Lommelegen tekst
Søk blant 44,563 spørsmål og svar.

Hånd-fot-og-munn-syke

Hånd-fot-og-munn-syke

Søndag 2. oktober 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei!
Jeg tror jeg har fått hånd-fot- og munnsyke. Stemmer med det jeg leser om sykdommen. Jeg har en datter på 14 måneder som hadde blemmer i rompa og på knærne, men tenkte bare at det var noe hun hadde spist eller at det var vanlige kviser. Helt til jeg også fikk disse på knærne, så i hendene, på ene albuen, rompa, i munnen og på føttene. Jeg ble hardere rammet enn henne for jeg har blemmer som er opptil 5 mm. Hun har ikke noe lenger og hadde ikke slike store blemmer som meg. Spørsmålet mitt er om jeg kan stikke hull på blemmene for å bli ferdig og få sårene til å begynne å gro? Eller finnes det noe annet jeg kan smøre med så jeg blir kvitt dette raskt. Ser jo ut som jeg er selve pesten (glad det ikke er sommer....) Jeg er også gravid i tredje måned. Vil dette påvirke fosteret tror du??

Kvinne, 36 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei! Dette er nok en sykdom som det er flest allmenpraktikere som ser, de fleste som blir henvist til hudlege for dette er friske igjen lenge før de kommer til oss.

Hånd-fot-og-munn-syke er en mild og kortvarig virusinfeksjon som vanligvis rammer unge barn, spesiellt om sommeren og høsten.

Dette er altså en virusinfeksjon, og det er vanligvis Coxsackie virus A16 som er årsaken, men Entrovirus 71. Dette er veldig smittsomt og raskt er hele familien smittet.

Inkubasjonstiden er på 3-5 dager, og infeksjonen debuterer små flate blemmer på hender, føtter og sår i munnen. Disse er av og til smertefulle, så barn kan spise litt lite når det står på. Man kan også få litt feber, og det er heller ikke så uvanlig at man får ett utslett i bleieområdet også.

Dette går over i løpet av noen dager og etterlater ingen arr. Det er svært sjelden at det blir bakterieinfeksjon i sårene.

Det finnes ingen behandling. Man kan påvise viruset ved å ta en prøve fra såret eller blodprøve, men det er sjelden nødvendig. Barnet kan gå på skole/barnehage selv om det har utslett, men hygeniske tiltak er anbefalt, slik som nøye håndvask og vask av stellebord.

Har barnet feber kan man gi paracetamol etter vanlig dosering.

Du kan stikke hull på blemmene og dekke til med plaster. Hånd-fot-og-munn-syke er ikke farlig for fosteret. Hvis du ikke blir raskt bra bør du gå til fastlegen din, det er uansett gratis for deg som er gravid.

Ref:
http://www.fhi.no/dav/16BBA06920.pdf

Hud
Vennlig hilsen

Dr. Ole Rørdam


Sist besvarte spørsmål

Jeg har vært plaget av søvnproblemer i 15 år. Går i dag på både Imovane og Vallergan. Det jeg lurer på er om det er skadelig å ta en Imovane den...
Hei. Jeg tror jeg har astma. Har vært hos fastlegen min og tatt sånn puste prøve. Den viste litt under skalaen. Men fastlegen min sa fortsatt at jeg...
Hei. Jeg er en 24 år gammel kvinne uten påviselige sykdommer eller plager som den siste måneden har vært plaget av små blødninger og menslignende...
Kan dette forveksles med nyrebekkenbetennelse hos damer, ved besøk hos lege. Hvis han ikke blir gjort klar over at hun kan være smittet av mus....
Hei. Jeg spiser et lavkarbokosthold for å bli kvitt en god del kg (BMI 29, vil ned til 23 igjen) som ble forårsaket av en medikamentbivirkning (...
Hei, Jeg har tatt en del prøver hos legen. Grunnen til at jeg ville sjekke meg er fordi jeg ikke spiser kjøtt og ville forsikre meg om at jeg ikke...