Lommelegen tekst
Søk blant 44,773 spørsmål og svar.

Kul i endetarmsåpningen

Kul i endetarmsåpningen

Onsdag 10. august 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg har fått en kul på størrelse med en ert akkurat i endetarmsåpningen. Jeg har forsøkt å se på den i speil, og den ser blå/grå-aktig ut. Når jeg klemmer på den er den ganske myk. Jeg oppdaget den for ca 3 uker siden. Den har ikke vokst. Den gjør ikke vondt, og er egentlig ikke til plage. Likevel lurer jeg på hva det kan være? Og hvordan tror du den behandles/fjernes dersom jeg går til lege?

Relevante sykdommer/medisiner: Ikke noe relevant.

Mann, 22 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.

Mest sannsynlig tror jeg dette kan dreie seg om en hemoroide. Hemoroider er utposninger av blodårer, det vil si en slags åreknuter i endetarmen. Typiske symptomer er synlige utposninger i endetarmsåpningen og blødning i forbindelse med avføring. Noen har også smerter. Hemoroidene kan ofte kjennes som en kul som kommer i forbindelse med avføring, og som går tilbake av seg selv eller lar seg ”dytte” på plass. Årsaken til hemoroider er ofte ukjent, men de kan oppstå i forbindelse med forstoppelse, langvarig gåing/ståing og kraftig pressing under avføring. Hemoroider behandles med egenbehandling (kosthold, trening etc), stikkpiller/salver eller operasjon ved svært brysomme tilfeller. Du kan lese mer ved å følge linken øverst på denne siden.

Andre mulige årsaker til kulen er fettkul (lipom), talgkul (aterom) eller en kjønnsvorte. Verkebyller (abscesser) kan også kjennes som en kul rundt endetarmen, men disse gir vanligvis smerter og evt. feber. Jeg legger ved linker der du kan lese mer om dette.

Det er ikke mulig for meg å si sikkert hva kulen din er per internett uten å ha undersøkt deg. Generelt er det slik at alle nyoppståtte kuler som man ikke har noen god forklaring på, og som ikke forsvinner av seg selv i løpet av noen uker, bør undersøkes av lege for å utelukke at det dreier seg om kreft. Selv om dette er svært lite sannsynlig i din alder, vil jeg anbefale deg å få kulen undersøkt hos legen din hvis den ikke forsvinner i løpet av en uke eller to. Alternativt kan du forsøke å behandle dette på egen hånd som en hemoroide, og oppsøke lege hvis behandlingen ikke fører fram.

Håper dette var til hjelp, lykke til!

Mage og tarm
Vennlig hilsen

Dr. Silje Elisabeth Pedersen


Sist besvarte spørsmål
