Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Kløe, svie og blod fra anus

Kløe, svie og blod fra anus

Onsdag 26. november 2014

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei.
Jeg sliter med plager fra anus. Det er sårhet og kløe som er hovedproblemet.Også litt friskt blod på toalettpapiret av og til.
Området ser rødt og irritert ut.Problemet har økt etter at jeg måtte begynne med nexium tbl i juni i år,men jeg har hatt lignende plager periodevis over mange år.
Får ikke noen presise svar fra fastlegen.Gitt råd om å bruke sittebad,smøre med scheriproct salve,evt. benytte en kald klut mot kløe.Har selv utover dette brukt A Derma krem og locobase.Synes ikke jeg blir særlig bedre.Har dere noen andre råd.?Har sett at nexium kan forårsake sopp. Jeg har ikke noen analfissur,heller ikke hemmorhoider.Relevante sykdommer/medisiner: Bruker Nexium tabl 20 mg x2.

Mann, 55 år

mann
55

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Det er riktig at Nexium kan gi sopp(Candida) i mage og tarm. Den kan også gi dermatitt, en type eksem i huden. Dette er imidlertid sjeldne bivirkninger (&#62 1/1000). Nexium gir imidlertid oftere bivirkninger i form av diaré og forstoppelser(&#621/100). Det symptombildet (sårhet, kløe, og friskt blod) du beskriver kan godt være bivirkninger av Nexium, siden de har oppstått i tidsrommet etter at du begynte med medikamentet. Hvorfor du har brukt Nexium så lenge sier du ingenting om, men langtidsbehandling er bare indisert i spesielle tilfeller. Kanskje du på ny bør drøfte indikasjonsstillingen med din fastlege? Dersom det ikke er aktuelt å slutte med Nexium, vil jeg anbefale at du forsøker et soppmiddel i første omgang for å bukt med kløen. Du kan selv kjøpe Daktacort krem på apoteket å smøre deg to ganger daglig. Denne kremen innholder både et soppdrepende middel og litt kortison, som behandler kløen. Din lege kan også skrive ut en soppbehandling, dersom det er indikasjon for det. Uansett så risikerer du tilbakefall av soppen dersom årsaken til denne ikke blir borte. Dersom Nexium ikke er årsaken til dine plager så er du i en alder hvor du bør sjekke om disse blødningene er forårsaket av noe annet enn medikamentet. Be din lege om å sjekke for okkult blødninger fra tarmen(Hemofectest). Du kan også fått tatt en såkalt Fecaltest. Begge testene vil kunne si noe om du har blødende polypper i tykktarm eller endetarm. Da skal du henvises til koloskopi, hvor man kan fjerne slike godartede svulster. Årsaken til at de skal fjernes er at de er en hyppig årsak til kreft i tykktarm og endetarm. Jeg håper svaret er klart og greit og at du finner en løsning på dine problemer.
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege

Sist besvarte spørsmål
