Kan det ha vært et "drypp"?

Min far har hatt slag for et par år siden. For noen dager siden sto han opp, fikk svært dårlig balanse og var i ferd med å falle. Han kom seg til sengen og ble liggende i et par timer, kvalm. Kan det ha vært et drypp? Han har dårlig blodsirkulasjon og går på blodfortynnende. Han har også svært dårlig pust, og blir andpusten og må hvile etter f.eks. å ha stått i fem min og så gått opp trappen. Han trener ( går på tredemølle+styrke, ca 40 min til sammen) to g/uke, men det virker ikke som pust/kondisjon blir bedre.

Jeg håper du kan si noe om følgende: Jeg lurer på om det kan ha vært et drypp og om det er noe han kan gjøre for å undersøke/forebygge nytt slag på kort sikt. Så lurer jeg på hva slags grunner det kan være for at kondisjonen ikke blir bedre. Med både dårlig blodsirkulasjon, stive og tidvis plagsomme bein og litt dårlig balanse, kombinert med svært dårlig pust, blir livsutfoldelsen ganske begrenset. Er det utsikt til bedring på noe av dette?

none
Hei.

Din far er 73 år, og har hatt et hjerneslag tidligere. Han har røykt, og har generelt dårlig blodsirkulasjon, forteller du. Det tenker jeg betyr åreforkalkning, for det forsterkes av røyking, og det er ofte det som er årsaken til hjerneslag.
Har man hatt ett hjerneslag, øker sjansen for nye hjerneslag og også "drypp". Det er fordi det ofte har sin årsak i en bakenforliggende åreforkalkning med trange blodårer og nedsatt blodforsyning til hjernen. Et "drypp" (TIA) betyr at et område av hjernen får midlertidig nedsatt blodsirkulasjon, slik at personen får forbigående nevrologiske symptomer pga dette, f.eks. lammelser, talevansker, svimmelhet osv osv. Men i motsetning til hjerneslag, hvor blodforsyningen blir varig stoppet og den affiserte delen av hjernen dør, så kommer blodforsyningen tilbake ved drypp, og ingen varige symptomer oppstår.

Din fars episode med akutt svimmelhet som du spør om her, kan ha vært et drypp, men det kan ha vært et utall andre årsaker også. Det er ikke mulig å si i ettertid, hverken med eller uten medisinske undersøkelser, og naturligvis følgelig heller ikke her over nettet. Alt som kan sies, er at det er en av flere muligheter, og at det ikke er helt usannsynlig.

Så spør du om det er mulig å forebygge hjerneslag. Det er det, og det er svært viktig og det skal selvfølgelig iverksettes behandling og tiltak hos personer som har hatt hjerneslag. Det å slutte å røyke er blant de viktigste tiltak. Videre å senke evt blodtrykk ned til normale verdier, og å sørge for å ha normale kolesterolverdier. Det kan se ut som at din far får slik behandling, ut fra medisinene han bruker: Persantin for å hindre av blodpropper dannes, og amlodipin for å senke blodtrykket. Det som da er viktig, er at han går regelmessig til legen, for å tilse at blodtrykket holdes normalt, og å sjekke kolesterolverdier.
Trening er selvfølgelig utrolig viktig for hele helsen også, så det er flott at han gjør det.

Du spør om det er muligheter for bedring av helsen og kondisjonen hans, og viser til at det ikke virker som om pust og kondisjon blir noe bedre.
Til det er det mye som kan sies:
Du vet egentlig ikke helt om hva slags nytte og effekt han har av treningen sin. Du ser bare det du ser, dvs at han har dårlig form og pust, men du vet jo ikke hvordan han hadde vært om han ikke hadde trent. Han kunne vært særdeles mye dårligere, kanskje fått akutte sykdommer osv, som han holder borte med treningen. Han har imidlertid store helseproblemer og har røykt i mange år, og det er ikke slik at alt dette er reversibelt. Dvs at det ikke nødvendigvis er noe realistisk mål at han skal bli "symptomfri". Men det er altså ikke ensbetydende med at "treningen ikke virker", og han må for all del forsette. Trening vil alltid ha effekt og nytte, uansett hvor dårlig utgangsunktet er.

Det kan også tenkes at han kan ha en eller flere ubehandlede medisinske årsaker til at han er så dårlig ved fysisk anstrengelse og klarer så lite. Dette må legen hans finne ut av. En lang rekke tilstander kan medvirker til nedsatt fysisk form, f.eks. lav blodprosent, KOLS (han er jo tidligere røyker), angina pectoris osv, så dette må sjekkes av lege, om det ikke er gjort. Han bør følgelig ta opp sin dårlige form og uttalte tungpust, ved neste legebesøk, slik at legen hans kan utrede ham for dette.

Håper at svaret er til nytte. Ha det bra.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no