Hjerterytmeforstyrrelse

Hei. Jeg er 65 år og mener jeg er i rimelig god form. For et par dager siden under en litt rask gangtur fikk jeg veldig rask puls på 180/m, og ble veldig svak. La meg ned på en benk, men det gikk kanskje et kvarter før pulsen gikk ned, men da gikk det over til veldig uregelmessig og svak puls, kunne nesten ikke kjenne den. Etter nok et kvarter var jeg tilnærmet normal igjen. Aldri kjent noe lignende, enda jeg ofte presser meg mye mer enn i dette tilfelle. Har ikke kjent noe siden. Er det grunn til å ta det alvorlig?

mann
65
Hei !
Du er 65-årig mann som er i rimelig god form. Under en litt rask gangtur fikk du veldig rask puls på 180 per minutt,og du følte deg veldig svak. Etter et kvarter gikk pulsen ned. Du fikk da en uregelmessig og svak puls, som du nesten ikke kunne kjenne. Etter nok et kvarter var pulsen normal og du følte deg bedre. Du har ikke kjent dette før, eller etter denne episoden. Du spør om det er grunn til å ta dette alvorlig.
Du har hatt en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse. Sannsynligvis har du hatt en form for det vi kaller supraventrikulær hjerterytmeforstyrrelse. Det vil si at uregelmessigheten skyldes en rytmeforstyrrelse som har sitt opphav i forkamrene på hjertet. Dette er en svært vanlig form for hjerterytmeforstyrrelse. Muligens kan du ha hatt en atrieflimmer. Man vil da ha uregelmessige hjerteslag og en svak puls, avhengig av hvor mye blod hjertet pumper ut i hvert slag. Du bør oppsøke din fastlege i forhold til dette. Du bør utredes med enkle undersøkelser, som et EKG og blodprøver. Dersom du får en slik hjerterytmeforstyrrelse igjen, bør du prøve å få tatt et EKG når du har denne hjerterytmen. Det finnes en App for telefon (Kardia) med tilhørende sensor som kan kjøpes fra blant annet Vertikal forsikring, som du kan bruke selv for å registrere din hjerterytme.
I utgangspunktet er ikke slike hjerterytmeforstyrrelser alvorlige i seg selv, men de kan være alvorlige fordi de kan gi hjerneslag, som en følge av at blodet levrer seg. Mitt råd er i første omgang at du oppsøker din fastlege for en grundig helsesjekk og at du eventuelt blir henvist videre til hjertespesialist avhengig av funn hos fastlege. Skulle du få denne hjerterytmen igjen, bør du oppsøke lege når du har den, eller selv forsøke å registrere den.


Mvh Hans Thorbjørn Rydningen, hjerte, lunge og karkirurg