Lommelegen tekst
Søk blant 44,795 spørsmål og svar.

Karnøste i hjernen.

Karnøste i hjernen.

Torsdag 31. mars 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Jente 34 år,fikk for 1 år siden påvist karmalformasjon(karnøste) på 3x2,6 cm i frontpartiet i hodet,etter 2 stk krampeanf/epilepsi.Går nå på Lamictal,epilepsmed.Nå er jeg livredd,etter å ha hørt at med dette karnøste,er det nesten 100% sikkert at jeg får et hjerneslag/blødning...Er dette virkelig sant??Er karnøsten STORT???

Kvinne, 34 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.

Det finnes flere typer misdannelser (malformasjoner) av blodårene i hjernen. Den vanligste av disse er den såkalte "arteriovenøse malformasjon". Ut fra din beskrivelse høres det ut som om det er en slik malformasjon du har, men jeg kan ikke vite dette sikkert uten å ha sett dine papirer eller røntgenbilder (fastlegen din vet helt sikkert dette).

Arteriovenøse malformasjoner (heretter kalt AVM) er medfødte, og er misdannelser i blodårene som fører til at blodet i en pulsåre (arterie) strømmer direkte og med høyt trykk over i en vene, isteden for å ta veien om de små, små årenene som forsyner cellene med blod. De fleste AVM blir oppdaget enten i det de blør (gir en hjerneblødning), eller ved at de gir epileptiske anfall (som i ditt tilfelle), ELLER helt tilfeldig ved en røntgenundersøkelse av annen årsak. Epilepsien som kan oppstå på grunn av AVM lar seg som regel kontrollere ved hjelp av epilepsimedisiner slik du har fått.

Det er IKKE sant at alle AVM fører til hjerneblødning. Faktisk er det ikke helt godt kartlagt hvor stor risikoen for hjerneblødning fra en ubehandlet AVM er. Etter hva man vet i dag regner man imidlertid med en gjennomsnittlig blødningsrisiko på omtrent 2-3% per år fra AVMer som ikke er behandlet, men dette er selvsagt avhengig av både type, størrelse og beliggenhet.

Du spør også om ditt karnøste er spesielt stort. Jeg har ikke skikkelige tall for gjennomsnittsstørrelse, men i en nylig publisert undersøkelse fra Kina med over 2 000 pasienter med AVM varierer størrelsen mellom 1 og 9 cm. I en annen stor studie fra USA med omtrent 500 pasienter var gjennomsnittsstørrelsen omtrent som ditt karnøste.

I prinsippet finnes det imidlertid flere behandlingsmuligheter. Felles for alle behandlingene er at man forsøker å stoppe blodtilførselen til karnøstet. Den tradisjonelle metoden er å operere vekk karnøstet ved en hjerneoperasjon. Der dette lykkes er prognosen som regel god for at ikke dette kommer igjen. Ikke alle AVM lar seg imidlertid operere. En annen behandlingsmulighet er å forsøke å lukke karnøstet ved hjelp av et kateter som føres opp til området gjennom blodårene. Ofte brukes denne teknikken forut for en vanlig AVM-operasjon. En tredje behandlingsmulighet er å bestråle karnøstet med helt presis bestråling. Dette kalles strålekniv eller gammakniv. I Norge skje slik stråling kun ved Haukeland sykehus. For de AVM som egner seg for bestråling er også prognosen svært god.

Jeg vet ikke om det er planlagt noen behandling av ditt karnøste. Beslutningen om slik behandling er høyspesialisert medisin, og er helt avhengig av en lang rekke faktorer som det vil føre for langt å gå inn på her. Dersom du er utredet ved en nevrologisk eller nevrokirurgisk avdeling i Norge, er jeg imidlertid helt sikker på at det er gjort en grundig vurdering av dette, og at den strategien som er valgt i ditt tilfelle er den som er vurdert til å medføre absolutt minst mulig risiko for deg.

Som du skjønner: Ingen kan ta fra deg den usikkerheten det medfører å vite at dette KAN blø. Imidlertid kan jeg helt klart berolige deg med at risikoen for dette er mindre enn du har "har hørt", OG jeg kan berolige med at jeg er sikker på at man ved utredningen på nevrologisk eller nevrokirurgisk avdeling har valgt den strategien som medfører den minste tenkbare risiko for dette i akkurat ditt tilfelle.

Nervesystemet
Vennlig hilsen

Are Brean, nevrolog


Sist besvarte spørsmål

Hei, jeg er en person som har drukket svært mye kaffe. Men "mye" mener jeg at jeg drakk kaffe hele dagen. Nylig hadde jeg en periode hvor jeg tok...
Mann,78 år, m. PMR, Sjøgrens, hjerteinfarkt i 2010 (1 stent) Siste halvår har jeg følt meg tiltakende redusert, til dels i sterk grad. Er undersøkt...
Hei! Jeg har siden fødsel i mai hatt en gradvis forverrende vissenhet i armer og bein, og for ca 3 måneder siden begynte prikking/stikking i de samme...
Unormal tidlig pubertet? Vår datter som nylig har fylt 7 år har allerede noe kjønnshår, voksen svettelukt og fet hud med endel kviser (på nese og i...
Hei, Jeg har i ett års tid med jevne mellom fått røde prikker / små utslett på penis. Første dagen er det bare små røde prikker, før det blir til...