Kosthold ved ulcerøs kolitt

Hei. Eg fekk beskjed om at eg mest sannsynlig har Ulcerøs kolitt. Men det er noe eg ikkje skjønner, eg går berre opp i vekt..
Eg fekk og medisin for leddbettennelse (voltaren),og da eg gikk på den var eg heilt bra i magen. Legen seier at det går ikkje an(føler at eg ikkje blir trudd). Legen sa og at bettennelsen var flekkvis ,og ikkje sånn som den pleier (så eg er vell ikkje normal). Kan det vere noko annat? Plagene er: diare, luft, blod og slim i avføring (ikkje alltid), trøtt, kvalm mellom måltidene, bra rett etter eg har spist.
kvinne 36 år Relevante sykdommer/medisiner: Går no på Pentasa

Kvinne, 36 år

kvinne
36
Hei og takk for henvendelsen. Det er ikke sikkert at man kan forklare alle dine symtomer ut i fra bare en årsak/diagnose. Symptomer på diare, luft i magen, blod og slim i avføring kan passe med ulcerøs kolitt, men det kan også forekomme ved andre sykdommer eller betennelsestilstander. Jeg antar at diagnosen Ulcerøs kolitt kar blitt stilt på riktig måte og at den er sikker? Når det er sagt er ulcerøs kolitt mer beskrivelsen av symptomer på tarmbetennelse enn en sykdom med klar og kjent årsak. Jeg har ikke problemer med å akseptere at du ble bedre på betennelsesedempende midlet Voltaren. Selv om dette medikament ikke typisk anvendes ved ulcerøs kolitt, er det et medikament som demper betennelser ved å redusere et enszym som øker betennelsesøkende stoffer (COX - cykoloxygenase). Ulcerøs kolitt er jo en kronisk betennelse, det er også derfor Pentasa virker. Dette er en spesiell type salisylsyre som reduserer leukotriener, betennelsesstoffer som dannes når COX-enzymet er aktivert.
Ulcerøs kolitt er en såkalt kronisk autoimmun betennelse (ikke infeksjon) i tarmen, ofte i tykktarmen, men det kan ramme hvilken som helst del av tarmen. Sammen med Crohns sykdom tilhører den de såkalte Inflammatoriske Tarmsykdommer (Inflammatory Bowel Disease eller IBD på engelsk).

Selv om skolemedisinen sier at man ikke vet hva som forårsaker sykdommen, betyr det selvsagt ikke at det ikke finnes årsaker. Sykdom oppstår generelt når miljøbelastningen overstiger kroppens evne til å takle den.

Tarmen er organet som kommer i direkte kontakt med maten vi spiser hver dag. Sånt sett er kosthold den viktigste miljøfaktor for tarmen. En absolutt mulig forklaring på hvorfor ulcerøs kolitt kan oppstå, er når tarmen ikke fungerer optimalt og lekker, slik at større partikler av ikke fullstendig fordøyet mat (peptider fra ulike proteiner) passerer tarmen. Det kan føre til en immunreaksjon, fordi ikke fullstendig fordøyet mat er egentlig fremmed for kroppen. Normalt skal det bare de minste bestanddelene av mat få lov til å passere tarmslimhinnen. Daglig inntak av den samme maten (som for eksempel brød og bakst som inneholder gluten, eller melkeprodukter) kan medføre kontinuerlig immunreaksjon, som kan forklare en rekke autoimmune sykdommer, inkl. ulcerøs kolitt.
Imidlertid, selv om gluten eller melkeintoleranse er vanlig, kan det også være andre matvarer, som du ikke tåler. Dette kan man finne ut gjennom blodprøver og deretter prøve en såkalt eliminasjons- provokasjons- og rotasjonsdiett.

En ingrediens som ser ut til å forverre symptomer ved ulcerøs kolitt er karragenan (carrageenan), en spesiell type fiber som brukes mye i industriell mat som fortyknings- og emulgeringsmiddel. Dette bør du med fordel unngå. På matvareetiketten vil det enten nevnes som karragenan, eller som E407.

Noe annet viktig er å ha en så normal tarmslimhinne som mulig. Her vil en god balanse mellom omega 3 og 6 fett være helst vesentlig. Omega 3- og 6 fettsyrer er byggestein for betennelsesregulerende stoffer. Pentasa er en variant av salisylsyre (i samme familie som Albyl eller Globoid) som utøver sin virkning ved å påvirke dannelsen av betennelsesstoffer som har omega 3 og 6 som byggesten.

Jeg vil anbefale deg å få testet din fettsyreprofil i røde blodlegemer (membraner) for å se om du trenger å justere ditt inntak av fett og spesielt og du har nok omega 3 og 6 og i rett forhold. Flere studier viser meget god effekt av fiskeolje på Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, men dosen man trenger er avhengig av ens kosthold over lang tid og genetikk.
For å ha en godt fungerende tarm, trenger du også normal bakterieflora i tarmen. Det kan du oppnå gjennom bl.a. inntak av såkalte probiotika (snille bakterier) og prebiotika (vannløselig fiber, som du finner i bl.a. grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter). Det finnes også som tilskudd.

Når det gjelder kostholdet generelt, er det lurt å redusere andel karbohydrat (sukker og stivelse) og øke mengde protein og fett. Dette gir mer stabilt blodsukker og lavere insulin. For mye insulin øker dannelse av betennelsesstoffer fra omega 6 fettsyrer. Forfatter Elaine Godtschall har skrevet boken ”Breaking the Vicious Circle” om kosthold ved ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, som jeg anbefaler deg å lese. Den finnes også på dansk. Du kan også besøke websiden http://www.scdiet.org/ som omtaler den samme ”spesific carbohydrate diet” som i boken til Godtschall. Den østerikske legen Wolfgang Lutz har behandlet mange pasienter med ulcerøs kolitt med karbohydratfattig og glutenfritt kosthold og har skrevet boken ”Bedre uten brød” som er utgitt i Norge av Lille Måne forlag, se http://lillemaane.no/katalog/bedre_uten_brod.html .

Oppsummering: Unngå vanlige matvareallergener som hvete, mais, meieriprodukter, samt matvarer som inneholder karragenan. Karbohydrater i kostholdet bør bare komme fra naturlige lavglykemiske kilder.
Du bør vurdere tilskudd av omega 3 (minst 3 gram per dag av kombinert EPA og DHA, helst etter blodtesting).
Følgende tilskudd kan være relevant: Multivitamin og mineral tablett. Magnesium 200mg/dag, Sink pikolinat 25-50mg/dag, Vitamin A: 50,000 IE/dag, Vitamin E: 400 til 800 IE/dag av blandede naturlige tokoferoler. Også her er det lurt å bli testet først. Evt. probiotika og prebiotika.
Ønsker deg lykke til!!

Fedon Lindberg

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.