Lommelegen tekst
Søk blant 44,773 spørsmål og svar.

Kvalme hos 11 åring

Kvalme hos 11 åring

Mandag 22. juni 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Vår 11 årige sønn har slitt med kronisk kvalme i 12 mnd. Kvalmen er verst rett etter måltid og når han er sulten igjen. Han er sjekket for cøliaki og allergier og har tatt relevante blodprøver. Legen sier det kan være reflux så han har gått på Omeprazol 60 mg. i 3 mnd nå, men ingen bedring.

Han er tappet for energi og klarer såvidt skoledagen, han fungerer nesten ikke. Det er svært trist å se ham slik.
Han har alltid spist sunn mat, før drakk han mye melk, men sluttet for ett år siden. Melkeprodukter gir ham mye luft i magen, ubehag og sterkere kvalme.

Nå har vi hørt at dårlig fungerende galleblære kan forårsake kronisk kvalme? Kan det være noe feil med hans galleblære?
Kan man se slikt på ultralyd? Hva slags test må han gjennom for å finne ut av slikt?

Takknemlig for svar.

Mann, 11 år

mann
11

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei og takk for spørsmålene.
Kvalme er forårsaket av økt antall nerveimpulser til kvalmesenteret i den forlengede marg (en del av hjernen). I tillegg forårsakes kvalme av økt aktivitet fra det parasympatiske nervesystem (en del av det nervesystemet som vi ikke har kontroll over).

Kvalme kan forårsakes av forhold i magetarmkanalen, magesår for eksempel eller fra andre deler av kroppen som ved infeksjoner, medisin forgiftninger, diabetes og ondartete sykdommer. Ved ondartede sykdommer er kvalme ofte et sent symptom.
Forhøyet trykk i hjernen, smerter og hodeskader kan også gi kvalme. Psykogen kvalme er også beskrevet. Her er det psykiske faktorer som spiller inn.
Jeg synes det høres ut som en meget god idé å utrede barnet for kvalme fra lever og galle.
Jeg ville nok i tillegg til ultralyd av øvre abdomen også gått til det skritt å tatt CT av abdomen, det vil si magen. Det er dessverre tenkelig at vekst fra omkringliggende vev kan presse på tarm og andre organer som kan sende impulser til kvalmesenteret i hjernen. Slik vekst kan være kreft, men som oftest er det mere godartede cyster som uansett presser på.
Han bør uansett henvises til en gastroenterolog for vurdering ved nærmeste sykehuspoliklinikk.

Jeg håper svaret er til hjelp.

Mage og tarm
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål
