Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Hovent bein

Hovent bein

Onsdag 7. desember 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Hoven ankel/legg /fot på venstre ben.
Mann 47 år. Siden høsten 2004 har jeg hatt problemer med opphovning av venstre ankel/legg/fot. Fot og ankel er rød og hoven. Huden på foten er stram og "sprukken". Er stiv og "halt" i benet når jeg står opp om morgenen. Jeg har svært ofte smerter under hælen når jeg trør på den. Har konsultert lege, som mener det kan være podagra. Har ikke vondt i tærne. Har tatt vanlig røntgen uten at man fant noe. Bruker jeg stramme strømper, så hovner venstrefotoen opp som en "ballong" over strömpen. Det klör hele tiden i legg/ankel.Höyrebenet er helt fint.
Skal ut på en 3 ukers utenlandsreise i Vietnam om få dager og er noe bekymret, dersom dette skulle väre en blodpropp. Hvordan kan jeg utelukke dette ?

Relevante sykdommer/medisiner: Giktfeber som 20 åring - ble rett medisinert.

Mann, 47 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Jeg er veldig sikker på at dette ikke er blodpropp. Det langtrukne forløpet og hevelse i beinet slik du beskriver passer ihvertfall ikke med en fersk blodpropp. Det kan dog tenkes at du tidligere en gang kan ha hatt en blodpropp i beinet som ikke ble diagnostisert, og som nå har ført til dårlige sirkulasjonsforhold. Det du beskriver nå er typisk for en svært dårlig sirkulasjon i beinet, med utette klaffer i årene, slik at blod og væske ikke transporteres effektivt nok bort fra leggen. Da åpner også forbindelseskar til de overflatiske blodårene, noe som fører til ytterligere forverring. Det er dessverre vanskelig å behandle dette, men støttestrømper er viktig. I tillegg må du bruke beina mye slik at muskulaturen kan massere blodet oppover mot hjertet igjen - og når du sitter bør du hvile beina høyt. I tillegg kan man ha noe effekt av vanndrivende, men dette er litt omdiskutert da det ikke nødvendigvis er for mye væske i kroppen din. Du bør på litt sikt få utført en undersøkelse av blodårene dine, gjerne med en vurdering hos en karkirurg, men det er altså liten sannsynlighet for at du har blodpropp nå.
Vennlig hilsen

Dr. Roar Pedersen, røntgenlege


Sist besvarte spørsmål
