Lommelegen tekst
Søk blant 43,754 spørsmål og svar.

Irritert tarm?

Irritert tarm?

man, 11/02/2008 - 08:47

Spørsmål

Spørsmål: 

Mage/tarm problemer

Etter en del undersøkelser på nettet, har jeg mistanke om at jeg lider av en /irritabel tykktarm/. Jeg er plaget av mye luft i magen, oppblåsthet, uregelmessig avføring ( det kan gå to tre dager i mellom dobesøk).Noen ganger har jeg hard mage, men stort sett er avføringen norma/løs.Avføringen har normal farge. Jeg har av og til mageknip ( tarmkrampe? )i forkant av dobesøket. Stortsett er krampene kortvarige og blir borte etter at jeg har sluppet ut luft eller gått på do. I det siste har jeg også følt at krampene er mer lokalisert rundt endetarmen og oppover i tarmen.
Det er ikke store smerter, kan komme i forbindelse med utslipp av luft eller avføring.Er dette også tegn på irritabel tarm, eller kan det være noe mer alvorlig?

Jeg blir litt bekymret i fht kreft. Jeg vil i tillegg opplyse om at jeg sliter med lekkasje fra tarmen etter at jeg fødte datteren min på 4100g for snart to år siden. Jeg har tydeligvis ødelagt noen fibrer i tarmen slik at det siler ut litt væske/avføring etter dobesøk. Er det noe man kan gjøre for å stoppe dette?

Vet ikke om disse krampene bak har sammenheng med fødselen. Jeg har normal vekt, trener og spiser relativt sunt.

Kvinne 37 år

Kvinne, 37 år

kvinne
37

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei og takk for spørsmålet!
Jeg kan selvfølgelig ikke stille noen diagnose over nett, men jeg er enig at symptomene kan minne om IBS (Irritable bowel syndrome), kronisk irritert tykktarm, eller kronisk irritert tarm, som det også kalles fordi mange pasienter også har plager fra andre deler av mage og tarmtraktus.
Fordøyelseskanalen er utsatt for mange stimuli, som stress, medikamenter og mat. Normalt håndterer vi dette uten plager, mens ved denne sykdommen fører selv små stimuli til at tarmen trekker seg sammen, noe som normalt fører til diaré. Diaré etterfølges ikke sjelden av forstoppelse. Kvinner er tre ganger mer utsatt for å få lidelsen enn menn.
Hjernen styrer mer over tarmfunksjonen vår enn vi vanligvis liker å tenke på. Stress, frykt, angst, depresjon og nesten alle sterke følelser kan føre til at tarmen reagerer med diaré eller forstoppelse.
Slike stimuli kan gi opphav til en krampelignende tilstand i tamen som følge av at maten transporteres raskere i gjennom tarmen enn normalt. Slike krampetilstander oppstår nesten alltid når pasienten er våken, med andre ord man blir sjelden vekket av slike anfall.
For noen mennesker er det for energirike måltider som setter det I gang, men for andre kan det være meieriprodukter, hvete, te eller kaffe. Sitrusfrukter er også rapportert som utløsende faktor.
Det er alltid viktig å utelukke organiske årsaker til lidelsen din. Jeg synes derfor at du skal utredes ordentlig, før man havner på IBS- diagnosen, som er en diagnose hvor man ser på sykdommen som en funksjonell forstyrrelse.
Ut fra det du beskriver er det aktuelt å utrede for Ulcerøs colitt, Crohns sykdom og mulig matvareintoleranse som cøliaki, hvor tarmen reagerer mot gluten i bakervarer. Her påvirkes spesielt tarmtottene i tynntarmen.
Du har ikke vært til colonoscopi eller andre undersøkelser av tarmen. Ved Ulcerøs colitt angripes tykktarmen og den gir mange av dine symptomer, mens ved Crohns sykdom angripes i tillegg også nedre del av tynntarm.
Snakk med din lege, som kan starte med å ta en Fecaltest av deg. Denne testen er en enkel avføringsprøve og vil slå ut ved Ulcerøs colitt og Crohns sykdom.Den slår også ut ved alvorligere tilstander som kreft. Ta det derfra, fordi det finnes hjelp å få.
Når det gjelder din plage med avføringslekkasje, så synes jeg absolutt at du skal utredes for dette. Det kan faktisk dreie seg om en fistel. En fistel er en unormal kanal fra anus eller endetarm til et hudområde i nærheten av anus. Noen ganger kan også kanalen lede til et annet organ. De fleste fistler starter i en kjertel anal- eller endetarmsveggen. En fistel kan oppstå som en følge av en betennelse, men som oftest finner vi ikke noe årsak til fisteldannelsen.
En fistel kan være smertefull, men ofte merker man ikke noe til den, annet enn litt puss eller avføring. Ikke sjelden kan dette oppstå etter en fødsel.
En enkel MR undersøkelse vil kunne avgjøre om du har en fistelgang.
Lykke til med videre undersøkelser og god bedring!

Mage og tarm
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege
