Hevelser og smerter i leggene

Hei. Har i 1,5 år vært plaget med hevelse i leggene, spesielt når jeg sitter for lenge om gangen. Feks på jobb, fly eller så kort tid som på toalettet. Jeg dovner også samtidig bort. I går var jeg på julebord og satt nokså lenge i samme stilling. Da jeg endelig reiste meg hadde begge føttene hovnet opp slik at det var veldig ubehagelig å gå. Idag er den ene leggmuskelen stiv og særdeles øm. Jeg dovner også veldig lett bort i armene, og får raskt hevelse i henda når jeg ikke har dem ellevert med jevne mellomrom. Noen ganger føler jeg at det er nevrologisk da kroppsdelene mine tåler lite trykk før jeg mister følelsen. Jeg har vært hos fysioterapeut som kunne fastslå at jeg hadde veldig stramme akilles scener, men ikke noe utover det. Legen min henviste meg også til sirkulasjonsfysiologisk avdeling som kunne utelukke både lymfødem og at jeg hadde normal blodsirkulasjon. Pga plagene mine har jeg fått trent veldig lite, leggene stivner helt etter kort tid, og det føles som jeg går på to trestokker. Alle revmatiske blodprøver var negative og hjerte, nyrer og annet er tipp topp. Jeg fikk påvist astma i fjor etter mye plager med pusten. Siden jeg jobber i forsvaret, har jeg behov for å være i hod form og ha en god helse. Pga helsekøene tar det uakseptabel lang tid å få se en spesialist. Jeg var hos fastlegen min på fredag, og han hadde lyst til at jeg bare skulle gi opp å finne ut hva det er, leve med plagene og kanskje bytte jobb hvis plagene mine ikke kunne kombineres med dagens jobb!!!! Helt uaktuelt! Og jeg er skuffet over hans mangel på empati og interesse til å finne ut hva som er galt med meg. Til slutt gikk han med på å henvise meg videre, i første omgang til revmatolog, men erfaring tilsier 9-12 mnd ventetid. Dette har jeg ikke tid til! Håper du har noen gode forslag til videre utredning eller behandling. Jeg er desperat.( nevner noen andre plager tilfelle det er relevant; mage/tarm problemer, kuldeallergi,stive og vonde knær, uren hud, ekstrem fotsvette)

kvinne
35
Hei, og takk for ditt spørsmål.

Du er altså plaget av hevelser i leggene, også noe hevelser i hendene, og medførende stivhet og smerter. Dette har pågått i 1,5 år sier du. Hevelsene er mest uttalt når du har sittet lenge, men du får smerter etter kort tid med aktivitet, noe som gjør at du ikke kan trene som du ønsker. Du er utredet mtp blodsirkulasjonen og lymfødem, uten at det er funnet noe galt her, og alle blodprøver med tanke på nyre- og hjertesykdom samt revmatisk sykdom er fine.

Av bildet du legger ved ser jeg at du har såkalt pitting ødem - den vanligste formen for ødem i bena. Dette kan skyldes sykdom i nyrer/hjerte eller andre systemsykdommer, men ses nok oftest uten at man finner noen klar årsak. Veldig mange friske (spesielt kvinner) er plaget av en viss grad ødemer i bena etter en lang dag stående eller med stillesitting. Hos mange debuterer det under eller etter en graviditet, men det trenger ikke.

Jeg får ikke mistanke om noen spesifikk revmatisk sykdom hos deg ut fra hva du forteller. Revmatiske sykdommer som rammer muskulaturen kan gi lignende ødemer, men blodprøvene ville i tilfelle vist forandringer. Et typisk tegn er også svakhet i muskulaturen, kanskje heller det enn smerter. Du bør imidlertid sjekke at det er tatt med CK i blodprøvene dine - en markør på muskelskade. Du har jo en del andre plager også, som selvfølgelig må ses i sammenheng ved en utredning.

Du har sikkert prøvd dette - men du burde absolutt forsøke støttestrømper. Om du har effekt av dette eller ei kan og gi pekepinner på videre utredning, men for de fleste med pittingødem vil det lindre en hel del. Få hjelp til å finne riktige strømper på et større apotek, eller be din fysioterapeut om hjelp. Kan du også legge om på treningen en stund - kanskje unngå belastende idretter som jogging, forsøke svømming, og bevegelighetstrening som yoga? Både for å få deg i gang igjen med trening (som jeg forstår er viktig for deg), og fordi fysisk aktivitet kan hjelpe på både ødemer og ledsagende smerter.

Jeg har dessverre ikke noen banebrytende forslag til utredning som du forstår. Men i forkant av utredning hos revmatolog er det noen punkter det er nyttig om du har tenkt igjennom: alt av utslett (ta bilder), reagerer du for eksempel spesielt på solen? Har du tendens til likfingre (fargeforandringer i kaldt vær)? Dessuten er det nyttig å vite om du har effekt av såkalte NSAIDs (som Ibux). For å vite om man har noen effekt må dette tas som en kur, fast dosering i 1-2 uker.

Noen er plaget med åreknuter som ikke nødvendigvis synes så godt, og dette kan gi veldig lignende symptomer som det du har. Det avhenger litt av hva slags utredning de gjorde på sirkulasjonsfysiologisk, men de har ikke nødvendigvis sett på venesiden av blodårene. Dette kan du jo nevne for fastlegen din, og høre om det er indikasjon for å se nøyere på dette.

I sentrale strøk finnes selvfølgelig private spesialister innen de fleste fagfelt uten ventetid. Når det gjelder revmatologisk utredning er jeg ikke sikker på at en fremskyndet time vil hjelpe deg så mye, tiden gjør en stor jobb når det gjelder utredning av denne typen sykdommer. Men eventuelt en karkirurg kanskje kunne ha noe å si? Det er som sagt litt avhengig av hva utredningen på sirkulasjonsfysiologisk gikk ut på.

Håper dette var til noe nytte, lykke til og god bedring!

DR. Siri Opsahl Hetlevik, lege i spesialisering innen revmatologi