Lommelegen tekst
Søk blant 44,518 spørsmål og svar.

Hjerteflimmer

Hjerteflimmer

Lørdag 28. oktober 2006

Spørsmål

Spørsmål: 

Har fått diagnosen hjerteflimmer. Test EKG 20 juni som var helt ok, -og, ved undersøkelse 3 mnd etter kom diagnosen hjerteflimmer.
Blod trykk var noe høyt,er nå nede i 150-90 uten medisiner.
Hva betyr det og hvordan bør det behandles ? Legen har nevnt Hjertesviing og restart. Hva betyr det ? ER det risikofyllt ? Hvor gjør man dette ?
ER ikke særlig plaget. trener fortsatt greit. Er 60 år,normal vekt, men med en noe stresset arbeidsdagRelevante sykdommer/medisiner: Intet

Mann, 60 år

mann
60

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei!

Hjerteflimmer er en tilstand hvor den normale rytmen i hjertet er forstyrret, men hjertet banker uregelmessig og litt mindre effektivt enn før.

Hjerteflimmer kalles også forkammerflimmer (atrieflimmer), fordi denne hjerterytme-forstyrrelsen oppstår i hjertets forkamre (atrie).

Hjertet er inndelt i fire kammer, to forkamre (atrier) og to hovedkamre. De to forkamrene pumper blod inn i hovedkamrene og ?lader? dem med blod. De to hovedkamrene pumper så blodet henholdsvis til lungene og til resten av kroppen. Normalt skal altså forkamrene trekke seg sammen like før hovedkamrene.
Ved hjerteflimmer (atrieflimmer) står forkamrene og ?dirrer? i høyt tempo, uten å trekke seg skikkelig sammen. Det gjør at hovedkamrene i hjertet ikke blir fylt opp like godt som de skulle, og hjertet klarer dermed ikke å pumpe ut like mye blod som normalt. Dette kan gi symptomer som hjertebank, pustevansker, brystsmerter, utmattelse og svimmelhet. Mange merker også at pulsen er rask og ujevn.

Flere faktorer kan gjøre en spesielt utsatt for å utvikle forkammerflimmer:
-Hjertesykdom på grunn av høyt blodtrykk
-Hjertekrampe (angina) eller hjerteinfarkt
-Høyt stoffskifte
-Dårlige hjerteklaffer
-Alkoholisme
-Kroniske lungesykdommer
-Høy alder

Farene ved forkammerflimmer er knyttet til økt risiko for hjerneslag. Når forkamrene står og dirrer, øker sjansen for at blodet kan levres og danne en blodpropp som kan føres med blodstrømmen til hjernen og gi hjerneslag.

Forkammerflimmer kan behandles på flere måter. Hensikten med behandlingen er å redusere symptomene og å minske belastningen på hjertet. Det er også viktig å redusere risikoen for dannelse av blodpropper som kan føre til hjerneslag. Hvis man kan påvise tilgrunnliggende årsaker bak forkammerflimmeret (jf. over), så må disse behandles hvis det er mulig.

Når det gjelder periodevis flimmer slik som hos deg, så avhenger behandlingen av hvor plagsomme anfallene er og hvor ofte de opptrer. Hvilken behandling som passer best for den enkelte pasient, avgjøres ofte av en hjertespesialist. Det finnes mange ulike medisiner som regulerer hjerterytmen. Noen tar rytmeregulerende medisiner hele tiden, mens andre kun bruker de ved anfall. Hos noen er det i tillegg aktuelt med blodfortynnende medisin (f.eks. Marevan eller Albyl-E) for å redusere faren for blodpropp. Hvilke medisiner som er aktuelle er individuelt og bestemmes ut i fra en helhetsvurdering i hvert enkelt tilfelle.

Man kan restarte denne rytmeaktivitetetn ved å gi et elektrisk støt gjennom hjertet, slik man gjør når man skal hjertestarte en pasient med hjertestopp. Da får man i narkose et slikt støt som settes på felter på brystkassen - slik at strømmen i hjertet koordineres og blir normal igjen. Ved noen rytmeforstyrrelser går man inn gjennom en pulsåre med katetre og måler elektrisk aktivitet i hjertet og svir av punkter i hjertets ledningsnett som lager uregelmessig rytme. Alle slike prosedyrer er vanlige og innebærer ikke noen stor risiko, du vil uansett bli fulgt av narkoselege under slike prosedyrer.

Hjerte og kar
Vennlig hilsen

Dr. Roar Pedersen, røntgenlege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Er jente på 21 som har fått problem i underlivet, har no vart en dag, begynte med at kjente svie på ene kjønnsleppa, no er den dobbelt så stor og er...
Hei! Jeg er en gutt på 23 år som i en lengre tid(6 uker) har hatt litt luftveisplager å rennende/tett nese. Det kjennes ut som det er slim i...
Hei Jeg har slitt med smerter (ligner melkesyresmerter) I leggene siden jeg fødte min datter ifjor. I tillegg har jeg store smerter I hofter med...
Hei. Jeg har en datter på 8 1/2 år som er plaget med mye magesmerter. Vi har vært hos legen og det er tatt endel blodprøver av henne, deriblant...
Jeg har lenge småhostet og har konstant slim i halsen.Var på lungerøngten for to år siden og også Spirometri,uten å finne noe galt. I det siste har...
Hei. Jeg har et sår/blemme/e.l. i skjedeåpningen. Såret kommer ofte tilbake og det er alltid plassert på samme sted. Vanligvis tar det lang tid...