Lommelegen tekst
Søk blant 44,773 spørsmål og svar.

Klasehodepine og akupunktur

Klasehodepine og akupunktur

Torsdag 23. mars 2006

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg er en mann,60 år som har slitt med Cluster-hodepine en tid.Det er hovedsakelig nattlige anfall jeg får.Jeg er medisinert hed flere typer med dårlig reseltat.Nå har jeg med bra resultat, tatt 120 mg Isoptin x5 for dagen.Forøvrig tar jeg Lipitor,Zelosok,Enalapril og Asasantin. Jeg reagerer på så mye medisiner og er derfor begynt med Akupunktur for å prøve nedtrapping av Isoptin.Finnes det noen svar/dokumentasjoner på at slik behandling hjelper??? Jeg er nå inne i slik behandling og har redusert Isoptin med 120 mg og føler bedring.

Mann, 60 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Kjære deg!
Jeg regner med at du har prøvet ” det meste” når du har denne diagnosen.
Det du spør meg om finnes det nok ikke noe helt entydig svar på. Når en ser på dagens krav til medisinsk dokumentasjon så finnes det lite på akupunktur og Cluster–hodepine eller klasehodepine som sykdommen i dag heter på godt norsk. Noen mindre artikler av litt eldre dato som beskriver gode resultater med akupunktur på klasehodepine finnes dog.

I dag stilles krav om placebo kontrollerte dobbeltblinde forsøk for å bevise at medisinske prosedyrer eller medikamenter virker. Kort forklart i dette tilfellet vil det bety at en gruppe pasienter med klasehodepine skulle få behandling med akupunktur nåler og en annen gruppe skulle ikke få det. Verken behandler eller pasient skal i utgangspunktet vite hvilken gruppe som får hvilken type behandling. Når det gjelder medikamenter går det fint an å ” blinde” slike forsøk ved å lave tabletter uten virkestoff. Når det gjelder akupunktur er dette vanskeligere.

Som konklusjon vil jeg si til deg: Mange har god erfaring med akupunktur både til migrene, klasehodepine og andre hodepineformer. Jeg tror ikke at sykdommen vil forsvinne helt, men om du kan redusere anfallshyppigheten og styrken/lengden på anfallene dine så vil det i seg selv helt sikkert være en god hjelp for deg. Vi pleier å si at ved forebyggende behandling tilstreber vi å oppnå en 50% bedring.
Gi det en sjanse og samarbeid med legen din om videre dosering av de forebyggende medisinene dine.
Lykke til!

Nervesystemet
Vennlig hilsen

Tine Poole, hodepineekspert


Sist besvarte spørsmål
