Lommelegen tekst
Søk blant 43,729 spørsmål og svar.

Gravitest først positiv, så negativ

Gravitest først positiv, så negativ

tor, 07/03/2013 - 11:49

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei. Vi har begynt prosjekt vårt første barn etter nyttår. Fjernet kobberspiral i desember og har hatt litt lange sykluser etter det (34 dager ca). Jeg hadde eggløsning (smilefjes på test) den 20. feb. Så tok jeg en graviditetstest av nysgjerrighet litt tidlig (fra RSFU, den sier man kan teste etter 6 dager), den 2. mars. Denne testen var positiv. Jeg tok en ny test i går 5. mars som var negativ. Samme dag fikk jeg blødninger (omtrent lik/litt sterkere enn 1. dags mens.blødninger) og magesmerter og svimmelhet. Menstruasjonen var ventet 8. mars, men har ikke helt stabil syklus etter jeg gikk av prevensjon enda.
Jeg lurer nå på om jeg har vært gravid og om dette var en tidlig spontan abort og i så fall om det må gjøres noe mer? Kan den første testen ha vist feil? Kan jeg evt fortsatt være gravid selv om test 2 var negativ? Hvordan fortsetter syklusen om dette var en spontan abort?

Mange spørsmål, håper det er mulig å svare på noen.

mann
32

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.

Graviditetstester er særdeles sikre, så i utgangspunktet kan man stole på resultatene man får på disse. Men der er ingenting som er absolutt 100% sikkert her i verden, heller ikke slike tester. Mulighet for falskt positiv/ falskt negativ prøve er teoretisk sett tilstede.

Men hvis vi går ut fra at testen var korrekt, så har du altså vært gravid, og med det har du bekreftet at dere kan bli gravide, så det er jo flott i seg selv.
Det at test nr 2 var negativ, betyr enten at du har hatt en svært tidlig spontanabort, eller så er det en feil ved testen, dvs at den viser negativt mens du teoretisk sett kan være gravid fremdeles.
Ta derfor en test til. Hvis den også er negativ, så er du helt sikkert ikke gravid, og da er det rimelig sannsynlig at du kan ha hatt en tidlig spontantabort, noe som skjer i henimot en av tre graviditeter i tidlig fase. Det har ingen betydning i forhold til din fremtidige mulighet til å bli gravid.

Du spør om noe mer "skal gjøres". Det skal det ikke, bortsett fra å ta en gravitest til som ovenfor beskrevet og aldeles for sikkerhets skyld, - for å utelukke en teknisk feil ved siste prøve o.l.

Din syklus vil gå seg til igjen på vanlig måte etter en spontan abort, dvs i løpet av få uker.

Håper det var klare og greie svar. Lykke til!

Svangerskap og fødsel
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com