Lommelegen tekst
Søk blant 45,306 spørsmål og svar.

Friskt blod i avføringen.

Friskt blod i avføringen.

Lørdag 1. september 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei. Er mann, 58 år - ikke-røyker og i god form. Har akkurat kommet hjem fra strabasiøs jakttur i nord Sverige og oppdager at det kommer forholdsvis (jeg vet ikke hvor mye, men vannet var rødt) mye blod i avføringen. Og så ble jeg urolig. Er det noe alvorlig? Eller er det normal?

Mann, 58 år

mann
58

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Friskt blod i avføringen er som regel helt ufarlig og skyldes som oftest at en indre symptomløs hemorroide har sprukket. Dette kan være forårsaket av økt trykk i tarmen i forbindelse med endrede toalettvaner, for eksempel i forbindelse med en jakt-tur. MEN, blod i avføringen skal alltid tas alvorlig og utredes nøye, fordi friskt blod i avføringen kan komme fra blødende svulster i tykktarm og endetarm. Både godartede svulster og divertikler, samt ondartede svulster og forstadier til kreft som polypper, kan blø. Dette kan være det første signal om at noe er galt og riktig behandling nå kan redde liv. Kreft i tykktarm og endetarm er den hyppigste kreftform i Norge. Tykktarmskreft utgjør 9 % hos menn og 12 % hos kvinner. Tykktarmskreft rammer de eldre aldersgrupper, sålede er bare 10 % er under 55 år. Hyppigheten av denne kreftformen har økt med ca. 140 % de siste 40 år både for kvinner og menn. Årsakene kan være mange, men et fettrikt kosthold er nevnt som en mulig årsak. Mye fiber i kostholdet (grønnsaker og grovbrød osv) viser seg å forebygge denne kreftformen. Blødninger lenger oppe i tarmen, gir seg som regel til kjenne som sort avføring. Ta kontakt med din lege for rektoskopi og colonoskopi. Rektoskopi kan din lege utføre på kontoret for raskt å slå fast at det har vært en hemorroideblødning. Dersom din lege er usikker på diagnosen skal du henvises videre til colonoskopi som er en undersøkelse av tykktarmen din. Lykke til og god bedring!
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål

Hei. For et halvt år siden begynnte jeg på yasmin 28. Det gikk greit i starten men etter 4mnd begynnte jeg å få småblødninger hele tiden. Så jar de...
Jeg har fått et rift i skjeden etter celleprøve mandag. Tok den hos fastlegen, som forøvrig var ganske hardhendt, og jeg er trang. Begynner å blø om...
Hei! Jeg er 21 år og har atopisk eksem på halsen og litt rundt munnen, når jeg var yngre hadde jeg veldig mye eksem bak knærne og på armene også,...
Hei! Hatt vondt i låret siden oktober/november. Murring og vondt når dreier benet/låret utover mot siden.. Også øm, særlig yttersiden. Oppdaget i...
Hei Jeg har siden begynnelsen av Desember vært syk. Vært på legevakt, akuttmottak, hjerteovervåkning og fastlege uttallige ganger. Før sykdommen...
Jeg er en kvinne på 40 år. Jeg er tidligere fysisk frisk men har hatt en innleggelse på grunn av akutt psykose og brukt Zyprexa 2,5 mg i 5 år, med...