Lommelegen tekst
Søk blant 44,809 spørsmål og svar.

Langvarig hoste: Prognose?

Langvarig hoste: Prognose?

Tirsdag 8. november 2011

Spørsmål

Spørsmål: 

Fikk konstatert bakteriell lungebetennelse med pleuritt ved innleggelse på Vestfold sykehus 08.10.2011 Etter å ha fått crp og feber under kontroll ble jeg utskrevet 12.10.2011.
16.10 begynte det en sjenerende hoste som først kjentes som en kløe i luftveiene. Dette økte bare på til svært vond hoste med med opphosting av grønt slim. Jeg har gjennom primærlegen blitt sendt til røntgen 03.11 litt væske i h.lunge. Hoster fremdeles med mye slim den 07.11.
Lurer på hvor lenge dette kan vare ved. Relevante sykdommer/medisiner: Har søvnapné bruker cpapMann, 59 år

mann
59

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.

Du spør om hvor lenge din hoste vil vare ved, mao. om prognosen av en sykdom.
For å si noe om prognose, så må man først vite hva slags tilstand / diagnose det er snakk om, og det er ikke klart her, ihvertfall ikke for meg ut fra opplysningene her.

Det er meget mulig og ganske så sannsynlig at din fastlege vil vite vesentlig mer om sannsynlig diagnose her, og da vil han/hun også kunne si noe om prognose / varighet av symptomene.

Den store usikkerhetsfaktoren her er den væskeansamlingen i lungen som ble påvist på røntgen. Din lege som rekvirerte røntgenbildet, skal tolke og forstå dette funnet, sammenholdt med din sykehistorie og symptomer. Det betyr i praksis at det skal vurderes om der er sammenheng mellom væskeansamlingen og hosten (altså en forklaring på hosten), om væskeansamlingen er en resttilstand etter pleuritten, eller om den kan ha andre årsaker (dvs om du har annen lungesykdom) m.v.

Slik jeg tolker hele denne situasjon, er det vanskelig å oppfatte dette som noe annet enn at du er under en utredningprosess, og at sikre svar bl.a. om prognose muligens ikke er helt klare ennå.
Ditt tilfelle er udiskutabelt det vi kaller et oppfølgingstilfelle, dvs at din fastlege må kalle deg inn til oppfølging og kontroll, for både din hoste og disse røntgenfunnene. Dersom legen ikke har gjort dette, som skal gjøres, så får du heller bestille time selv for å få denne nødvendige oppfølgingen.

I den videre oppfølgingen vil du nok etterhvert ganske sikkert få informasjon om prognosen her.

Hvis dette i aller beste fall bare er en "resthoste" etter infeksjon, og forutsatt at denne er under kontroll og ikke har blusset opp igjen, så er det nok bare snakk om en del dager til før hosten avtar. Gjør den IKKE det, så er jo dette i seg selv en åpenbar grunn til videre undersøkelser hos lege, for en hoste som ikke forsvinner er noe som skal taes på alvor og utredes og behandles.

Håper å ha forklart deg hvordan man "skal tenke" omkring dette, og hva du skal foreta deg videre i saken.

God bedring!

Nedre luftveier og lunger
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com


Sist besvarte spørsmål

Hei, lurte på om du kunne guide meg gjennom dette svaret fra kardiologen. Dette er svar på en ekg-måling over 1 1/2 døgn. Syns det virker som at...
Hei Min kone ble angrepet av MS for 11 år siden og har hele tiden brukt Avonex. Hun hadde en MR i 2011, en i 2013 og en nå nylig i 2014. Alle...
Eg har fått ein kul i panna som virkar som ein utvekst av eit bein. Den er blitt ganske synleg, men prøver å skjula den med ein lang pannelugg.For å...