Lommelegen tekst
Søk blant 44,943 spørsmål og svar.

Langvarig hoste: Prognose?

Langvarig hoste: Prognose?

Tirsdag 8. november 2011

Spørsmål

Spørsmål: 

Fikk konstatert bakteriell lungebetennelse med pleuritt ved innleggelse på Vestfold sykehus 08.10.2011 Etter å ha fått crp og feber under kontroll ble jeg utskrevet 12.10.2011.
16.10 begynte det en sjenerende hoste som først kjentes som en kløe i luftveiene. Dette økte bare på til svært vond hoste med med opphosting av grønt slim. Jeg har gjennom primærlegen blitt sendt til røntgen 03.11 litt væske i h.lunge. Hoster fremdeles med mye slim den 07.11.
Lurer på hvor lenge dette kan vare ved. Relevante sykdommer/medisiner: Har søvnapné bruker cpap

Mann, 59 år

mann
59

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei. Du spør om hvor lenge din hoste vil vare ved, mao. om prognosen av en sykdom. For å si noe om prognose, så må man først vite hva slags tilstand / diagnose det er snakk om, og det er ikke klart her, ihvertfall ikke for meg ut fra opplysningene her. Det er meget mulig og ganske så sannsynlig at din fastlege vil vite vesentlig mer om sannsynlig diagnose her, og da vil han/hun også kunne si noe om prognose / varighet av symptomene. Den store usikkerhetsfaktoren her er den væskeansamlingen i lungen som ble påvist på røntgen. Din lege som rekvirerte røntgenbildet, skal tolke og forstå dette funnet, sammenholdt med din sykehistorie og symptomer. Det betyr i praksis at det skal vurderes om der er sammenheng mellom væskeansamlingen og hosten (altså en forklaring på hosten), om væskeansamlingen er en resttilstand etter pleuritten, eller om den kan ha andre årsaker (dvs om du har annen lungesykdom) m.v. Slik jeg tolker hele denne situasjon, er det vanskelig å oppfatte dette som noe annet enn at du er under en utredningprosess, og at sikre svar bl.a. om prognose muligens ikke er helt klare ennå. Ditt tilfelle er udiskutabelt det vi kaller et oppfølgingstilfelle, dvs at din fastlege må kalle deg inn til oppfølging og kontroll, for både din hoste og disse røntgenfunnene. Dersom legen ikke har gjort dette, som skal gjøres, så får du heller bestille time selv for å få denne nødvendige oppfølgingen. I den videre oppfølgingen vil du nok etterhvert ganske sikkert få informasjon om prognosen her. Hvis dette i aller beste fall bare er en "resthoste" etter infeksjon, og forutsatt at denne er under kontroll og ikke har blusset opp igjen, så er det nok bare snakk om en del dager til før hosten avtar. Gjør den IKKE det, så er jo dette i seg selv en åpenbar grunn til videre undersøkelser hos lege, for en hoste som ikke forsvinner er noe som skal taes på alvor og utredes og behandles. Håper å ha forklart deg hvordan man "skal tenke" omkring dette, og hva du skal foreta deg videre i saken. God bedring!
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com


Sist besvarte spørsmål

Hei. Har vært på MR / røngen av Nakke og Rygg. Kan dere forklare meg hva dette betyr.( har forkortet det noe) -Høydereduksjon skive C4-C5 og C5-C6...
Heisann. Jeg er ei jente på 29 år. Jeg har oppdaget en kul/klump i det venstre brystet mitt. Kulen/klumpen er nokså midt oppe på brystet, men...
Grumsete urin / hyppig vannlating. Har de siste 8 måneder vært plaget med grumsete urin og hyppig vannlating. Synes hyppigheten har øket noe etter...
Jeg fikk diagnosen tørr AMD på begge øynene for en del år siden, uten at synet var plagsomt svekket. Men f or et par-tre år siden begynte linjene på...
Tett nese og bihulebetennelse over tid. Jeg har de siste fire årene hatt problemer med tett nese og hyppige bihulebetennelser. Har hatt et lite...