Lommelegen tekst
Søk blant 44,765 spørsmål og svar.

Gule stafylokokker

Gule stafylokokker

Torsdag 8. februar 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Datter på sykehus med lungebetennelse. Påvist gule stafylokokker. Hun hadde verdier over 300. Får pencillin. Har astma i tillegg som gjør situasjonen ekstra ille. Hun har 10 barn (hun er 37 år) og 3 av barna har hatt hevelser med puss som antakeligvis også er stafylokokker. Spørsmålet er: bør alle barna ta en kur dvs hvordan bli kvitt stafylokokkene?

Kvinne, 37 år

kvinne
37

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Din datter har lungebetennelse og får behandling med penicillin, sier du. Dette er den vanlige kuren mot lungebetennelse, og den pleier å virke effektivt. Du forteller videre at man har påvist gule stafylokokker. Her er det viktig å vite hva slags prøvemateriale bakteriene er funnet i. Gule stafylokokker kan forårsake lungebetennelse, men det er viktig å være klar over at mange av oss har slike bakterier både i nese og hals som en del av normalfloraen. Dersom bakteriene er funnet i en neseprøve er det ikke sikkert de har noe med lungebetennelsen å gjøre. Saken er en annen dersom man har påvist gule stafylokokker i skyllevæske som er hentet opp fra lungene. Gule stafylokokker må man vanligvis behandle med en helt spesiell type penicillin som kalles penicillinasestabilt penicillin.
Som jeg var inne på så er en stor del (ca. 20%) av befolkningen bærere av gule stafylokokker. I din datters familie vil sikkert alle sammen være slike bærere. Bærerskap er vanskelig å behandle og man kan ikke regne med å bli helt kvitt stafylokokkene. De av barna som er syke, derimot, bør behandles. Alle de tre som har hevelser og pussdannelse bør gå til lege for å bli undersøkt, tatt prøve av og vurdert for behandling. Det kan bli aktuelt å gi dem en kur med samme type middel som jeg nevnte ovenfor. Hudinfeksjoner (jeg går ut fra at symptomene du beskriver hos barna er på huden deres) som fører til pussdannelse bør man behandle før de utvikler seg videre. Gule stafylokokker er den vanligste årsaken til slike infeksjoner, og man kan i enkelttilfeller se at de sprer seg og forårsaker alvorlige dyptgående infeksjoner.

Infeksjoner
Vennlig hilsen

Dr. Andreas Christensen, mikrobiolog


Sist besvarte spørsmål

Ved en ultralyd undersøkelse ble det oppdaget en klump på leveren min. Legen som foretok undersøkelsen beskriver den som:"maks 73 mm , noe inhomogen...