Lommelegen tekst
Søk blant 44,807 spørsmål og svar.

Hvorfor besvimte jeg?

Hvorfor besvimte jeg?

Onsdag 28. april 2010

Spørsmål

Spørsmål: 

På grunn av en vond muskelknute i nedre del av korsrygg, var jeg for første gang hos kiropraktor forrige uke. Jeg har ingen tidligere sykdomshistorie og er ellers frisk og rask. Da jeg kom inn til kiropraktor ble jeg litt stresset av situasjonen og begynte å svette. Kiropraktor "brakk løs" noe i korsryggen uten at det på noe vis var smertefullt, men lyden var svært ubehagelig. Etterpå masserte hun muskelknute, og jeg kjente meg svimmel. Det var ingen fysisk smerte i tilknytning til selve behandlingen. Jeg ligger på magen og mens hun maserer besvimer jeg og får kraftige kramper. Kiropraktoren mener jeg først besvimte, da hun hørte det på pusten min, og at jeg deretter fikk kraftige kramper i hele kroppen og siklet. Slik hun så det, minnet det om et epileptisk anfall. Det hele varte ca 30 sek. Etterpå var jeg kvalm og følte meg "utslitt" resten av denne dagen. Dette har ikke hendt meg tidligere, men for tre år siden besvimte jeg da jeg skulle sette inn spiral - en situasjon som gjorde meg svært stresset. Jeg fikk da ikke tilsvarende kramper som jeg fikk denne gangen. For øvrig er jeg svært godt trent, og nå føler jeg meg helt fin. Er dette noe jeg burde undersøke videre? Jeg mener det er den stressede situasjonen og lyden som gjorde at jeg besvimte. Er dette noe som bør undersøkes videre hos fastlegen, eller er dette ikke nødvendig hvis jeg nå føler meg helt fin? Jeg har tre barn, er ikke overvektig.

Kvinne, 40 år

kvinne
40

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei.

Det er ikke godt å si nå i ettertid, hva dette kan ha vært.
Ved ringeste mistanke om epilepsi bør dette selvfølgelig ikke forbli uavklart. Jeg observerte jo ikke denne episoden, og kan da vanskelig uttale meg om hva kirorpraktoren så, som gjorde at det minnet henne om et epileptisk anfall.
Jeg synes hun bør forklare hva hun så og hva som skjedde, til fastlegen din, slik at fastlegen kan ta stilling til om det er noen mistanke om epilepsi. For hvis det er det, skal dette selvfølgelig utredes.

Men det er fullt mulig at din kiropraktor ikke har så god kjennskap til hva som kjennetegner et epileptisk anfall, og at dette ikke hadde noe med epilepsi å gjøre.

Jeg heller personlig til å støtte deg i din hypotese om at dette var en besvimelse på grunnlag av den stressede situasjonen og lyden du hørte.
Det er da det vi kaller en vasovagal synkope, dvs en vanlig og ufarlig type besvimelse, som man ikke trenger å foreta seg noe i forhold til.

Hvis det var en slik type besvimelse, og du nå altså føler deg helt frisk, så ser jeg ingen grunn til at du trenger å oppsøke lege.

Det eneste usikkerhetsmomentet her er altså dette med at kiropraktoren mente at det så ut som et epileptisk anfall, (hvilket kan være feil) og det synes jeg altså at du skal få fastlegen din til å ta stilling til, ved en samtale med kiropraktoren. Det vil da etter alt å dømme være enkelt for fastlegen din å i noe om dette kan ha hatt noe med epilepsi å gjøre, når legen får beskrivelsen ifra kiropraktoren.

Håper det var et greit svar. Ha det bra.

Nervesystemet
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Fikk svar på en MRI av hodet hvor det sto at det ikke var noen aktuelle forandringer. Under bifunn sto det "inflammatoriske forandringer...
Hei, lurte på om du kunne guide meg gjennom dette svaret fra kardiologen. Dette er svar på en ekg-måling over 1 1/2 døgn. Syns det virker som at...
Hei! For 1 år siden (november) fikk jeg veldig vondt i den ene skuldra mi. Typisk en brennende følelse. Svir og gjør veldig vondt. Tror kanskje...
Hei og takk for svar (emne "et seksuelt møte") Jeg har også funnet at at jeg trenger å snakke med noen om dette...har fått time hos legen min. Men...
Min mann har kols. Nå har han flere ganger på kort tid hatt veldige pusteproblemer. Det er veldig skremmende å se. Han har flere typer medisin, men...
Hei Min kone ble angrepet av MS for 11 år siden og har hele tiden brukt Avonex. Hun hadde en MR i 2011, en i 2013 og en nå nylig i 2014. Alle...