Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Kul ved endetarmsåpningen

Kul ved endetarmsåpningen

Søndag 20. juni 2004

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg fikk for ca 3uker siden en liten kul ved analåpningen, samt en del kløe. Den blir ganske vond om jeg klemmer på den. Men nå har det kommet enda en kul, på andre siden av åpningen. Er det hemorider? Hva skal jeg behandle det med? Og hva er årsaken til at jeg har fått det?

Mann, 22 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei. Plagene du beskriver kan godt skyldes hemoroider. En hemoroide er en utvidet blodåre (en slags åreknute) nær endetarmsåpningen. Hemoroiden er en liten kul som kan ligge innenfor endetarmsåpningen (indre hemoroide), i selve endetarmsåpningen eller utenfor endetarmsåpningen (ytre hemoroide). Inne i hemoroiden kan blodet størkne og danne en blodpropp. Dette gir smerter. Typisk for hemoroider er at kulene kommer i forbindelse med avføring, og at de ofte går tilbake av seg selv eller lar seg ”dytte” på plass inn i endetarmen. Ofte vil hemoroidene blø i forbindelse med avføring, noe som merkes ved friskt rødt blod på papiret og utenpå avføringen. Kløe og væsking rundt endetarmsåpningen er også typisk for eksemforandringer som blant annet kan oppstå i forbindelse med hemoroider. Årsaken til at hemoroider oppstår er at trykket i de små blodårene i endetarmen blir stort. Trykket øker blant annet ved forstoppelse (fordi man må presse hardt ved avføring), tunge løft eller hvis man sitter eller står mye. Hemoroider kan behandles med stikkpiller og salver som virker sammentrekkende, betennelsesdempende, smerte- og kløstillende. Plagsomme hemoroider kan opereres. Kuler som gir jevnt verkende smerter kan tyde på at det er en betennelse (abscess). Slike hevelser ligger ofte litt til siden for endetarmsåpningen. Typisk for slike abscesser er hevelse, rødhet, varme, betydelig ømhet og eventuelt også feber. Andre årsaker til kuler rundt endetarmsåpningen er blant annet fettkul (lipom), talgkul (aterom), kjønnsvorter (kondylomer) og en sjelden gang kreft. Jeg tror det er lurt om du får legen din til å ta en titt på kulene dine, slik at han eller hun kan avgjøre om det faktisk er hemoroider det dreier seg om. Ofte vil legen kunne stille diagnosen direkte. God bedring!
Vennlig hilsen

Dr. Silje Elisabeth Pedersen


Sist besvarte spørsmål
