Lommelegen tekst
Søk blant 44,759 spørsmål og svar.

Karnøste i hjernen.

Karnøste i hjernen.

Torsdag 31. mars 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Jente 34 år,fikk for 1 år siden påvist karmalformasjon(karnøste) på 3x2,6 cm i frontpartiet i hodet,etter 2 stk krampeanf/epilepsi.Går nå på Lamictal,epilepsmed.Nå er jeg livredd,etter å ha hørt at med dette karnøste,er det nesten 100% sikkert at jeg får et hjerneslag/blødning...Er dette virkelig sant??Er karnøsten STORT???

Kvinne, 34 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei.

Det finnes flere typer misdannelser (malformasjoner) av blodårene i hjernen. Den vanligste av disse er den såkalte "arteriovenøse malformasjon". Ut fra din beskrivelse høres det ut som om det er en slik malformasjon du har, men jeg kan ikke vite dette sikkert uten å ha sett dine papirer eller røntgenbilder (fastlegen din vet helt sikkert dette).

Arteriovenøse malformasjoner (heretter kalt AVM) er medfødte, og er misdannelser i blodårene som fører til at blodet i en pulsåre (arterie) strømmer direkte og med høyt trykk over i en vene, isteden for å ta veien om de små, små årenene som forsyner cellene med blod. De fleste AVM blir oppdaget enten i det de blør (gir en hjerneblødning), eller ved at de gir epileptiske anfall (som i ditt tilfelle), ELLER helt tilfeldig ved en røntgenundersøkelse av annen årsak. Epilepsien som kan oppstå på grunn av AVM lar seg som regel kontrollere ved hjelp av epilepsimedisiner slik du har fått.

Det er IKKE sant at alle AVM fører til hjerneblødning. Faktisk er det ikke helt godt kartlagt hvor stor risikoen for hjerneblødning fra en ubehandlet AVM er. Etter hva man vet i dag regner man imidlertid med en gjennomsnittlig blødningsrisiko på omtrent 2-3% per år fra AVMer som ikke er behandlet, men dette er selvsagt avhengig av både type, størrelse og beliggenhet.

Du spør også om ditt karnøste er spesielt stort. Jeg har ikke skikkelige tall for gjennomsnittsstørrelse, men i en nylig publisert undersøkelse fra Kina med over 2 000 pasienter med AVM varierer størrelsen mellom 1 og 9 cm. I en annen stor studie fra USA med omtrent 500 pasienter var gjennomsnittsstørrelsen omtrent som ditt karnøste.

I prinsippet finnes det imidlertid flere behandlingsmuligheter. Felles for alle behandlingene er at man forsøker å stoppe blodtilførselen til karnøstet. Den tradisjonelle metoden er å operere vekk karnøstet ved en hjerneoperasjon. Der dette lykkes er prognosen som regel god for at ikke dette kommer igjen. Ikke alle AVM lar seg imidlertid operere. En annen behandlingsmulighet er å forsøke å lukke karnøstet ved hjelp av et kateter som føres opp til området gjennom blodårene. Ofte brukes denne teknikken forut for en vanlig AVM-operasjon. En tredje behandlingsmulighet er å bestråle karnøstet med helt presis bestråling. Dette kalles strålekniv eller gammakniv. I Norge skje slik stråling kun ved Haukeland sykehus. For de AVM som egner seg for bestråling er også prognosen svært god.

Jeg vet ikke om det er planlagt noen behandling av ditt karnøste. Beslutningen om slik behandling er høyspesialisert medisin, og er helt avhengig av en lang rekke faktorer som det vil føre for langt å gå inn på her. Dersom du er utredet ved en nevrologisk eller nevrokirurgisk avdeling i Norge, er jeg imidlertid helt sikker på at det er gjort en grundig vurdering av dette, og at den strategien som er valgt i ditt tilfelle er den som er vurdert til å medføre absolutt minst mulig risiko for deg.

Som du skjønner: Ingen kan ta fra deg den usikkerheten det medfører å vite at dette KAN blø. Imidlertid kan jeg helt klart berolige deg med at risikoen for dette er mindre enn du har "har hørt", OG jeg kan berolige med at jeg er sikker på at man ved utredningen på nevrologisk eller nevrokirurgisk avdeling har valgt den strategien som medfører den minste tenkbare risiko for dette i akkurat ditt tilfelle.

Nervesystemet
Vennlig hilsen

Are Brean, nevrolog

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei For 4 uker siden fikk jeg utført konisering pga celleforandringer. Etterpå har jeg hatt lette blødninger og en god del utflod. Denne har stort...
Jeg har vært små dårlig i lenger tid (1år). Prostatitt og irritabel tykktarm har legen sagt. Jeg har kunne trent styrke og vært i ok form det meste...
Jeg er en 43 år gammel kvinne som plages av ubehag og kribling i urinrøret, tissetrengthet, ømhet rundt urinrørsåpningen, smerter nederst i magen,...
Ved en ultralyd undersøkelse ble det oppdaget en klump på leveren min. Legen som foretok undersøkelsen beskriver den som:"maks 73 mm , noe inhomogen...
Hei! Har hatt smerter i venstre kne i en 3 ukers periode. Har gått fra å trene moderat som gåturer/fjellturer til å melde meg inn i treningsstudio...
Ønsker råd om hva slags blodtrykksmedisin som kan passe for meg. Jeg startet i 2006 med Centyl Mite. Det fungerte helt til for ca 2 års siden. Da...