Jeg er overbevist om at jeg har tarmkreft

Hei! For ca. åtte uker siden begynte jeg å miste matlysten. Utviklet seg til ganske kraftig kvalme, ingen oppkast. Kvalmen har avtatt de siste to ukene, men har fortsatt dårlig matlyst.
I løpet av disse åtte ukene har andre symptomer også kommet og gått. Noen av disse kan skyldes angst, da jeg har vært veldig redd pga. kvalmen. Har tatt gastroskopi, ultralyd av mage (lever, nyrer, milt, bukspyttkjertel osv.), blodprøver (omfattende, ref. legen), gynekologisk undersøkelse, Hemofec og Fecal. Ingen prøver/undersøkelser viser tegn til noe galt, bortsett fra små gallestein.
Jeg har nå bedt om henvisning til koloskopi, da jeg er veldig redd for tarmkreft. Et søskenbarn ble rammet i 30-årene. De siste par ukene har jeg også kjent lett trykk i tarmen på venstre side. Av og til kniper det når avføring passerer akkurat i det området. Vet et par tilfeller har det gjort direkte vondt, men det er noen dager siden. Ikke plaget av luft i magen. Alltid hatt treg mage/forstoppelse og tar 20-30 ml. Laktulose annenhver dag. Har nå regelmessig avføring hver morgen, av og til noen hardere klumper ettermiddag/kveld. Noe slim av og til, men helt marginalt. Noe hyppigere/løsere avføring de siste månedene, mulig relatert til angst.
Hadde koloskopi for fem år siden, som var helt fin, ingen polypper e.a. Og altså ikke påvist blod i avføringen. Kan det likevel være en svulst? Jeg er helt overbevist om det nå, og tenker at jeg vil betale privat legesenter for å få koloskopi raskest mulig. Hva tenker du? Jeg hadde normal CRP (under fem). Ville den vært økt ved tarmkreft? Ville noen av de andre blodprøvene vist tegn til noe galt?
Tusen takk for svar, hilsen svært bekymret småbarnsmamma.

kvinne
38
Hei.

Her er ingen objektive holdepunkter som gjør at en skulle mistenke kreft i tykktarmen. Du tenker på kreft og er redd for det, men det er naturlig nok ikke noe som gjør at en får mistanke om tarmkreft i ditt tilfelle.

Til dine spørsmål:
Du spør om du allikevel kan ha en svulst, selv om du hadde en koloskopi for fem år siden, og ingen blodprøver eller avføringsprøver nå viser noe galt.
Det er naturligvis pr definisjon teoretisk sett mulig, men det betyr IKKE at jeg tenker at du kan ha kreft nå. Det jeg sier er bare at ethvert menneske kan få kreft når som helst, og at det er aldri mulig å få garantier av noe slag på at ikke man har kreft, f.eks. i en tidlig fase. Det er et fåfengt og umulig prosjekt, å "sikre seg" mot kreft eller å prøve å få garantier for at man ikke har kreft. Derfor er det teoretisk mulig, både for deg og meg og alle andre, å utvikle en kreftsvulst når som helst. Det kan starte idag og imorgen eller til jul, både hos deg og meg. Dette må vi bare leve med, for denne muligheten er ikke noe vi kan velge vekk eller sikre oss mot, uansett hvor mange undersøkelser og utredninger man går gjennom.

Du kunne f.eks. gå gjennom alt som finnes av medisinske undersøkelser kommende måned, og en fant ingen tegn til kreft. Selv om du gjorde det, så kunne du neste dag faktisk starte å utvikle en kreftsvulsts første dag. Slik er alle dager for alle mennesker.

Du sier at du er "overbevist" om at du har kreft nå. Da er det viktig at du er klar over at du har trukket slutninger på grunnlag av frykt og egne tanker, og ingenting annet. Det er ingen rasjonell tenking eller analyse som ligger bak din overbevisning. De som faktisk kan mer om hvordan kreft arter seg, som f.eks. din lege, har ikke funnet ett eneste funn som taler i retning av kreft, og mistenke derfor ikke kreft. Det er som du sikkert er enig i, mer sannsynlig at din lege har rett enn at du har det, siden du trekker slutninger på grunnlag av angst for sykdom og ikke på grunnlag av fakta, mens legen din trekker konklusjoner ut fra hva som foreligger av objektive fakta, samt legens egen fagkunnskap og kompetanse på akkurat det å stille diagnoser.
Derfor er det et bedre valg for deg, om du ønsker å velge å stole på den som mest sannsynlig har rett, å stole på legen din enn å stole på deg selv akkurat nå.
Sannsynligheten for at legen din har rett, og ikke du, er særdeles stor, naturligvis.

Hadde det vært så mye som snev av mistanke om kreft hos deg, ville legen naturligvis umiddelbart fått deg til de nødvendige undersøkelser eller behandlinger som da var nødvendig. Leger tar ikke sjanser på slike ting, og henviser naturligvis heller hundre pasienter for mye, enn akkurat en for lite. Derfor synes ikke at du skal velge å være din egen lege og tenke at du har grunn til å betale for en snarlig coloskopi nå.

Det at alle blodprøver er normale, og avføringsprøver er normale, taler i mot at du har noen sykdom i tarmen av noe slag. Men der finnes ingen blodprøver som kan brukes som det "endelige bevis" på at en ikke har kreft av noe slag. Blodprøvene forteller at der er ingen mistanke om kreft.
Og så er det dette med at din kvalme har avtatt. Hadde kvalmen skyldtes kreft, så hadde den vanligvis bare økt på, ikke avtatt. De fleste symptomer ved kreft blir bare verre og verre ettersom sykdommen utvikler seg. En blir vanligvis ikke friskere eller bedre på noe vis, ved kreftsykdom.

Håper det var nyttige informasjon. Jeg tenker at det er stor sannsynlighet for at det er din psyke som spiller deg et puss nå, for det er svært sterk sammenheng mellom psyke og mage-/tarmfunksjon hos oss alle, det er velkjent.
Ha det bra.


Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no
www.barexas.com