Hva er dette? Flikkrende farger i synsfeltet som kom og som ble borte igjen ...

For litt siden hadde jeg en synsforstyrrelse. Det var et slags taggete ellipsebånd med mange flikkende farger (litt psykedelisk) som dekket perifert (ikke helt ut) synsfeltet fra ca kl. 5 til kl. 01. Jeg kunne fint lese, men det var forstyrrende. Det kunne se ut som om det var relatert til venstre øye siden det var utenfor synsfeltet til høyre øye. Det gikk ikke bort dersom jeg lukket/hold for øyet og var heller ikke påvirket av eksterne lyskilder. Ingen smerter, men kanskje en litt nummen følelse i høyre kinn (som jeg ofte har hatt). Det varte i ca 4 min. og gikk bort nesten med en gang når jeg bøyde hodet mellom beina.
Bør jeg få undersøkt dette av optiker, fastlege eller evt. øyelege?

mann
41
Kjære mann, 41.

For litt siden hadde du en synsforstyrrelse som du sier du opplevde som et taggete ellipsebånd med mange flikkrende farger som dekket perifert synsfeltet fra ca kl. 5 til kl. 01. Det gikk ikke bort dersom du lukket/hold for øyet og var heller ikke påvirket av eksterne lyskilder. Det var ingen smerter, men kanskje en litt nummen følelse i høyre kinn og varte i ca 4 min. Det forsvant nesten med en gang ved fremoverbøy.
Du lurer på om du bør gå videre med dette.
Det du beskriver er en optisk fornemmelse som spesielt oppstår i forbindelse med et sirkulatorisk attakk som en svingning i sirkulasjon, blodtrykkstigning, blodtrykksfall eller ved migrene. Det vil ikke være noe å finne ved en undersøkelse av øynene som organ. Det vil muligens ikke være noe å se ved undersøkelse av kroppen heller, men det blir det opp til din fastlegen å vurdere. Blodtrykk og blodprøver i tillegg til EKG hører med til vurderingen.
Om du har migrene, som dette mest sannsynlig høres ut som , vil det være viktig å få migrenemedisiner, derom det fortsetter med disse anfallene.
Jeg håper at dette svaret kan bidra til at du finner en løsning og et svar på denne opplevelsen og ønsker deg lykke til med dette.

Rim N. Alme