Lommelegen tekst
Søk blant 44,773 spørsmål og svar.

Laboratorieverdier i overgangsalderen

Laboratorieverdier i overgangsalderen

Lørdag 10. november 2001

Spørsmål

Spørsmål: 

Hallo!

Hva er prøvereferanseområde på prøvene:
fsh , lh , østradiol ,og progesteron for og få påvist overgangsalderen eller begynnelsen på den.
Hilsen ei med meget uregelmessig mens.

Kvinne, 45 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Kjære kvinne, 45 år!

Det er riktig at man kan fastslå om en kvinne er i overgangsalderen ved å måle kjønnshormonene østradiol og progesteron, og "styringshormonene" LH og FSH.

Verdien på styringshormonene forteller om eggstokkene lar seg påvirke mer. Og nivået på kjønnshormonene forteller om eggstokkene fortsatt produserer hormoner.

Det er imidlertid slik at disse verdiene svinger i løpet av en menstruasjonssyklus. Normale verdier for en kvinne før overgangsalder må derfor ses i sammenheng med hvor i menstruasjonssyklus prøven er tatt.

Ofte tas prøvene 21 - 23 dager etter siste menstruasjons første dag. Hvis det har vært eggløsning, vil det gjenværende hylsteret rundt egget produsere progesteron og denne verdien vil være høyere enn ellers i menstruasjonssyklus.

Midt i menstruasjonssyklus vil styringshormonet LH stige kraftig hos kvinner med eggløsning.

Østradiol svinger noe i løpet av en menstruasjonssyklus, men hos kvinner i og etter overgangsalderen er hormonet jevnt lavt.

Verdiene er altså helt avhengig av når prøven er tatt. Generelt kan man si at tegn på overgangsalder er lave kjønnshormoner og forhøyede styringshormoner. Referanseverdiene varierer fra laboratorium til laboratorium. Jeg er sikker på at legen din vil oppgi dine verdier i forhold til normalverdiene (i forhold til tidspunkt i menstruasjonssyklus) hvis du skal ta en slik blodsprøve.

Undersøkelsesmetoder
Vennlig hilsen

Dr. Cecilie Arentz-Hansen


Sist besvarte spørsmål
