Kan jeg fortsette å ha munnsex etter påvisning av HPV i livmorhalsen?

Er 47 år og tatt konisering etter påvist hpv.fått svar at alt er bra. Er i et fast forhold og vi har jevnlig munnsex. Jeg har angst for å ha eller få munnkreft. Leser mange skrekkhistorier om dette på nettet og tror jeg har symptomer hele tiden. Plages med små blemmer i munnen som går bort etter et par dager og for en uke siden fikk jeg sår i ganen som gikk bort etter 4 dager. Sjekker munnen med lommelykt flere ganger om dagen også på jobb.
Fastlegen og en spesialist på livmorhalskreft som jeg var til undersøkelse til, sa at jeg skulle ta det helt med ro og bare fortsette å ha munnsex med min kjæreste. Hva mener du om dette? Hvordan vet jeg om jeg har hpv i munnen og kan jeg ta noen prøver for å sjekke dette? angsten for kreft går utover mitt kjæresteforhold og samliv. Er livredd og vet ikke hva jeg skal gjøre og håper du kan hjelpe meg. Føler at legene ikke tar dette alvorlig. Takk

kvinne
47
Du er en 47 år gammel kvinne som har fått behandling med konisering på grunn av celleforandringer i livmorhalsen som var forårsaket av HPV. Du lurer på om du kan fortsette å ha munnsex, eller om dette gir høy risiko for kreft i munnhule og svelg.

Det fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv. Omtrent 90 prosent blir kvitt sin HPV-infeksjon i løpet av 6-24 måneder. Behandling med konisering fjerner området med celleforandringer på livmorhalsen. Det er også mulig å ha HPV i slimhinnen i vagina, men HPV-infeksjoner i vagina går også vanligvis over av seg selv.

Seks måneder etter konisering vil 70 prosent ha negativ HPV-test og 12 måneder etter konisering vil 90 prosent ha negativ HPV-test. Du skriver at «alt er bra» på kontroller etter konisering. Hvis du er blitt undersøkt med både celleprøve og HPV-test, er du mest sannsynlig blitt kvitt din HPV-infeksjon på livmorhalsen.

Spørsmålet er om du kan ha HPV i munnhule og svelg, eller om mannen din fremdeles kan ha HPV på penis. Det gjøres ikke rutinemessig HPV-testing fra munnhule/svelg eller HPV-testing av menn. Samtidig er det sannsynlig at en eventuell HPV-infeksjon i munnhule/svelg eller på penis har gått over av seg selv når HPV-test av prøve fra livmorhalsen er negativ.

Forekomsten av HPV i munnhule/svelg er høyere hos menn enn hos kvinner. Generelt er livstidsrisiko for kreft i munnhule/svelg (oropharynx) 0,4 % for menn og 0,1 % for kvinner. Dette er så lav risiko at det ikke er hensiktsmessig å utføre regelmessige undersøkelser av munnhule og svelg for å avdekke kreft. Det er heller ikke grunn til å avstå fra munnsex.

Symptomer på kreft i oropharynx kan være sår hals, svelgvansker (dysfagi), "sliming", svært dårlig lukt fra munnen, fremmedlegemefølelse og øresmerter. Det er ikke uvanlig med forstørrede lymfeknuter på hals på diagnosetidspunktet (spredning). HPV er sjelden årsak til blemmer i munnen eller sår i ganen.

Generelt tar utvikling av kreft mange år. Det er ikke nødvendig å lete etter kreft hver dag eller hver uke, men hvis du har symptomer som vedvarer i mer enn 4-6 uker, kan du oppsøke lege.

Dersom du er redd for HPV-smitte ved munnsex, bør du ta HPV-vaksine. Flere studier viser dessuten at kvinner som er behandlet med konisering har redusert risiko for tilbakefall av celleforandringer dersom de tar HPV-vaksine.

<div>Mvh&nbsp;Sveinung Wergeland Sørbye,&nbsp;Overlege, spesialist i patologi, MD, PhD</div>