Hvorfor kastet 7-åringen opp?

Hei.
Lurer litt på en ting: Guttungen på 7 år kaster opp helt ut av det blå. Nyttårshelgen kastet han opp midt på natten uten noen forvarsel. Han registerte det vel ikke helt selv og sovnet videre ved siden av det som kom opp som om ingenting. Dagen gikk og formen på topp. Han ble hos meg en natt til, alt bra. Reiser til sin mor og det skjer da natten der på.
Nå en uke ganske nøyaktig siden han var hos meg, skjer dette igjen hjemme hos mor. Helt uforklarlig.
Det skal sies at kostholdet er det samme som før.
Han spiser stort sett det samme av brødskiver og pålegg.
Når det kommer til mellommåltidene eller middag så er det mat som han tidligere ikke har reagert på tidligere. Og det er heller ikke samme middagsretter som Nyttårshelgen heller.
Den generelle almentilstanden hans både før og etter er helt normal, aktivitetsnivået er det samme.
Hva som kan gjøre dette? Takk for svar

mann
Hei.

Din sønn på 7 år har kastet opp noen ganger siste halvannen uke, -såvidt jeg forstår 3 ganger totalt? Forøvrig er han aldeles frisk og fin, og dette med oppkast er ikke noe som har skjedd over lengre tid eller tidligere.

Du spør etter årsaker, mao. diagnose. Det er naturlig nok ikke mulig å si noe sikkert om dette, dvs å stille diagnoser, over internett og uten legeundersøkelser, men jeg kan tenke litt høyt omkring dette:

Det viktigste her er at du trygt kan se dette an, for det er særdeles sannsynlig at det er helt tilfeldig og forbigående, og at det ikke vil fortsette. Hvis det skjer, hvilket jeg tror, så trenger du heller ikke tenke på årsaker. Barn kaster opp ikke helt sjeldent, f.eks. ved et magevirus, eller om de har spist for mye av et eller annet osv.

Men hvis det blir en vedvarende tendens fra nå av, dvs at det skjer igjen og igjen i ukene fremover, så skal det definitivt undersøkes av lege for å finne årsaken.
Da kan man f.eks. tenke i retning av reflux (dårlig "lukkemuskel" mellom mage og spiserør), evt stress / bekymringer / psykologiske årsaker, m.m.

Men pr nå blir det bare spekulasjoner, og på ingen måte et forsøk på å sette diagnose fra min side, for det lar seg jo ikke gjøre over nettet, og som sagt så trenger du foreløpig ikke tenke på årsaker, da det overhengende mest sannsynlig skyldes tilfeldige forbigående årsaker, slik man så ofte ser hos barn.

Oppsummert:
Overse det / se det an nå. Hvis det blir en vedvarende tendens, så skal han legeundersøkes for å finne årsak / stille diagnose.
Ha det bra.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no