Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

"Krystallsyken ?"

"Krystallsyken ?"

Mandag 8. mars 2004

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg ble for ca 10 år siden fryktelig svimmel da jeg snudde meg i sengen. Det ble sagt at det var virus på balansenerven. Jeg har i alle disse årene ikke kunnet ligge på høyre side. Ellers har jeg fungert bra. I dag morges snudde jeg meg over til venstre, og da ble jeg svimmel igjen. Det jeg er redd for er at det er noe galt i nakken, og at dette bare har blitt verre. Er det dårlig blodtilførsel i nakken eller kan det være krystallsyken som jeg har hørt om. Takknemlig for raskt svar, for dette skremmer meg. Kanskje symptomene blir permanente. Jeg er i full jobb.

Kvinne, 66 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei ! Jeg vil også anbefale deg å lese mitt forrige svar til en annen som var plaget med svimmelhet, det er svaret før dette i rekkefølgen, med overskriften "Virus på balansenerven". Der står det veldig mye om disse tingene. Les også vedlagte linker. For det første, så har man nå stort sett gått bort fra teorien om at det i det hele tatt dreier seg om et virus. Diagnosen "virus på balansenerven" er mer et folkelig uttrykk, som fremdeles henger i, i fra den tid hvor den medisinske vitenskap ikke visste hva dette skyldtes, og derfor "antok" at det dreide seg om virus. "Krystallsyken" er et bedre ord egentlig, da det i mange tilfeller dreier seg om små stener eller partikler som ligger i væsken i buegangen i indreøret / balanseorganet. Når vi beveger på hodet, vil disse partiklene kunne forflytte seg og det oppstår bølgebevegelser i endolymfen inne i buegangen. Slike bølgebevegelser mener man er årsaken til at det oppstår plutselige anfall med svimmelhet. En svimmelhet som arter seg på samme måte som når man kjører karusell. Typisk for denne tilstanden er anfall med kraftig svimmelhet som utløses ved spesielle bevegelser av hodet. Ofte oppstår det når man snur seg i sengen, eller når man sitter opp fra sengen. Svimmelheten kan være svært uttalt, og beskrives ofte som karusellfølelse. Dersom du lukker øynene kan ofte plagene bli mindre. Det kan være at svimmelheten din skyldes denne tilstanden "krystallsyken" som i medisinske termer heter "Benign Posisjonell Vertigo" eller oversatt til norsk: Godartet Stillingsavhengig Svimmelhet. Les mer om dette i vedlagte linker. Imidlertid er det ofte at nakkeproblemer kan føre til svimmelhet, og ikke så usannsynlig når man er såpass voksen som 66 år, det er ikke sjeldent at man har en del aldersforandringer i nakkevirvlene da. Nakkeproblemer alene kan føre til svimmelhet, og nakkeproblemer kan også forverre en BPPV (krystallsyke) Derfor er det viktig at du blir undersøkt og utredet av din lege i forhold til nakken din, bl.a. med Røntgen og CT, for å se om nakken er en del av bildet. Jeg synes også at du absolutt bør undersøkes og utredes av en øre-nese-hals-lege for din svimmelhet, for hvis vi snakker om BPPV / krystallsyken, så er der ofte svært god hjelp å få av en spesiell type behandling som kalles Epleys manøver. Legg inn følgende link i adresselinjen i din nettleser: www.uib.no/isf/utposten/1999nr4/utp99410.htm så kan du lese mye mer om dette der. I mange tilfeller har dette en svært god effekt på BPPV, hvis det er det du har. Det er videre lett å forstå at du blir skremt av dette, men farlig er det nå uansett ikke. Prøv heller å motivere deg selv for å få hjelp for dette nå, og bruk den informasjonen du har fått her til å gå videre med problemet og få hjelp. Og som jeg sa, står det masse tilleggsinformasjon i forrige svar "Virus på balansenerven", les der også. Lykke til og god bedring !
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com


Sist besvarte spørsmål
