Lommelegen tekst
Søk blant 45,060 spørsmål og svar.

Langvarig luftveisbesvær

Langvarig luftveisbesvær

Torsdag 10. september 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Har hatt plager i hals og luftveier siden april. Plagene startet etter en forkjølelse, som gikk over i halsvondt. Fikk etterhvert en følelse av at det var noe i halsen som jeg forsøker å svelge vekk. Gikk til allmenlege fikk nasonex mot allergi. Ingen stor virkning.
Da jeg er sanger av yrke har jeg måtte synge på dårlig hals, og følte etterhvert smerter og ubehag ved synging. Tilbakevendene sårhet i halsen. Gikk til ØNN. Ser ingen feil på stemmebånd, men røde slimhinner og litt dårlig ånde. Får penicilin.Liten effekt. Føler litt nedsatt allmentilstand. Går til allmenlege i juli og får antibiotika mot evt lungeklamydia. Bedre effekt.
Får igjen smerter ved sang, pluss sliter med at stemmen låter /forkjølet/ litt sår hals, og hovner opp i larynx. Får oppfølging av ØNH som ser friske stemmebånd, men røde slimhinner. Får Doksycyklin som hjelper litt. Har nå forsøkt stemmehvile, halspleie i 3 uker, men fortsatt plager i halsen. Ubehag ved svelging, tetthet i ørene, en konstant kløe/ kiling i halsen som kan utløse hoste. Føler jeg kan være stram i halsmuskulatur og litt øm hvis jeg tar på strupehodet, og en følelse av en klump når jeg svelger.Slimdannelse.

ØNH lege vil nå fjerne mandlene. Jeg føler meg skeptisk, da ingen har påpekt mandler ved tidligere undersøkelser. Føler at noe må gjøres med problemet, men er usikker på hva som er et godt valg. Føler at jeg har forsøkt de fleste ting nå fra medisiner til akupunktur uten å lykkes. Kan dette ha andre årsaker en mandler, og er fjerning av mandlene sannsynlig å hjelpe?

Mann, 27 år

mann
27

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Kronisk halsbesvær kan ha sin årsak i lavgradige tonsilitter, så det er korrekt at mandlene kan være en medvirkende årsak til plagene dine. Dersom alt annet er vurdert, inklusive syrepåvirkning fra magetarm systemet, som også kan gi besvær fra hals og stemmebånd, så kan tonsillektomi (fjerning av halsmandler) vurderes. Alternativet er å vente i noen måneder til for å se om tilstanden korrigeres. Man kan evt i denne perioden bruke antibiotika i lengre tid, eksempelvis 3 uker. Selv om det ikke er vanlig, er det faktisk en del som får besvær med luftveiene i lang tid etter en tilsynelatende normal luftveisinfeksjon, og plagene kan da henge i i flere måneder. Jeg ville nok ha ventet til over nyttår med å ta beslutning om operasjon i ditt tilfelle. Lykke til videre!
Vennlig hilsen

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege


Sist besvarte spørsmål
