Gravid falt på glatta

Hei - jeg er gravid i uke 26 og lurer på hvor farlig det er å falle? Det er glatt ute og jeg har falt på knærne 3 ganger. Knærne tok for støtet og magen kom ikke bort i noe. Jeg har ingen smerter eller blødning og det er like mye liv i magen som vanlig. Men blir jo litt engstelig for å falle - og vil jo helst ikke bare sitte inne heller. Hvor hardt fall skal til for å gjøre noe skade egentlig? Jeg er frisk og rask og liker å trene i svangerskapet bla går jeg mye på ski og vil helst fortsette med dette.

kvinne
35
Hei.

Barnet ligger i utgangsgpunktet svært godt beskyttet i livmoren, omgitt av væske, indre organer, bukfett m.v., og det er aldeles garantert ufarlig slike fall som du har hatt, hvor der ikke har vært direkte støt mot magen.

Du spør videre om "hvor hardt fall" det skal til for å gjøre noe skade. Det er som du sikkert er enig i, vanskelige å gradere hardhetsgrad av fall. Det er derfor ikke mulig å gi noe eksakt svar her. Men det er klart at direkte støt mot magen, er noe en helt klart skal unngå å utsette seg for. Når du nevner ski, så er jo det en strålende måte å holde seg i form på, men samtidig innebærer det som vi alle vet, muligheten for fall og stygge landinger, inkl på magen. Jeg ville nok derfor etterhvert heller anbefalt alminnelig raske gåturer osv for å holde deg i form videre i svangerskapet, men samtidig så er det jo veldig avhengig av hva slags terreng du evt går på ski i og hvor dyktig skiløper du er. Svært flatt terreng vil jo i praksis nærmest utelukke fall. Så her må du bruke skjønn, men unngå fart og bakker for stygge fall er mulig.

Når det gjelder glatt føre, så vil jeg nevne at det finnes vinterjoggesko med pigger. Disse er utrolig bra å bruke om vinteren, selv om du ikke skal jogge. De er vesentlig mer brukervennlige enn brodder.

Ha det bra og lykke til videre med svangerskap og fødsel!

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no