Hemoroider

Hei! Jeg er en jente på 27 som har hatt hemoroider siden min første graviditet i 2011. Det oppstod da jeg var rundt 6-7 mnd på vei og har aldri opphørt etter dette. Jeg opplever det som en utposning rundt endetarmsåpningen som ikke utelukkende kommer ut fra åpningen, fordi den sitter "fast" på utsiden. Mao, lar seg dytte inn men holder seg ikke der. Merker at den fylles og blir hard i perioder med hard mage eller hyppig løs avføring og er tom, men tilstede, ellers. I det siste virker det som om en hemoroide har "sprengt" seg vei nedover i retning skjede. Den er mer innvendig og kjennes ikke som utposning. Den svir i perioder da den "vanlige" også er blodfylt. Symptomene hjelpes av Sheriproct. Da jeg rengjør området og smører med S, kan jeg kjenne at det er hardt, som en stor muskel som strekkes fra side til side. Men jeg vet ikke hvordan det skal kjennes i dette mellomområdet, og det faktum at det er hardere/mer fremtredende på den venstre siden bekymrer meg. Dette er samme side som den nye sviende hemoroiden sitter. Jeg har i det siste merket forandringer i avføringsmønster. Har i flere år hatt avføring daglig kort tid etter inntatt kaffe om morgenen. Dette har opphørt. Har hatt uforklarlig løs avføring i opptil ca 3 uker sammenhengende. Plages for tiden av treig avføring, relativt lite om gangen. Jeg har alltid hatt periodevis jernmangel og opplever det nå oftere enn før. Jeg har måttet ta jerntabl i to perioder på 4 uker, dette er uvanlig for meg. Jeg merker jernmangelen ved at det oppstår sår i munnvikene, og at jeg har fått nok jern ved at avføringen bli hard og svartgrønn. Den første jernmangelen oppstod etter en menstruasjon som ble fulgt av en hel uke med småblødn. (rosa på papir etter urinering). Jeg har gått på Diane pga hudprobl i omtrent 9 mnd og setter mens-probl i forbindelse med det. Jeg må nevne at jeg sjeldent, nesten aldri, opplever blod i avføring som jeg selv kan merke. En sjelden gang friskt blod i forb. med svært fylt hemoroide.

kvinne
27
Hei og takk for din henvendelse.

Du har hatt hemoroideplager i noen år, og i tillegg så kjenner du nå endringer i området mellom endetarmsåpning og skjede, som du her forsøker å beskrive, og som du ser ut til å være litt bekymret over. Du har forøvrig ikke stilt noe konkret spørsmål til oss, så jeg vet derfor ikke eksakt hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd:

Uansett hvor mye du beskriver det du kjenner, blir det umulig for meg å uttale meg om hva det er eller ikke er, uten å se det med egne øyne, altså en legeundersøkelse. Det kan være en stor og utvendig hemoroide, det kan være en hudflik osv, men det forblir uansett gjetninger og spekulasjoner uten legeundersøkelse. Det virker som dette plager deg, tildels bekymrer deg, og da tenker jeg at det må være nærliggende å få legen din til å undersøke dette, slik at du kan få rede på hva det er, og få korrekt behandling og bli kvitt det. Det kan jo f.eks. være at det er noe som er lett å fjerne med et lite kirurgisk inngrep og så er du kvitt det for alltid. Så du bør unne deg den muligheten, istedet for å gå med dette i mange år til.

Når det gjelder avføringsendringer, jernmangel osv, så er det noe du bør ta opp samtidig med legen din. Husk å få sjekket om din jernmangel kan skyldes manglende opptak av jern i tarmen, dvs om du f.eks. kan ha en ikke-diagnostiset cøliaki. Ikke helt sjeldent har personer med uoppdaget cøliaki gått med lave jernnivåer i årevis, forsøkt å ta jerntilskudd uten hjelp osv, og så viser det seg at det er en cøliaki.

Lykke til.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no