Lommelegen tekst
Søk blant 45,313 spørsmål og svar.

Lav blodprosent (anemi)

Lav blodprosent (anemi)

Onsdag 27. april 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei,
Etter helseundersøkelse med blodprøver har jeg fått vite at jeg har HGB på 10.6, referanseverdi på 11,7-15,3,med påfølgende kommentar om at jeg har for lav blodprosent. Hva kommer dette av? Jeg har et veldig bevisst forhold til kosthold og spiser MYE grønnt...grovt brød, og kostholdtilskudd. Har lest noe om tyroxin mangel og lav blodprosent, stoff skifte? Undrer meg over dette.

Kvinne, 42 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen
Hei. Lav blodprosent kalles også anemi. Det er flere grader av anemi, der Hb &#608 defineres som alvorlig, Hb 8-10 som moderat og Hb mellom 10 og nedre normalområde som lett anemi. Din Hb-verdi på 10,6 er altså uttrykk for en lett anemi. Uansett alvorlighetsgrad skal en uforklarlig anemi utredes videre med tanke på mulige bakenforliggende årsaker. Tilstander som kan føre til anemi inndeles i tre grupper: -Blødning: sees for eksempel hos kvinner med store og langvarige menstruasjonsblødninger, ved bruk av medisiner som øker blødningstendensen (bl.a. Voltaren, Ibux), eller ved skjult blødning fra mage-tarm-kanalen (f.eks. magesår, kreft). -Blodsykdommer eller for lav produksjon av røde blodceller: f.eks. jernmangel, mangel på vitamin B12 eller folsyre, blodkreft -Andre sykdommer: f.eks. tarmsykdommer, leddgikt, lavt stoffskifte, nyresvikt For å komme nærmere en forklaring på din lave blodprosent, må det tas flere blodprøver. Den aller vanligste årsaken til lav blodprosent hos kvinner i din alder er jernmangel. Jernmangel kan forårsakes av store menstruasjonsblødninger eller av lavt jerninntak (f.eks. ved slanking). Mat som inneholder mye jern er lever, blodmat, innmat og brød. C-vitamin øker opptaket av jern i tarmen, og et glass appelsinjuice til maten vil på den måten kunne øke jernabsorpsjonen. Som du nevner så kan tyroksinmangel (lavt stoffskifte) også være en årsak til lav blodprosent (er dog ikke den vanligste forklaringen). Stoffskiftet kan enkelt måles med blodprøver (FT4, TSH). Typiske symptomer på lavt stoffskifte er tiltaksløshet, økt søvnbehov, vektøkning, treg mage, svimmelhet og hårtap. Jeg legger ved en link der du kan lese mer om anemi. Håper dette var svar på det du lurte på konklusjonen er altså at du bør få utredet dette videre med blodprøver, i første rekke med tanke på jernmangel.
Vennlig hilsen

Dr. Silje Elisabeth Pedersen

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei Opplever i perioder følgende symptomer: ubehag i magen, kvalme, svette, skjelving og hoste. Er dette angst? Er småkvalm hele dagen. Har tatt...
hei, Jeg testet meg for klamydia forrige uke. Resultatet var negativ. Jeg tok morgen urin kl 5 , men kunne ikke levere den før kl16. Den sto i rom...
Hei. For et halvt år siden begynnte jeg på yasmin 28. Det gikk greit i starten men etter 4mnd begynnte jeg å få småblødninger hele tiden. Så jar de...
Jeg har fått et rift i skjeden etter celleprøve mandag. Tok den hos fastlegen, som forøvrig var ganske hardhendt, og jeg er trang. Begynner å blø om...
Hei! Jeg er 21 år og har atopisk eksem på halsen og litt rundt munnen, når jeg var yngre hadde jeg veldig mye eksem bak knærne og på armene også,...
Hei! Hatt vondt i låret siden oktober/november. Murring og vondt når dreier benet/låret utover mot siden.. Også øm, særlig yttersiden. Oppdaget i...