Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Hovne lymfeknuter

Hovne lymfeknuter

Mandag 4. februar 2008

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei

For 4 uker siden fant jeg noen hovne lymfeknuter i lysken. Det er en del kuler, men 4 som er markante. 2 sitter oppe i lysken og er ertestørrelse, harde, litt knudrete å ta på og føles som sitter ganske fast. De 2 andre sitter nede i lysken, er stor bønnestørrelse, mykere, og noe mer bevegelige. De 4 lymfeknutene er synkrone, med to på hver side. Har ikke vært syk i det siste, ikke en forskjølelse en gang, så ser ingen grunn til at lymfeknutene skal ha hovnet opp.

Har vært hos 3 forskjellige leger å sjekket disse knutene og alle tre har sagt at det sikkert ikke er noe å engste seg for, siden de er innenfor normal størrelse. Likevel har to av dem bedt meg se dem litt ann, mens tredjemann sa rett og slett at jeg slet nok med litt helseangst. Jeg skulle ikke kjenne på dem en gang, for det var helt normalt at de var der, og de skulle ikke forsvinne. Er dette sant? Er det normalt at mange lymfeknuter hovner opp uten at man har vært syk? Trodde det ikke er bra at de er harde?

Jeg er veldig engstelig for at dette kan være noe alvorlig som lymfekreft. Har tatt blodprøver som var normale. Ellers sliter med kvalme og liten matlyst. Er jo mulig dette kommer av at jeg går og engster meg. Har også vondt, sånn trykkfølelse, i brystbenet spesielt når jeg gjør bevegelser eller lener meg fremover.Smertene i brysten kom for 4 uker siden. Dette har også de tre legene hatt helt forskjellige svar på, alle helt ufarlige grunner. Tatt røntgen av lunger som var helt fint. Vet at det sitter lymfeknuter i brystet også. Hvis disse var hovne, ville det syntes på et røntgen?

Jeg sliter med litt helseangst - ikke sånn at jeg leter etter sykdommer hele tiden, men merker jeg sliter med å ta legens ord om at disse lymfeknutene ikke er noe å tenke på. Tre leger har sagt de er normale, likevel klarer ikke jeg å slappe av og synes kulene bare blir hardere og hardere.

Er det jeg som er for engstelig? Er det normalt å ha hovne lymfeknuter over tid uten noen spesiell grunn? Skal de bare være der? Har jo ikke hatt de før!

Kvinne, 22 år

kvinne
22

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Takk for spørsmålet ditt. Du har altså kjent 6 knuter i lysken i 4 uker, og er engstelig for at de kan skyldes en alvorlig underliggende sykdom. Du tar ansvar for egen helse, som jo er bra, og har derfor oppsøkt flere leger for å prøve å finne ut av årsaken til lymfeknutene dine. Lymfeknuter er ansamlinger av lymfeceller. Lymfecellene er viktige faktorer i vårt forsvarssystem mot infeksjoner (immunsystem), og de bidrar til å beskytte kroppen vår mot sykdommer. Når fremmede bakterier trenger inn i kroppen vår, vil lymfesystemet arbeide for å uskadeliggjøre bakteriene. Lymfeknutene hovner da opp. Men også ved andre skader eller sykdom bidrar lymfesystemet til å reparere skaden, og vil kunne gi forstørrede lymfeknuter. Lymfeknuter i lysken er oftest normale opp til 15 mm. Tilbake til spørsmålet ditt. Det finnes flere andre mulige forklaringer på dine hovne lymfeknuter. Skade eller irritasjon i huden omkring lysken, underlivet (for eksempel i forbindelse med barbering) eller nedover på foten, vil kunne gi hovne lymfeknuter. Det samme kan uvant og hardt muskelarbeid, eller kontakt med dyr, gjøre. En kan helt klart ha forstørrede lymfeknuter uten at det foreligger noen sykdom, og ofte finner en ikke noen forklaring på det. Noen har følbare lymfeknuter hele livet, uten at det er noe galt. Lymfeknuter vil normalt ikke synes på vanlig røntgenundersøkelse av brystkassen. Ut i fra det du sier, har alle de tre legene vurdert lymfeknutene dine som normale. Du har gjort det helt riktig i å kontakte legen, men hvis jeg var deg, ville jeg nå valgt å stole på de svarene du har fått. Prøv å la være å tenke for mye på det. Dersom det derimot skulle oppstå nye lymfeknuter, eller du merker at lymfeknutene vokser, så kan det være greit med en oppfølgingstime hos en av legene.
Vennlig hilsen

Stefan Frafjord


Sist besvarte spørsmål
