Lommelegen tekst
Søk blant 45,050 spørsmål og svar.

Hovne spyttkjertler

Hovne spyttkjertler

Mandag 25. april 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei
Jeg er en kvinne på 50 år som for et år siden fikk hovne spyttkjertler på den ene siden. Jeg er fortsatt godt synlig hoven. Spyttproduksjonen er målt å være for lav hos reumatolog, og øynene som av og til er irriterte og kløende, ble testet å være i "grenseland". Blodprøver og leppebiopsi er negativ. Forøvrig er jeg otrolig trøtt/sliten selvom om jobben er trappet ned til kun 40%. Jeg har også lavt stoffskifte, forhøyede leververdier, høyt kolestrol, soleksem, kalde fingre, mister hår i flekker, har fjernet livmoren for mange år siden, og et av de største problemene er smerter i hofter og rygg. Hva kan dette være?

Relevante sykdommer/medisiner: Thyroksin

Kvinne, 50 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Mitt umiddelbare inntrykk er at du har Sjögrens syndrom, med tørr munn, tørre øyne og hovne spyttkjertler. Ved Sjögrens syndrom får man ofte høye leverprøver og lavt stoffskifte og en unormal tretthet som du forteller om. Ved denne sykdommen pleier imidlertid alltid biopsi fra spyttkjertler og/eller blodprøver å være unormale, og i ditt tilfelle er de altså normale. Jeg er litt usikker på hvilke blodprøver som er tatt, og det er mulig at det mangler noe i blodprøvene. Jeg vil anbefale at du går til din egen lege og får målt følgende antistoffer: anti-SSA og anti-SSB (en enkel blodprøve). Dersom disse er positive er Sjögrens syndrom høyst sannsynlig. Det du forteller om soleksem og flekkvis håravfall ser vi ofte ved en annen sykdom Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), som av og til kan sees sammen med Sjögrens syndrom. Jeg er sikker på at reumatologen har undersøkt på dette. Du må gjerne komme tilbake når svar på blodprøver foreligger, så kan vi diskutere dette nærmere. Dine ryggplager synes ikke å ha sammenheng med dette.
Vennlig hilsen

Professor dr. med. Hans-Jacob Haga, Reumatolog


Sist besvarte spørsmål

carpal tunnel syndrom Jeg er en kvinne på 29 år som har vært plaget med symptomer på carpal tunnel syndrom siden jeg fødte mitt første barn for...
Hei. Jeg har noen ganger under sterk forkjølelse fått det en ØNH-hals-lege sa var larynx-spasme (pusten blokkeres og det kommer en gispende/pipende...