Lommelegen tekst
Søk blant 44,440 spørsmål og svar.

høye leukocytter

høye leukocytter

Tirsdag 5. mai 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Var hos bedriftslegen for en måneds tid siden, og har for 2 gang fått påvist høy verdi av leukecytter - våren 2007 15,1. Våren 2008 14,1 og våren 2009 15,7.

Tok en blodutstrykning hos fastlegen i 2007, og ingenting unormalt ble da funnet. Ringte fastlegen min i 2008 og fikk beskjed om at dette ikke var noe å bry seg om. Tok nytt blodutstryk igår og engster meg veldig for at dette kan være en form for kronisk leukemi. Har lest endel om forhøyet antall hvite blodlegemer og funnet ut at dette kan skyldes infeksjoner, leukemi, eller annen type kreftform.

Kan ikke forstå hva slags infeksjoner det evt kan være snakk om i mitt tilfelle, da jeg ved hvert besøk hos bedriftslegen har følt meg helt frisk. Har derfor en guffen følelse av at dette kan være KLL eller KML som ikke gir symptomer de første årene.

Er veldig redd og klarer ikke konsentrere meg på jobb, sover dårlig og leser (alt for mye) på nettet om temaet.

Er verdien av leukocytter veldig høy? Vil kronsik leukemi utvikle seg så sakte? -se mine verdier siste 2 år. Kan dette være noe annet som forklarer de forhøyede verdiene? Har noen mennesker verdier rundt 15-16 uten at det feiler dem noe?

Føler meg helt frisk, men har hatt endel bronkitter de siste vintrene. Har atopisk eksem og pollenallergi. Er under endel stress på jobb, da jeg har en ansvarsfull sjefsstilling.

Relevante sykdommer/medisiner: Medisiner: Fontex 20 mg, P-piller, Cetirizin

Kvinne, 36 år

kvinne
36

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei.

Leukocytter. de hvite blodlegemene, er en viktig del av kroppens forsvar mot infeksjoner. Jeg vil først forklare litt om funksjonen deres

Leukocytter er igjen et samlebegrep på flere typer celler. Dette er B- og T-lymfocytter, monocytter, nøytrofile-, eosionofile og basofile granulocytter. Hver av disse cellene har spesielle egenskaper og arbeidsoppgaver i kroppen. Dannelsen av disse skjer kontinuerlig, med opphav i flere ledd til noen samme type stamceller (som deler seg og "utvikler" seg til opphav til andre celler).

Leukemier er feil i en av stamcellene til dannelsen av leukocytter. Det som da skjer, er at en enkelt klon (identisk celle) kopieres opp i et stort antall. Produksjonen av alle disse identiske cellene både gjør at antallet celler stiger, men de fortrenger også de cellene som egentlig skulle produseres og reduserer dermed effekten av immunforsvaret.

Diagnose av disse tilstandene (KML, KLL) gjøres begge med blodutstryk/differensialtelling som et svært viktig kriterie. Det man da ser er en enorm oppsamling av den enkelte celletypen som da er kreftcellen, samtidig som en fortrengning av en del av cellene som egentlig skulle vært der.

Høye leukocytter kan altså være på grunn av kroniske leukemier. Derimot er det ikke det vanligste. Det er fullt mulig å ha enkelte verdier utenfor det som er "normalområdet" for blodprøver. "Normalområdet" er for de aller fleste prøver det området der 95% av den friske befolkningen ville falle innenfor. Man kan som du skriver være utenfor normalområdet av infeksjoner eller andre årsaker. Noen kan også være "høy" i leukocytter uten noen spesiell grunn, det behøver ikke være noe galt.

Det høres uansett ut som du er under god medisinsk oppfølging. Prøv å forklare fastlegen din om det at du er bekymret for prøven. Håper dette var litt oppklarende.

Blod og lymfe
Vennlig hilsen

Alf Kristoffer Ødegaard, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei, Jeg fikk for et års tid siden påvist fruktosemalabsorbsjon. Jeg trener og løper mye og skal bl.a løpe halvmaraton medio september. Jeg ønsker...
Hei! I starten av en løpeøkt på torsdag opplevde jeg å få en sterk smerte i høyre forfot. Etter dette har det vært vondt å både løpe og gå. De...
Hei. Jente på 21 år. Jeg har noen forskjellige problemer. Jeg sliter litt med tung pust ( kan den tunge pusten komme av at jeg har kroniske store...
Hei jeg sliter med å sove fikk utskrevet cirkadin for noen måndersiden men har ikke fungert blir bare trøtt av den. Legen min skrev ut imovane 5mg...
Jeg skrev til dere for litt under en uke siden, hvor jeg fortalte om at jeg i en periode på ca. tre uker har hatt en murrende, menslignende smerte i...
Hei! Jeg har i de siste par månedene oppdaget noen avlange, gulaktige, flate greier i avføringen min. De er fra et par cm opp mot 4-5 cm lange og en...