kronisk irritasjon i hals

Opererte vekk mandler da jeg var 20, grunnet generelt ubehag og til stor irritasjon ved halsinfeksjon. Jeg snuste porsjonsnus på denne tiden, men måtte gi meg da jeg plutselig kjente at jeg begynte å reagere på dette i form av rennende nese før influensasymptomer som feber, utmattelse etc. Om jeg likevel ikke ga meg, endte jeg opp med halsbetennelse. Jeg sluttet derfor med snus grunnet antatt allergi.

Jeg har trent tunge vekter ca 4 dager i uken (1.5-2t) i flere år fra jeg var 14 år. Dette har gitt utrolig god effekt ettersom jeg har både adhd og tourettes. Uten trening, er disse symptomene veldig fremtredende og livskvaliteten min er nå ekstremt lav. De siste årene begynte jeg å kjenne meg veldig "ødelagt" og ekstremt utmattet etter en treningsøkt. Dette ble verre over tid, og jeg har måttet ta ekstra hensyn til hvordan jeg følte meg i kroppen, og kanskje ta roligere økter. Noen uker trente jeg så lite som 2 ganger.

For et par år siden ble det langt verre og jeg begynte å bli MYE syk. Jeg var syk MINST en gang i måneden. De 2 siste årene begynte jeg å kjenne en ekstrem irritasjon bak i halsen ved adenoidene. Jeg kunne kjenne dem tydelig. En ØNH-lege sendte meg en gang til kirurgi da de var kraftig forstørret. Ved ankomst til kirurgi, var den på normal størrelse igjen og derfor ingenting å operere.

En annen ØNH-lege mente jeg hadde "stille reflux". Jeg forsøkte for et år tilbake PPI-medisiner. Dette fungerte faktisk en hel uke, og jeg har aldri kjent meg friskere!! Deretter avtok effekten 100% og jeg var like syk som før. Nå er det ekstremt ille. Ved lett trening, eller inntak av kullsyre, sitrusfrukter etc, hovner halsen opp instant, ørene tetter seg og jeg blir syk. Jeg har tatt alt av blodprøver, CRP, allergi, oppsøkt immunolog. Jeg har forsøkt antibiotika, prednisolon, ALT av PPI. Nexium fungerte som kjent i 1 uke før ingen effekt. Gastroskopi avkreftet teori om reflux. Jeg har testet diett uten melkeproteiner. Kjennes som kronisk infeksjon i halsen. HJELP!!

mann
30
Hei,
Jag förstår din frustration efter flera års återkommande problem med halsirritasjon. Som jag förstår det har du blivit väl utredd. Olika ÖNH-specialiser, allergolog och sannolikt också din fastlege har funderat över din diagnos. Du har tatt blodprover, genomgått gastroskopi och dessutom prövat flera behandlingar: PPI, kortison och antibiotika. Inget har givit någon förklaring. Tvärsom - det virkar som du bara blivit sämre. Mot denna bakgrunn måste du förstå att det blir svårt för mig att direkt kunna säga vad du lider av. Jag ska dock försöka komma med några tankar som kanske kan leda dig framåt.

Du frågar efter kronisk halsinfeksjon. Den vanligaste bakteriella halsinfeksjonen, tonsiller eller halsfluss, orsakas av streptokocker. Dessa kan återkomma och i värsta fall ge 6-8 episoder per år. Det som gör att diagnosen streptokocktonsillit INTE är aktuell i ditt fall är att du fjernat mandlarna, att du provat antibiotika och att du inte tycks ha hög feber.
Det finns också en annan halsinfeksjon som ger återkommande symptom. Denna orsakas av en bakterie som heter Chlamydophila. Sjukdomen kallas ibland TWAR och ger i många fall också hosta. Man behandlar med ett antibiotika som heter Doxylin. Om du fick detta när du prövde antibiotika så är det inte TWAR du har. I annat fall kan det muligtvis vara värt att ta blodpröve för Chlamydophila alternativt pröva Doxylin. Jag vill dock noga påpeka att TWAR är ovanligt och det trots allt är mycket låg sannolikhet att det skulle vara detta som ger dig symptomen.
Den vanligaste orsaken till återkommande halsinfektionen är virus. Det finns en mängd olika luftvägsvirus som ger irritasjon, slapphet och måttlig feber. Det är ganska vanligt att man drabbas av virusinfeksjon efter att man tränat extra hårt. Det är svårt att konfirmera virusinfeksjon, det blir ofta en så kallad uteslutningsdiagnos. Det som inte stämmer med din berättelse är att dina besvär kommer av kullsyra, sitrusfrukt etc. Det passar i och för sig inte med någon annan infeksjon heller.

Ett annat spår är trots allt någon typ an allergi. Det verkar ju som en del födoämnen startar dina symptom. Sen finns det en del allergier som kan vara svåra att upptäcka, t.ex mot kvalster. Det är förstås möjligt att allergologen du träffade redan har tagit prover mot en panel av födoämnen och andra allergener, t.ex kvalster. Du nämner inte om starten av din behandling med Rivotril sammanföll med starten av halssymptomerna. Jag har aldrig hört att Rivortril skulle ge just dina symptom med denna typ av preparat kan ge en del sidoeffekter. Kan vara värt att fundera på eller diskutera med den lege som föreskriver desse.

Detta vara några tankar kring dina långdragna besvär. Det låter som ett svårt problem som jag tyvärr nog inte har löst för dig. Hoppas ändå att du fått några nya idéer. Med hopp om bedring och att det hela kommer att lösa sig,
Per Åkesson
Infeksjonslege

Mvh Per Åkesson, legespesialist i infeksjonsmedisin.