Kløe på hele kroppen

Hei,nå prøver jeg dere for jeg er ganske så frustrert.kortfattet: Jeg følger det /kryper/ overalt på meg...For en tid tilbake fikk jeg et sår i hodebunn, som jeg ikke klarte å holde meg borte fra å klø på, da fikk jeg lignende symptomer i hodebunner, akkurat som om det var dyr som krøp...da sa legen at det var masse nerver i hodebunnen som jobbet pga såret...Men nå har jeg altså hatt dette en god stund, og nå er det over hele kroppen, om ettermiddag/kveld verre. Kjenner ikke så mye på dagtid, men det er som om det stadig kryper dyr (vet det ikke kryper dyr, men det er den samme følelsen). Hver kveld føles det som det er en maurtue som herjer i hodebunnen..Jeg har fremdeles 1 lite sår, men følelsen er over hele hodet.. I natt var den verste så langt, så i dag gikk jeg til innkjøp av lusekam og kur, uten at det ble konstantert noe /liv/ (kuren ble altså ikke tatt..) Bruker ingen medisiner, utenom hormonspiral, men lever et ganske hektisk liv med drift av eget firma, skolegang og alenemor til en datter på 5. Var hos legen for 1,5 uker siden for at jeg føler meg noe slapp (nevnte ikke denne følelsen...det høres jo unektelig noe rart ut..), og vil gjøre hva som helst for å unngå en sykemelding, eller en /smell/, han sendte meg på CT men har ikke fått noe svar på denne ennå. Masse blodprøver ble tatt, å jeg regner med disse er helt fine da jeg ikke har hørt noe. Jeg sitter i disse dager med eksamenslesing, og merker det hemmer sterkt konsentrasjonen når jeg har den /krypende/ følelsen overalt...ekstremt i hodebunn,nakke men også resten av kroppen...Nå begynner jeg snart å lure på om det kan være noe i leligheten...Kan ikke se at min datter klør noe, har også spurt henne, men hun merker ingenting... Noe ide hva dette kan være? lever et normalt, relativt sunt og aktivt, men noe hektisk liv...:)

Kvinne, 38 år

kvinne
38
Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner du er veldig plaget av denne kløen. Spørsmålet man må finne ut av er hvorfor du klør og om dette er betinget i en hudsykdom eller ikke. Du kan nok slå bort fra deg at det er dyr som kryper på kroppen. Lus kan gi kløe i hodebunnen, men det er lett å se når man er hos en lege (som du har vært). Det er fullt mulig å komme inn i en vond kløsyklus, og det kan forverres i stressende perioder.

Ved de fleste hudsykdommer skulle man forvente at man hadde hudforandringer. Det finnes flere hudlidelser som kan gi kløe i hodebunn og ellers på kroppen. Elveblest type reaksjoner kan gi en kriblende kløe i huden. Da forventer man dog at man får rødlige vabler i huden der man klør. Det finnes varianter av elveblest som utløses av kløe (kommer i de områdene man klør). Da ser man rødlige vabler der man har klødd. Dette kalles dermatografisme og er en vanlig årsak til slike plager. Av hodebunnsplager kan man få hårrotsbetennelser som gir utslett og kløe. Her får man en liten ”kvise” rundt et hårstrå som ofte blir til et lite sår hvis man klør på det. Det er en mulighet.

Hvis man klør på huden kan man komme inn i en vond syklus der man skaper problemer for seg selv. Dette har faktisk et eget navn (lichen simplex chronicus – nevrodermatitt). Dette starter ofte med at man klør i et område, så dannes det hudforandringer som igjen klør, og så er man inne i en vond syklus.

Det er lite sannsynlig at det er noe i leiligheten din som er årsaken hvis ingen andre klør og du ikke har synlig utslett.

Du skriver at du ikke tok dette opp med legen din, og det synes jeg du bør gjøre. Det er svært mange som kommer med kløeplager, og dette burde du så absolutt snakke om. Ved usikkerhet blir mange også tilsett av en hudlege. Hadde du kommet til konsultasjon ville man nok også hos oss startet med å ta blodprøver som en generell sjekk. Deretter må man titte over hele huden din og se om du har noe synlig utslett som kan forklare kløen. Hvis du har utslett kan det være til hjelp å ta en liten hudprøve fra de områdene. Jeg antar at legen din har sett i hodebunn og ikke funnet tegn til lus.

Når man har gjort det overnevnte kan man ta stilling til årsak og evt. behandling. Hvis man ikke finner noen sikker årsak er det flere behandlinger som kan hjelpe. En kortison oppløsning i hodebunn kan dempe kløe. Hvis man tenker elvblest vil en allergitablett ha kløstillende effekt. Hvis man ikke kommer til mål med dette kan man noen ganger ha nytte av lysbehandling mot kløe, men da må man innom en hudlege først. Vi anbefaler ikke at man behandler seg med lusekur hvis dette ikke er påvist først. En slik kur kan gi noe kløe i seg selv. Prøv å kom ut av en kløsyklus da dette gjør problemet verre. Vær veldig obs. på hudforandringer, og hvis du ser dette ta gjerne et digitalt bilde av det slik at du kan vise en lege. Elveblest i huden forsvinner ofte iløpet av få timer.

Håper dette svaret var til noe hjelp for deg, og ta det gjerne med til legen din for videre diskusjon.Kjetil Guldbakke www.oslohudlegesenter.no

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.