Irritabel tykktarm?

Jeg har i mange år slitt med ulike plager. Etter at jeg fikk barn for over 12 år siden fikk jeg tilbakevendende hemoroider og fissur, samt blødninger fra tarmen som fortsatt pågår. Har også slitt med vekslende forstoppelse/løs avføring. Slim i halsen i lange perioder og hyppige, langvarige infeksjoner m/hoste og tett/rennende nese. Har blitt utredet for cøliaki, laktoseintoleranse, IBD, allergier, helicobacter - negativt. T.o.m. tatt blodprøver i forhold til mastocytose pga. flushing, mye nye røde og beige "føflekker", svimmelhet, rhinitt. Negativt. Stoffskifte normalt for ca. 5 år siden, ikke sjekket siden. For ca. 5 år siden var jeg på rektoskopiundersøkelse, viste kronisk fissur. Skulle bruke nitroglycerin salve, men fikk så grusom hodepine at jeg sluttet. For ca. 3 år siden trappet mageproblemene opp igjen, fikk rennende avføring etter hvert måltid + tidvis slim i avføring og smerter øverst i magen. Varte i ca. 3 måneder. Gikk ned 4 kg til 55 kg (171 cm). Fikk aldri svar på årsak. Ble kun tatt bakterieprøve av avføringen, negativ. Ble gradvis bedre. BMI varierer per i dag mellom 18,5 til 19,8. Sliter med å gå opp i vekt selv om jeg spiser ganske rikelig (men sunt). Siste halvåret har tarmproblemene trappet opp igjen. Hyppig avføring 2-4 ganger per dag, grøtete, eksplosiv eller avflatet med "mønster", gjerne "klattete". Smerter øverst og nederst i magen og kvalme, særlig smerter v/avføring under menstruasjon. Noe bedring etter oppstart p-pille!? Gyn. fant ikke cyster eller endrometriose v/ultralyd, men kunne ikke utelukke det. Ofte svimmel. Blir svært uvel av sukker. Hvilepuls ca. 80. Hodepine flere ganger i uka, som et lokk over hodet eller smerte bak øye. Fikk nylig akutt lungebetennelse. Vært mye syk med alt fra omgangssyke til forkjølelse og influensa hver vinter. Bekymret for om jeg kan ha nedsatt immunforsvar pga. underliggende alvorlig sykdom? Ønsker sterkt å få svar på årsak til mage/tarmprobl., hodepinen og hyppige luftveisinfeksjoner.Bør noe mer utredes?

kvinne
35
Hei.

Dette er slett ikke enkelt å skulle si så mye konkret om, via nett. Du er jo så til de grader grundig undersøkt og utredet gjennom lang tid, uten at man har funnet forklaringer eller løsninger på dine plager fra mage/tarm. Da blir det enda vanskeligere, for ikke å si umulig, å skulle tenke seg at en kunne klare å gi deg noen forklaring over nett og uten legeundersøkelse. Alt jeg kunne komme på at ting du burde utredes for, er jo allerede sjekket og utelukket.

Det vi imidlertid vet, at en del mennesker har slike plager fra tarmen som du har, og ingen påvisbar sykdom. Da ender de ofte opp med diagnosen irritabel tykktarm. Det kan arte seg slik du her beskriver. Jeg stiller ikke denne diagnosen på deg her og nå, men du kan jo diskutere den muligheten med legen din, evt lese endel om det selv også.

Det finnes ingen tester, blodprøver eller annet som kan bekrefte eller utelukke denne diagnosen. Forutsetningen for å stille diagnosen er at alle andre aktuelle diagnoser er utelukket (slik som i ditt tilfelle) og at man har symptomer som "stemmer" med det en vanligvis ser ved denne diagnosen.

Når det gjelder behandling, er det ingen direkte kurerende behandling, men grundig informasjon om tilstanden er regnet som viktig, for da tar man bort frustrasjonen og usikkerheten over å ikke ha fått stilt en diagnose og fått en forklaring, og har ofte i seg selv en direkte virkning på mage/tarm-funksjonen til det bedre.

Noen har nytte av en medisin som heter Surmontil. Den har flere bruksområder, men er i utgangspunktet en noe eldre antidepressiv medisin, men om man gir den mot irritabel tykktarm, så er det ikke for depresjon den gies, men for tarmfunksjonen og demping av symptomene ved irritabel tykktarm.

Du spør videre om du kan ha nedsatt immunforsvar. Jeg ser ikke noe i det du forteller om her, som skulle gi en slik mistanke. Men du kan saktens ta blodprøver hos fastlegen din for å tilse at du har normalt antall hvite blodlegemer m.m.

Hyppige luftveisinfeksjoner har "folk flest" på denne årstid, og det skyldes i tilnærmet alle tilfellene kun uflaks, og smitte via hender og sosial kontakt.

Når det gjelder hodepinen din, så kan og skal jeg ikke stille noen diagnose over nett, men diskuter med legen din om du kanskje kan ha det som heter Cluster Headache, som kan gi smerter "bak" øyet, slik du beskriver. Et alternativ er at du utredes for din hodepine via en henvisning til nevrolog.

Håper at mine innspill kan være til noe nytte for deg, men dessverre er nok dine problemer litt for komplekse og omfattende til at det er mulig å hjelpe deg så mye over nett. Lykke til.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no