Lommelegen tekst
Søk blant 45,064 spørsmål og svar.

Kronisk ørebetennelse kan opereres

Kronisk ørebetennelse kan opereres

Onsdag 31. mai 2006

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei! Jeg er en mann på 30 som er meget sliten nå for tiden. Fikk for ca 2 år siden øresus på begge ørene. Er medfødt m nedsatt hørsel grunnet tette trommehinner. Mens jeg var liten var jeg på sykehus 5-6 ganger og stakk opp trommehinnene og det gjorde at jeg hørte normalt en tid etter hver stikk. Finnes det en operasjon der man operer inn et lite rør i øret slik at man får åpne kanaler?
Har hatt øreværk hver vinter fram til jeg var rundt 25..
Øresus har jeg hørt at det er en behandling for-fugerer det????
Nedsatt hørsel samt meget kraftig øresus gjør at jeg ikke fungerer i det vanlige liv og i det siste greier jeg ikke å sovne før jeg er totalt kaputt. Det vil si om morgenen hvis jeg i det hele tatt får sove... Er arb.ledig fordi jeg ikke greide og komme meg opp om morgenen og det siste halvåret har det bare blitt værre. Står på venteliste for hørselsjekk på sykehus. Når tv står på normalt volum overdøver øresusen tv'en.. Kvier meg for å snakke m ukjente på telefon eller ved besøk fordi jeg ikke alltid får med meg hva som blir sagt.

Relevante sykdommer/medisiner: Pllenalergi-zyrtec.

Mann, 30 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Det du beskriver virker å være en tilstand som skal kartlegges på en sykehus avdeling, både med hørselstester og en ørekirurgisk vurdering. Du forteller at du som liten fikk utført paracentese (skjære hull på trommehinnen) og dette gjøres stort sett for å tappe ut ansamlet væske i mellomøret. Dette er stort sett en barnelidelse, og tilstanden skylles hyppigst at mellomøret ikke ventileres tilstrekkelig via øretrompeten. I tillegg har barn ofte store falske mandler som kan stenge for denne øretrompeten og man kan som en tredje grunn få infeksjoner fra svelget opp i mellomøret, og væske evt med puss kan dannes. I voksen alder er det en del som får senfølger av denne tilstanden fra barneårene. Noen kan ha en trommehinne som ikke er normal, andre har kroniske forandringer i mellomøret og i det luftfylte benet bak øret. Hos voksne kan man også legge dren i trommehinnen, dersom det er væskeansamling på nytt. Mer vanlig er det likevel at man har utviklet en kronisk ørebetennelse som følge av plagene som liten. Denne tilstanden kan i visse tilfeller opereres, slik at ørene holdes infeksjonsfrie. Hvorvidt hørselen kan bedres, avhenger helt av forholdene i mellomøret, og om det er tilkommet noe hørselstap som skyldes svekkelse av selve høreorganet og hørselsnerven. Dersom det kun er mekaniske forhold i mellomøret som er ødelagt, kan man i visse tilfeller rekonstruere forholdene med en operasjon. Dersom hørselsnerven er skadet, kan det være grunnlag for å anpasse høreapparat, derfor er det vesentlig at man får gjort en grundig hørselstest på forhånd. Uansett vil det være aktuelt med en operasjon for å sanere et infeksjonsfokus, og dersom du stadig vekk er plaget med renning og smerter fra ørene tyder dette på at de anatomiske forholdene i dine ører kan være endret. I ditt tilfelle er det svært sannsynlig at øresusen skyldes kroniske forandringer i øret over tid. Det finnes behandling for tinnitus (øresus), men det forutsetter at et evt kirurgisk problem er ordnet på forhånd. Enkelte kan ha svært god effekt av både hørselsteknisk tilnærming til øresus med en spesiell lydmasker som "konkurrerer" ut øresusen, eller med en individuell tilnærming med å redusere oppfattelsen av øresusen (Tinnitus Retraining Therapy-TRT, i mangel på en dekkende norsk beskrivelse). Mitt råd vil derfor være at du får en grundig utredning av dine ører hos ørekirurg i første omgang, og som jeg forstår skal du snart til hørselsundersøkelse på sykehus. Du bør da sørge for at du får en vurdering av ørekirurg enten samtidig med hørselstesten, eller kort tid etterpå. Lykke til med utredningen!
Vennlig hilsen

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege


Sist besvarte spørsmål
