Graves

Jeg fikk diagnosen Graves (hyperthyreose) høsten 2014. Ble da akutt syk, og hadde svært høye verdier når jeg startet på behandling. Jeg responderte godt på behandlingen (kombinasjon av Neo Merzacole og levaxin), og sluttet på medisinene november 2015. Etter dette har alt gått fint, og stoffskiftet har normalisert seg. Jeg har heller ikke hatt positiv TRAS/TSI siden jeg sluttet. Jeg har gått til jevnlige kontroller, og fikk beskjed nå om at stoffskiftet var helt normalt, men at TSI hadde steget til 1,7. Og at jeg skal tilbake på ny kontroll om to måneder for å se om det påvirket stoffskiftet mitt.

Jeg fikk kun en kort prat ut av dette, og sitter igjen med mye spørsmål og stress over hele situasjonen.

1. Er sjansen stor for at jeg utvikler en ny episode med Graves og høyt stoffskifte nå? Eller kan det like gjerne gå tilbake av seg selv?
2. Kan man starte å behandle Graves før det påvirker skjoldbruskkjertelen?
3. Er det noe jeg kan gjøre som kan forhindre/minimere risikoen for at dette skjer? Merker jeg er veldig stresset, og vet at det ikke akkurat hjelper. Føler meg i god form, men har mye uro og hjertebank pga beskjeden + kløe på kroppen. Bør jeg f.eks ikke drikke alkohol?
4. Jeg trener en del, bør jeg stoppe med dette? Fikk full treningsstopp det året jeg ble behandlet sist, noe som jeg tok svært tungt da.
5. Hvis jeg får tilbakefall på sykdommen, bør jeg vurdere operasjon siden sjansen er stor for flere tilbakefall senere? Jeg har ingen barn, og er lei meg for at dette muligens setter livet mitt på vent.

kvinne
31
Hei,

Ja, du kan få tilbakefall av Graves hvis du kun ble behandlet medisinsk. Man kan da behandle medisinsk igjen eller velge kirurgi. Det er ikke så mye du kan gjøre selv for å unngå tilbakefall, dessverre. Graves er en autoimmun sykdom, og den kommer tilbake i ca 50-60% av pasienter etter første behandling. Når du har blitt behandlet kan du trene vektbærende øvelser trygt, feks Pilates, lettere vektløfting osv. Når du har aktiv Graves anbefales det å ikke gjøre kardiotrening, men når du er behandlet kan du gå tilbake til det også. Jeg ville ringt til legen som så deg og beskrive uro'en og hjertebanken du har. Det er godt mulig dette er tidlige symptomer på tilbakefall, og da bør du, som du allerede vet, ikke trene så mye.
Det er mange som velger kirurgi ved et tilbakefall. Ofte blir pasienter da hypotyroide, dvs at man kan trenge å gå på levaxin resten av livet. Du kan fint bli gravid så fort dette er utredet og behandlet. For noen er det litt vanskelig inntil hormonnivået har stabilisert seg, men mange kvinner har stoffskifteproblemer og blir gravide.

Mvh,

Nina Bryhn, MD

<p>Nina C. Bryhn, MD</p>