Lommelegen tekst
Søk blant 44,449 spørsmål og svar.

Hvit flekk i huden

Hvit flekk i huden

Torsdag 2. juni 2011

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei,

I slutten av år 2008 fikk jeg en hvit hudforandring på ryggen som klødde og flasset en del (litt skjellaktig med "skimmer" i). Huden kjentes veldig ru og tørr ut, så jeg startet med å smøre området med bodylotion for å få vekk tørrheten. Etterhvert bedret dette seg og huden var som før. Etter noen måneder kom det imidlertid en liten hvit prikk på samme sted og jeg antok at dette var en pigmentforandring. Etterhvert vokste denne og har nå blitt på størrelse med en fingertupp. Når jeg trykker/tar på den kjennes det ut som en ujenvn flat klump på en måte, nesten som et arr. Den ser ut til å vokse relativt vannrett, men har et ganske så ujevnt utseende lodrett. Jeg var hos lege og fikk sjekket dette og han konkluderte umiddelbart med at dette var en pigmentforandring uten å kjenne på den. Når jeg strekker huden rundt så ser det ut til at det er 2-3 veldig små klumper i området under huden. Disse ser ut til å være under huden og har ingen hvit farge (enda?).

Jeg har alltid trodd at pigmentforandringer var synlige som flekker, men uten at selve huden forandret seg nevneverdig. Stusser litt over at dette kjennes ut som et arr/knute - i tillegg til at det klør ganske ofte.

Kan dette være en form for hudkreft? Ettersom jeg har hatt dette i 2,5 år er dette kanskje lite sannsynlig, men lurer likevel. Burde jeg evt. hatt andre symptomer dersom dette skulle være tilfelle? Har du evt. bilder av lignende tilstander som jeg kan sammenlgne med?

Har ikke så lyst å sjekke meg en gang til hos fastlegen, men dersom du mener at jeg burde gjøre det - finnes det da hudklnikker (i Hordaland) eller lignende som man kan sjekke dette på uten å gå via fastlegen?

Takker på forhånd for svar.Mann, 28 år

mann
28

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Du har altså hatt en pigmentforandring, der du også kjenner at huden kan være litt hard litt som en knute. Den har i perioder flasset litt. Den har vært oppfattet som en pigmentforandring ved undersøkelse hos lege.

Det er dessverre ikke mulig å si hva dette er uten å ha sett det, men kan dele noen tanker rundt det under.

1. Pigmentforandring er ingen diagnose i seg selv, men kun en fargeendring i huden. Det er flere årsaker til at pigment kan endre seg. Vanlig vil være en soppinfeksjon (ringorm og tinea versicolor), hvor huden også vil skjelle noe. Vitiligo er en hudlidelse som kjennetegnes av pigmenttap i et område, hvor huden ellers er helt normal. Enhver betennelse i huden kan etterlate pigmentforandring en periode. Morfea er også en hudlidelse som kan gi hvite flekker med substansendring i huden.

2. Pigmentforandring i seg selv er ikke det mest typiske hva gjelder hudkreft. Skjellende flekker som vedvarer over tid kan ses ved visse former hudkreft, og da vanligvis den ”snille typen” (såkalt basalioim). Mistanken her vil være størst ved høy alder.

Jeg synes det er helt rimelig som du skriver at man får sett på dette for sikkerhets skyld en gang til. Jeg kjenner ikke tilbudet i Hordaland, men det vil helt sikkert være private klinikker du kan oppsøke der. Volvat, Aleris og tilsvarende klinikker har private spesialister. Ellers kan du gjerne la din fastlege se på det igjen. Ved usikkerhet kan det være til god nytte å få tatt en liten biopsi (hudprøve) som sendes inn til undersøkelse. Da ser man på huden under et mikroskop, og får ofte svar tilbake med sikkerhet hva forandringen er.

Beklager jeg ikke klarer å gi sikrere svar, men hudforandringer krever at man får undersøkt området. Legger ved noen linker under. Lykke til!

http://www.dermnetnz.org/fungal/tinea-corporis.html
http://www.dermnetnz.org/fungal/pityriasis-versicolor.html
http://www.dermnetnz.org/immune/morphoea.html
http://www.dermnetnz.org/colour/vitiligo.html
http://www.dermnetnz.org/colour/index.html
http://www.dermnetnz.org/lesions/basal-cell-carcinoma.html

Hud
Vennlig hilsen

Kjetil Guldbakke

www.oslohudlegesenter.no

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Jeg har fått utskrevet Sobril 10 mg, da jeg skal på et intervju jeg gruer meg veldig til. Jeg får skikkelig problemer og ødelegger mye for meg selv,...
Min mor er 68 år. Hun har hatt depresjon over flere tiår men brukt medisin. Hun har hatt rykninger om natten, delvis i kroppen, men spesielt hendene/...
Hei, Jeg fikk for et års tid siden påvist fruktosemalabsorbsjon. Jeg trener og løper mye og skal bl.a løpe halvmaraton medio september. Jeg ønsker...
Hei, Jeg så plutselig noen under min tånegl idag. Det kan se ut som en føflekk som plutselig er kommet, men det kan også være blod fra løping den...
Hei! I starten av en løpeøkt på torsdag opplevde jeg å få en sterk smerte i høyre forfot. Etter dette har det vært vondt å både løpe og gå. De...
Hei, jeg har fått noe som likner et sår inne i venstre kinn. Det er ca 1cm fra munnåpningen, det er ikke noe vondt og er ikke åpent, bare føles litt...