Lommelegen tekst
Søk blant 44,260 spørsmål og svar.

Friskt blod i avføringen.

Friskt blod i avføringen.

Lørdag 1. september 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei. Er mann, 58 år - ikke-røyker og i god form. Har akkurat kommet hjem fra strabasiøs jakttur i nord Sverige og oppdager at det kommer forholdsvis (jeg vet ikke hvor mye, men vannet var rødt) mye blod i avføringen. Og så ble jeg urolig. Er det noe alvorlig? Eller er det normal?

Mann, 58 år

mann
58

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei, og takk for spørsmålet ditt!

Friskt blod i avføringen er som regel helt ufarlig og skyldes som oftest at en indre symptomløs hemorroide har sprukket.
Dette kan være forårsaket av økt trykk i tarmen i forbindelse med endrede toalettvaner, for eksempel i forbindelse med en jakt-tur.

MEN, blod i avføringen skal alltid tas alvorlig og utredes nøye, fordi friskt blod i avføringen kan komme fra blødende svulster i tykktarm og endetarm. Både godartede svulster og divertikler, samt ondartede svulster og forstadier til kreft som polypper, kan blø.
Dette kan være det første signal om at noe er galt og riktig behandling nå kan redde liv.
Kreft i tykktarm og endetarm er den hyppigste kreftform i Norge. Tykktarmskreft utgjør 9 % hos menn og 12 % hos kvinner.
Tykktarmskreft rammer de eldre aldersgrupper, sålede er bare 10 % er under 55 år.
Hyppigheten av denne kreftformen har økt med ca. 140 % de siste 40 år både for kvinner og menn.
Årsakene kan være mange, men et fettrikt kosthold er nevnt som en mulig årsak.
Mye fiber i kostholdet (grønnsaker og grovbrød osv) viser seg å forebygge denne kreftformen.
Blødninger lenger oppe i tarmen, gir seg som regel til kjenne som sort avføring.

Ta kontakt med din lege for rektoskopi og colonoskopi.
Rektoskopi kan din lege utføre på kontoret for raskt å slå fast at det har vært en hemorroideblødning.
Dersom din lege er usikker på diagnosen skal du henvises videre til colonoskopi som er en undersøkelse av tykktarmen din.

Lykke til og god bedring!

Mage og tarm
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål

Hei. jeg har hatt p-stav i 1 1/2 år og er ganske fornøyd, men nå har jeg hatt mensen i 3 uker. Er dette normalt? jeg har ikke vondt og det virker...
Hei For ca 4 år siden, så fikk min kone en skade i høyre kne da det kom i klem i en bildør så leddbåndene ble strekt siden bilen kjørte litt frem...
Hei, Jeg og min partner prøver å bli gravide i 7 måneder. Utfordringen er at jeg ikke klarer å finne ut når jeg har eggløsning da min syklus er...
Hei. Jeg har en jente på 10 år som har astma, atopisk eksem og som får soleksem når hun er i solen. Jeg har lest at tilskudd av betakaroten kan være...
Hei! Jeg er en kvinne på 24 år som fikk satt inn P-stav på Oslo medisinske senter i februar, og de siste 5 ukene har jeg hatt menstruasjon hver dag...
Hey.. Jeg er ei 26 år gammal jente,som er redd for hiv testen ikke har kunnet finne evt sjeldne varianter. Jeg hadde for 3 år siden sex med 3...