Lommelegen tekst
Søk blant 44,218 spørsmål og svar.

"Krystallsyke"

"Krystallsyke"

Torsdag 10. juni 2004

Spørsmål

Spørsmål: 

Fikk for 1 1/2 år siden svimmelhetsproblemer. Øre-spesialist påviste "krystall-forstyrrelse " på balansenerven. Fikk gjentatte behandlinger på Klinikk for Alle (Mjøen) og ved Haukeland som nå konstaterer at krystallene i øregangene er borte. Hat fortsatt meget ustø gange og lite krefter i bena til tross for masse anvist trening of fysioterapi.Har også hatt utredning og ryggmargsprøve ved nevro. på Ahus. Alle sier at : Du blir bra på sikt, men det tar tid og du må trene. Avslutter nå 4 uker behandling på Hokksund Kurbad.Treningen fører ikke til at tilstanden blir bedre, men symtomene er tydeliggjort. Høyre ben er svakt slik at det oppstår en sjelving når det belastes. Sjelvingen kommer og går og forsvinner etter masasje og vile med bena høyt. Problemet er at gangen blir ustø, og det er uforutsigbart hvor lenge de "gode" periodene er ( 1-3 time).Den ustøe sjelvingen har faktisk forværret seg.Har tatt MR og ryggmargsprøve for å utelukke MS. Sjelvingen inntreffer ikke i viletilstand.
Hva kan dette være? Er det et nevrologisk problem etter forstyrrelsen på balansenerven?
Finnes det behandling/ medisiner?
Hvilke råd finnes? Bør jeg søke ny utredning hos nevrolog?

Kvinne, 57 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.
Spørsmål omkring "Krystallsyke" har vært besvart flere ganger tidligere her på Lommelegen, og for en omtale av denne tilstanden anbefaler jeg deg å lese blant annet følgende svar:
http://www.lommelegen.no/sl/slartikkel.asp?visart=5106
http://www.lommelegen.no/sl/slartikkel.asp?visart=5105

Denne tilstanden er for de fleste som har den plagsom, men heldigvis forbigående. Den kan for enkelte imidlertid være svært invalidiserende og langvarig på tross av riktig behandling. Det som da er viktig er at man utredes godt med tanke på eventuelle andre årsaker. Dersom du både har vært behandlet og utredet ved Klinikk for Alle, Haukeland sykehus, og på nevrologisk avdeling ved Ahus, kan du gå ut fra at alle mulige andre årsaker er utelukket så godt det lar seg gjøre.

Det virker for meg ut fra dine opplysninger som om det ikke lenger er svimmelheten som er ditt største problem, men ustøhet, skjelving og svakhet i høyre ben. Hvorfor du har fått denne svakheten og skjelvingen er ikke godt for meg å si over Internett. Så vidt jeg vet er ikke svakhet i ett ben og tilhørende skjelving noe vanlig tegn etter en periode med "krystallsyke". Det er imidlertid gjort forskning som viser at enkelte kan være plaget i lang tid etter at selve svimmelheten er borte, og at disse plagene ofte er dominert av ustøhetsfølelse. Noen kan også bli plaget av en vedvarende angst for at svimmelhetsanfallene skal komme tilbake. Denne angsten kan i seg selv være svært sjenerende i dagliglivet.

Som du skjønner: Ustøhetsfølelsen din kan godt være et problem selv lenge etter at selve "krystallsyken" er rettet opp. Ensidig svakhet i ett ben med ledsagende skjelving er derimot ikke en typisk ettervirkning, men når du er grundig utredet med blant annet både ryggmargsvæskeprøve og MR kan du gå ut fra at dette ikke skyldes noen annen alvorlig sykdom. Det finnes ingen behandling direkte rettet mot ustøheten annet enn målrettet opptrening (slik du allerede er i gang med) og TID. Du kan trøste deg med at utålmodighet på slutten av en langvarig sykdomsperiode ofte er et godt tegn, og viser at du er klar for å komme igang igjen!

Når det gjelder ditt spørsmål om hvorvidt du bør søke ny utredning hos nevrolog, synes jeg du skal holde en dialog igang med fastlegen din om dette. Han/hun sitter nok på alle epikriser og papirer fra den forrige utredningsrunden, og kan ut fra dette, i samarbeid med deg, best vurdere når og om det er grunn for å henvise deg til nevrolog igjen. Generellt er det slik at så lenge det ikke tilkommer betydelige nye symptomer, er det ingen grunn til å gå igjennom hele utredningsrunden enda en gang. Det kan også være slik at det bør gå noe tid før nye utredninger, slik at tiden i seg selv kan avklare og sortere ut symptomene så bildet blir klarere og eventuelle endringer i tilstanden trer tydeligere frem.

Uansett: Det virker ut fra det du forteller som om du er grundig utredet. Hold kontakten med fastlegen din med tanke på nye symptomer og den videre utvikling, slik at han/hun kan henvise deg videre hvis det trengs. Fortsett også det gode arbeidet som tydeligvis er igangsatt på Hokksund.

Fortsatt god bedring!

Nervesystemet
Vennlig hilsen

Are Brean, nevrolog


Sist besvarte spørsmål

Hei! Er en kvinne på 40 år som har begynt å undersøke brystene selv. Fikk barn for 3 år siden, og synes brystene har forandret seg noe siden da. Nå...
Hei. Jeg er en jente på 32 år som har ny partner siste 2 mnd. Jeg fikk en kraftig sopp infeksjon i starten av forholdet som ble behandlet med en 7...
Hei, Litt teit spørsmål kanskje, men er det farlig å drikke 0,6-0,8 liter vann på to timer, i forhold til vannforgiftning og lungekollaps? Har...
Hei. Jeg er en mann på 32 som har nyst en god del de siste ukene, nyser 4-7 gang på rad, på grunn av allergi. Siste dagene har jeg hatt småvondt i...
Jeg er en 65 år gammel mann som i vinter merket at persienna krøllet seg litt men prøvde å glemme det. Men da jeg landet etter en flytur i 12000...
Hei. Jeg er en gutt på 18 år som i oktober 2013 fikk halsbetennelse. Jeg hadde feber, ekstremt vondt i halsen og var fryktelig slapp. Jeg fikk...