Hodepine skyldes oftest ikke sykdom

For 2 dager siden så våknet jeg med en vanlig hodepine som det føltes, tok smertestillende og hodepinen gikk over, men det lå et press på toppen av hodet igjen. Presset blir verre hvis jeg står lenge oppreist og bøyer meg ned. Det hjelper å sette trykk på hodet, massere nakke og topprygg. Får noen få uker siden tok jeg masse mulige blodprøver bare fordi jeg kunne, ingenting kom tilbake på noen av dem.
Jeg sliter veldig mye med angst, for helsa mi, døden osv. Har lest at man kan få press i hodet av mye angst og stress. Jeg har også slitt lenge med migrene. Jeg har nå veldig lyst å ta MR undersøkelse fordi jeg har så angst for at det kan være noe.

kvinne
19
Hei.

Her har du ikke stilt noe spørsmål til oss, så det er ikke lett å vite eksakt hva du ønsker å få svar på eller å få informasjon om.
Du skriver at du har angst for sykdom, og du skriver at du har lyst til å få foretatt en MR-undersøkelse av hodet fordi du er redd for at det du her beskriver, kan "være noe".

Til det kan jeg si følgende:
Angst for sykdom demper du IKKE ved å få foretatt et bilde av noe slag. Det tror de fleste mennesker med helseangst, for det kan jo virke logisk i første øyekast at det skulle virke slik, men all erfaring hos både personer med helseangst og hos leger, er at slik fungerer det ikke.
Angsten dempes kanskje aldeles midlertidig ved å få tatt et bilde av noe og å få rede på at en f.eks. ikke har hjernesvulst, men angsten er der like fullt, for det er den som er problemet, og ikke noen fysisk sykdom.
Som hovedregel vil slike undersøkelser kun virke som midlertidig "brannslukking" og så dukker angsten opp igjen påny, enten for det samme, "kanskje røntgenlegen overså noe på bildet...?" eller så kan det være en får for seg at det kan være en annen sykdom som ikke vises på MR.

Du kan og bør derfor helt klart legge fra deg enhver tanke om at du hadde fått dempet angsten din ved en eller flere slike undersøkelser.
Et bilde av et eller annet i kroppen forteller jo for øvrig kun noe om situasjonen akkurat i det øyeblikk bildet ble tatt, og er selvfølgelig ingen forsikring mot at man neste uke, måned eller år får kreft eller andre sykdommer. Det er mao. slik at de forsikringer om at en ikke er syk som hypokondere ønsker, faktisk ikke finnes. Det går ikke an å sikre seg mot at en kan bli syk. Det faktum at du er et menneske og lever, innebærer en mulighet for å bli syk når som helst, og sykdom kan oppstå i morgen, om et år eller når du blir nitti. Å ta bilder gir deg ingen forsikring om noe som helst.
Den eneste virkelig gode "kuren" mot angst for helsen, er å starte med å akseptere akkurat det faktum som gjelder alle mennesker: Vi kan bli syke når som helst, det går ikke an å sikre seg mot sykdom, og vi er dødelige.
Om du så hadde viet livet ditt til medisinske undersøkelser, med blodprøver, legebesøk og MR-bilder hver eneste dag, teoretisk sett, så vil du allikevel kunne få en takstein i hodet på vei til legen, eller bli påkjørt og dø.

Når dette er sagt, så kan jeg også kommentere at det ikke finnes noen som helst medisinsk grunn til å tenke at det du her beskriver, skulle skyldes alvorlig sykdom. Både din unge alder på 19 år, og det at det ikke har vart mer enn 2 dager, tilsier at det ikke finnes noe snev av mistanke om alvorlig sykdom her.
Det kan være muskulære spenninger som følge av angst og bekymringer, slik du er inne på selv, det kan være bihuleplager og lignende, og fremfor alt så behøver det ikke å skyldes sykdom i det hele tatt.
Hodepine er et av de vanligste symptomer som vi mennesker har, og flertallet av alle mennesker vil oppleve hodepine en eller flere ganger i løpet av et tilfeldig år. I det helt store flertallet av alle tilfeller av hodepine skyldes det ikke sykdom eller medisinske forhold i det hele tatt.

Hvis jeg var deg, ville jeg sørge for å få legehjelp for din helseangst, som er et reellt og stort helseproblems som du faktisk har, og heller glemme hodepinen, -den er ikke interessant.
Helseangst finnes det god hjelp og behandling for, og det fortjener du som har hele livet foran deg. Behandlingen er naturligvis psykologisk, siden det er et psykologisk problem og ikke en kroppslig sykdom.

Ta derfor kontakt med fastlegen og ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, og si at du ønsker hjelp for din helseangst, så har du startet veien ut av dette.

Lykke til!

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no
www.barexas.com