Lommelegen tekst
Søk blant 44,437 spørsmål og svar.

"Krystallsyke"

"Krystallsyke"

Torsdag 10. juni 2004

Spørsmål

Spørsmål: 

Fikk for 1 1/2 år siden svimmelhetsproblemer. Øre-spesialist påviste "krystall-forstyrrelse " på balansenerven. Fikk gjentatte behandlinger på Klinikk for Alle (Mjøen) og ved Haukeland som nå konstaterer at krystallene i øregangene er borte. Hat fortsatt meget ustø gange og lite krefter i bena til tross for masse anvist trening of fysioterapi.Har også hatt utredning og ryggmargsprøve ved nevro. på Ahus. Alle sier at : Du blir bra på sikt, men det tar tid og du må trene. Avslutter nå 4 uker behandling på Hokksund Kurbad.Treningen fører ikke til at tilstanden blir bedre, men symtomene er tydeliggjort. Høyre ben er svakt slik at det oppstår en sjelving når det belastes. Sjelvingen kommer og går og forsvinner etter masasje og vile med bena høyt. Problemet er at gangen blir ustø, og det er uforutsigbart hvor lenge de "gode" periodene er ( 1-3 time).Den ustøe sjelvingen har faktisk forværret seg.Har tatt MR og ryggmargsprøve for å utelukke MS. Sjelvingen inntreffer ikke i viletilstand.
Hva kan dette være? Er det et nevrologisk problem etter forstyrrelsen på balansenerven?
Finnes det behandling/ medisiner?
Hvilke råd finnes? Bør jeg søke ny utredning hos nevrolog?

Kvinne, 57 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei.
Spørsmål omkring "Krystallsyke" har vært besvart flere ganger tidligere her på Lommelegen, og for en omtale av denne tilstanden anbefaler jeg deg å lese blant annet følgende svar:
http://www.lommelegen.no/sl/slartikkel.asp?visart=5106
http://www.lommelegen.no/sl/slartikkel.asp?visart=5105

Denne tilstanden er for de fleste som har den plagsom, men heldigvis forbigående. Den kan for enkelte imidlertid være svært invalidiserende og langvarig på tross av riktig behandling. Det som da er viktig er at man utredes godt med tanke på eventuelle andre årsaker. Dersom du både har vært behandlet og utredet ved Klinikk for Alle, Haukeland sykehus, og på nevrologisk avdeling ved Ahus, kan du gå ut fra at alle mulige andre årsaker er utelukket så godt det lar seg gjøre.

Det virker for meg ut fra dine opplysninger som om det ikke lenger er svimmelheten som er ditt største problem, men ustøhet, skjelving og svakhet i høyre ben. Hvorfor du har fått denne svakheten og skjelvingen er ikke godt for meg å si over Internett. Så vidt jeg vet er ikke svakhet i ett ben og tilhørende skjelving noe vanlig tegn etter en periode med "krystallsyke". Det er imidlertid gjort forskning som viser at enkelte kan være plaget i lang tid etter at selve svimmelheten er borte, og at disse plagene ofte er dominert av ustøhetsfølelse. Noen kan også bli plaget av en vedvarende angst for at svimmelhetsanfallene skal komme tilbake. Denne angsten kan i seg selv være svært sjenerende i dagliglivet.

Som du skjønner: Ustøhetsfølelsen din kan godt være et problem selv lenge etter at selve "krystallsyken" er rettet opp. Ensidig svakhet i ett ben med ledsagende skjelving er derimot ikke en typisk ettervirkning, men når du er grundig utredet med blant annet både ryggmargsvæskeprøve og MR kan du gå ut fra at dette ikke skyldes noen annen alvorlig sykdom. Det finnes ingen behandling direkte rettet mot ustøheten annet enn målrettet opptrening (slik du allerede er i gang med) og TID. Du kan trøste deg med at utålmodighet på slutten av en langvarig sykdomsperiode ofte er et godt tegn, og viser at du er klar for å komme igang igjen!

Når det gjelder ditt spørsmål om hvorvidt du bør søke ny utredning hos nevrolog, synes jeg du skal holde en dialog igang med fastlegen din om dette. Han/hun sitter nok på alle epikriser og papirer fra den forrige utredningsrunden, og kan ut fra dette, i samarbeid med deg, best vurdere når og om det er grunn for å henvise deg til nevrolog igjen. Generellt er det slik at så lenge det ikke tilkommer betydelige nye symptomer, er det ingen grunn til å gå igjennom hele utredningsrunden enda en gang. Det kan også være slik at det bør gå noe tid før nye utredninger, slik at tiden i seg selv kan avklare og sortere ut symptomene så bildet blir klarere og eventuelle endringer i tilstanden trer tydeligere frem.

Uansett: Det virker ut fra det du forteller som om du er grundig utredet. Hold kontakten med fastlegen din med tanke på nye symptomer og den videre utvikling, slik at han/hun kan henvise deg videre hvis det trengs. Fortsett også det gode arbeidet som tydeligvis er igangsatt på Hokksund.

Fortsatt god bedring!

Nervesystemet
Vennlig hilsen

Are Brean, nevrolog

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei! I starten av en løpeøkt på torsdag opplevde jeg å få en sterk smerte i høyre forfot. Etter dette har det vært vondt å både løpe og gå. De...
Hei. Jente på 21 år. Jeg har noen forskjellige problemer. Jeg sliter litt med tung pust ( kan den tunge pusten komme av at jeg har kroniske store...
Hei jeg sliter med å sove fikk utskrevet cirkadin for noen måndersiden men har ikke fungert blir bare trøtt av den. Legen min skrev ut imovane 5mg...
Jeg skrev til dere for litt under en uke siden, hvor jeg fortalte om at jeg i en periode på ca. tre uker har hatt en murrende, menslignende smerte i...
Hei! Jeg har i de siste par månedene oppdaget noen avlange, gulaktige, flate greier i avføringen min. De er fra et par cm opp mot 4-5 cm lange og en...
Hei! Har slitt med angst nå snart 1 år siden min far døde av hjerteinfarkt. Da trodde jeg at jeg hadde hjerteinfarkt hele tiden. Men har så å si...