viser det seg at det mest sannsynlig er RA som har lagt å ulmet. hatt diagnose RA i over et år.
nylig vært innlagt på revmatologisk hvor nevrolog også har sett på helheten og tatt diverse tester.
eg har ikke gått på noen medisiner de siste 2 ukene, da eg skal bytte til ny medisin. har tidligere brukt Metrotrexat og Arva + predisolon.
så til mitt spørsmål: det ble tatt en del blodprøver, og en av disse var på IGM, denne ble funnet for lav ihht grenseverdiene. glemte å spørre hvor lav denne var men regner med lege tar kontakt ved behov.
hva kan årsaken til lav IGM være? og hvilken symptomer kan lave verdier generere?
kan årsak være at eg har gått på immunreduserende medisin som Arava, prednisolon og metrotrexsat?

Har mye muskel vondt, sliten, dårlig hukommelse. pr i dag har eg problemer å gå pga store smerter i høyre fot, tipper det kommer fra bakside kne, men føles som det er hele foten fra hoften og ned. måtte bruke krykke i går for å komme meg frem, har hatt dette tidligere også. føles som en sterk betennelse.
På forhånd takk for svar.

mann
40
Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså en nokså nylig påvist revmatoid artritt (RA), og også polynevropati. Du har nå vært uten medisiner i et par uker da du skal bytte til annen medisin. Du var nå nylig innlagt til en grundig gjennomgang og fikk da påvist for lav IgM.

IgM er et immunglobulin, som dannes av kroppens immunceller (plasmaceller) for å bekjempe infeksjoner (bakterier, virus, sopp). Vi har flere typer, hvor IgM utgjør 5-10% av sirkulerende immunglobulin i blodet. Lave verdier av IgM kan skyldes flere ulike sykdommer, men i ditt tilfelle vil jeg tro at det høyst sannsynlig skyldes medisinene du har brukt. Alle de tre medikamentene, i særdeleshet i kombinasjon, vil kunne gi lave verdier.

Symtpomer på lave immunglobuliner er økt infeksjonstendens, og vil ikke i seg selv gi de symptomene du forteller om. Dette tror jeg heller er relatert til grunnsykdommene dine. Hvis du har så lave immunglobuliner at det gir deg problemer vil du altså få gjentatte infeksjoner, ofte med behov for stadige antibiotikakurer. Jeg ville fått blodverdiene kontrollert i forkant av oppstart av ny medisin. Det hender man aksepterer en litt lav verdi som bivirkning av behandling dersom det ikke er infeksjonstendens.

Håper dette var til nytte, lykke til med ny behandling!

DR. Siri Opsahl Hetlevik, lege i spesialisering innen revmatologi