Klikking i øret ved spesifikke lydfrekvenser

Hei!

Jeg har ett lite problem med mitt venstre øre. Hver gang jeg hører en bestemt lyd med en viss frekvens (i sær høye frekvenser/skarpe lyder, volum har mindre betydning) så får jeg en slags muskelsammentrekning/dunk/klikk i øret. Vanskelig å beskrive men det minner om lemus, bortsett fra at det ikke er tilfeldig, ei heller vedvarende. Ett knips gir ett dunk. Konsekvent. Det er nesten litt som om det står et vesen og slår på trommehinnen min hver gang en slik lyd kommer. Skjønt, det er vel heller noe annet i det indre øret som forårsaker dette?

Jeg har også tinnitus (i omtrent ett år nå), hvor årsaken sannsynligvis er støy (musikk), muligens sammen med stress og angst. Det er ikke tinnitus jeg beskriver nå, men det vil ikke forundre meg om det er en sammenheng.

Varigheten på dette er jeg ikke helt sikker på, men hadde det i sommer i alle fall. Føler det har variert litt hvor sensitiv jeg har vært, men det har aldri gått helt over. Det er plagsomt, men har ikke vært hos legen enda. De legene jeg har vært hos med min tinnitus har jeg opplevd som fullstendig hjelpesløse og nesten uten kunnskap. Også ØNH-leger, privat og offentlig.

Skal jeg ta problemet jeg nå beskriver videre, uten å kaste bort tiden, trenger jeg å være forberedt. Hva kan dette være for noe? Hva skyldes det? Finnes det noen løsning på det? Hva bør undersøkes.

Hilsen ung mann

mann
23
Hei!
Nei, det er nok ingen tilstand i det indre øret, men en vanlig muskelkontraksjon av de ørsmå musklene i mellomøret. Disse kan stimuleres ved lyd eller press i øregang eller ved irritasjoner av nerveforløpet, nesten som lemus omkring øyet. Dette er en relativt vanlig tilstand, og representerer ingen sykdom, og er heller ikke koblet mot øresus. Vanligvis vil de fleste oppleve slike normale fenomener en eller flere perioder i livet, og er vanligvis ikke noe man skal forsøke å behandle. Dersom man mener å ha øresus, bør man ta en hørselstest slik at man kan objektivt bedømme ørets funksjon, altså hørsel. Lykke til videre!

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege