Lommelegen tekst
Søk blant 44,771 spørsmål og svar.

Knuter på stemmebåndene hos barn

Knuter på stemmebåndene hos barn

Torsdag 10. mai 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Sønnen min på 4 år er veldig hes og har vært slik i ett år nå uten at han er forkjølet. Han anstrenger seg når han snakker og i det siste har han begynt å hviske fordi han sier han blir sliten av å snakke. Om natten puster han svært tungt med en pipelyd, men våkner ikke av det. Han trenger mer søvn enn andre på hans alder. Vi har vært hos spesialist to ganger i høst, men uten at han har fått undersøkt halsen med speil fordi sønnen min motsatte seg dette. Spes. mente det var knuter på stemmebåndet og at det ville gå over av seg selv med tiden. Jeg lurer på om det kan være noe annet og om det er riktig å få halsen ordentlig undersøkt for å utelukke evt noe alvorlig. Evt er jeg og bekymret for at han skal slite ut stemmen helt dersom det er slike knuter. Hva anbefaler du meg å gjøre?

Kvinne, 40 år

kvinne
40

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei!

Det er i hovedsak to måter å tilnærme seg dette problemet på. Her har vi å gjøre med et barn som nok er for liten til å samarbeide godt nok, slik at man kan få sett ned på stemmebåndene på vanlig måte på kontoret. Det er likvel overveiende sannsynlig at årsaken til hans stemmeproblemer ligger i overbelastning av stemmen. Dette danner ofte polypper, eller knuter, på stemmebåndene, og kan gå over etterhvert som barnet blir eldre. Annen sykdom er hos så små barn svært lite sannsynlig. En måte er altså å la tiden jobbe for dere, og se om problemet løser seg selv. Dersom man skal ha noen formening om hvordan stemmebåndene hans ser ut nå, er det en mulighet å undersøke ham i narkose. Man får en god oversikt over stemmebåndene og strupen, og kan påvise knutene lett. Ulempen er at man ikke får sett bevegeligheten av stemmebåndene (fordi han da er i narkose, og kan ikke bevege musklene). Dersom du er engstelig og vil ha en grundig sjekk, er dette altså veien å gå. Lykke til med utredningen!

Øvre luftveier
Vennlig hilsen

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege


Sist besvarte spørsmål
