Lommelegen tekst
Søk blant 44,260 spørsmål og svar.

høye leukocytter

høye leukocytter

Tirsdag 5. mai 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Var hos bedriftslegen for en måneds tid siden, og har for 2 gang fått påvist høy verdi av leukecytter - våren 2007 15,1. Våren 2008 14,1 og våren 2009 15,7.

Tok en blodutstrykning hos fastlegen i 2007, og ingenting unormalt ble da funnet. Ringte fastlegen min i 2008 og fikk beskjed om at dette ikke var noe å bry seg om. Tok nytt blodutstryk igår og engster meg veldig for at dette kan være en form for kronisk leukemi. Har lest endel om forhøyet antall hvite blodlegemer og funnet ut at dette kan skyldes infeksjoner, leukemi, eller annen type kreftform.

Kan ikke forstå hva slags infeksjoner det evt kan være snakk om i mitt tilfelle, da jeg ved hvert besøk hos bedriftslegen har følt meg helt frisk. Har derfor en guffen følelse av at dette kan være KLL eller KML som ikke gir symptomer de første årene.

Er veldig redd og klarer ikke konsentrere meg på jobb, sover dårlig og leser (alt for mye) på nettet om temaet.

Er verdien av leukocytter veldig høy? Vil kronsik leukemi utvikle seg så sakte? -se mine verdier siste 2 år. Kan dette være noe annet som forklarer de forhøyede verdiene? Har noen mennesker verdier rundt 15-16 uten at det feiler dem noe?

Føler meg helt frisk, men har hatt endel bronkitter de siste vintrene. Har atopisk eksem og pollenallergi. Er under endel stress på jobb, da jeg har en ansvarsfull sjefsstilling.

Relevante sykdommer/medisiner: Medisiner: Fontex 20 mg, P-piller, Cetirizin

Kvinne, 36 år

kvinne
36

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei.

Leukocytter. de hvite blodlegemene, er en viktig del av kroppens forsvar mot infeksjoner. Jeg vil først forklare litt om funksjonen deres

Leukocytter er igjen et samlebegrep på flere typer celler. Dette er B- og T-lymfocytter, monocytter, nøytrofile-, eosionofile og basofile granulocytter. Hver av disse cellene har spesielle egenskaper og arbeidsoppgaver i kroppen. Dannelsen av disse skjer kontinuerlig, med opphav i flere ledd til noen samme type stamceller (som deler seg og "utvikler" seg til opphav til andre celler).

Leukemier er feil i en av stamcellene til dannelsen av leukocytter. Det som da skjer, er at en enkelt klon (identisk celle) kopieres opp i et stort antall. Produksjonen av alle disse identiske cellene både gjør at antallet celler stiger, men de fortrenger også de cellene som egentlig skulle produseres og reduserer dermed effekten av immunforsvaret.

Diagnose av disse tilstandene (KML, KLL) gjøres begge med blodutstryk/differensialtelling som et svært viktig kriterie. Det man da ser er en enorm oppsamling av den enkelte celletypen som da er kreftcellen, samtidig som en fortrengning av en del av cellene som egentlig skulle vært der.

Høye leukocytter kan altså være på grunn av kroniske leukemier. Derimot er det ikke det vanligste. Det er fullt mulig å ha enkelte verdier utenfor det som er "normalområdet" for blodprøver. "Normalområdet" er for de aller fleste prøver det området der 95% av den friske befolkningen ville falle innenfor. Man kan som du skriver være utenfor normalområdet av infeksjoner eller andre årsaker. Noen kan også være "høy" i leukocytter uten noen spesiell grunn, det behøver ikke være noe galt.

Det høres uansett ut som du er under god medisinsk oppfølging. Prøv å forklare fastlegen din om det at du er bekymret for prøven. Håper dette var litt oppklarende.

Blod og lymfe
Vennlig hilsen

Alf Kristoffer Ødegaard, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei. jeg har hatt p-stav i 1 1/2 år og er ganske fornøyd, men nå har jeg hatt mensen i 3 uker. Er dette normalt? jeg har ikke vondt og det virker...
Hei For ca 4 år siden, så fikk min kone en skade i høyre kne da det kom i klem i en bildør så leddbåndene ble strekt siden bilen kjørte litt frem...
Hei, Jeg og min partner prøver å bli gravide i 7 måneder. Utfordringen er at jeg ikke klarer å finne ut når jeg har eggløsning da min syklus er...
Hei. Jeg har en jente på 10 år som har astma, atopisk eksem og som får soleksem når hun er i solen. Jeg har lest at tilskudd av betakaroten kan være...
Hei! Jeg er en kvinne på 24 år som fikk satt inn P-stav på Oslo medisinske senter i februar, og de siste 5 ukene har jeg hatt menstruasjon hver dag...
Hey.. Jeg er ei 26 år gammal jente,som er redd for hiv testen ikke har kunnet finne evt sjeldne varianter. Jeg hadde for 3 år siden sex med 3...