FPIP - food protein induced proctocolitis hos spedbarn

Jeg fikk svar fra deg for noen uker siden ang. trøske og grønne bleier. Baby 3,5 mnd (15 uker), gått opp 200 g i uken i snitt siden fødselen. Fullammes. Blid og fornøyd, gråter sjelden. Helt siden hun var ca 1 uke gammel har hun hatt hvitt belegg på tungen. Flere helsepersonale har sett på belegget uten å kunne stadfeste om det dreier seg om trøske. Barnelege på 6 ukers kontroll mente det dreide seg om det og vi brukte mycostatin og nystimex i 4 uker uten bedring, samt canesten på mine bryster (koking av smokker, vask av bher og håndkler på 60 grader m.m.). Fastlegen ba oss slutte behandlingen siden hverken jeg eller babyen er plaget med det. Det er 4,5 uke siden behandlingen opphørte. Babyen fikk grønne, slimete bleier ca 1 uke etter at behandlingen startet. Hun har fremdeles dette, enda det er lenge siden vi sluttet med medisin. Helsestasjonen mener at hun KAN være allergisk mot kumelk. Jeg lurer derfor på hvor lenge jeg bør vente før man kan anta at bleiene ikke skyldes medisinen mot trøske? hvor lang tid tar det å lege en irritasjon i tarmen? (hun har også litt rødt utslett rundt endetarmen - ikke spesielt hissig, men rødt. kan dette være sopp også?). Jeg har undersøkt tungen hennes nøyere. Belegget sitter bak på tungen, og er litt tykkere på sidene av tungen (også bak). Hun har ingen prikker/belegg andre steder i munnen/halsen. Jeg får ikke til å vaske belegget bort. Hun har ingen problemer med å spise og viser ikke ubehag ved å få melk i munnen. Helsestasjonen ba meg bruke farris i munnen hennes. Jeg merker jeg er litt skeptisk. Er det stor fare for at det kan bli mer av belegget? Melkeallergi: bleiene er gulgrønne (blitt gulere siste to ukene), slimete, kornete. Noen ganger veldig løse. Noen ganger veldig grønne. 3-4 avføringer i døgnet. Har hatt bittelitt blod i noen bleier. Har mye luft i magen, rumler når hun spiser. Sover urolig og er generelt veldig aktiv/urolig. Jeg er forberedt på å gå inn for en melkefri diett, men hvor lenge bør jeg gjøre det?

kvinne
Hei!

Takk for ny henvendelse fra deg. Trøske i munnen hos spedbarn der verken mor eller spedbarn har vondt eller det ikke går ut over mating er det faktisk ikke noe absolutt fasitsvar på hvordan man behandler. Noen mener alle bør behandles med soppmiddel, mens andre lar det gå over av seg selv så lenge det ikke er et problem på noen måte verken for mor eller baby. Soppmiddelet Mycostatin brukes vanligvis som behandling, og påføres med en qtips 4 ganger daglig slik dere har gjort. Dersom man har gjort det for sjelden eller brukt det for kort tid (fortsett to dager etter belegget har forsvunnet) blir man ikke kvitt det. Forskning som har blitt gjort på dette området viser at 29-85% blir kurert etter en kur......altså er jeg ikke overrasket over at en del føler de ikke ble kvitt trøsken til tross for behandling. Farris er et gammelt kjerringråd som det ikke finnes vitenskapelig bevis for at virker. Tanken er at sopp ikke liker et surt miljø, og at Farris er litt surt (men ikke i en slik grad at det dreper sopp!). Det blir derfor litt som å smøre vann på tunga. Hos de som synes Farris virker er det mer sannsynlig at de ikke hadde trøske til å begynne med.
Jeg ville latt det være nå dersom ingen av dere plages, og heller ta en ny runde med Mycostatin hvis plager skulle oppstå. Det er uvanlig å ha bivirkninger av Mycostatin, og jeg tror absolutt ikke at den uvanlige avføringen etter så lang tid skyldes Mycostatin.

Hun går flott opp i vekt, har litt sårt utslett rundt endetarmen som ikke er uvanlig- sopputslett får huden til å se "rå" og veldig rød ut, og man får også røde prikker rundt utslettet, såkalte "satelite lesions". Jeg tror derfor ikke utslettet er sopp.
Når det gjelder "melkeallergi" kan det godt hende hun har dette. Dette er en form for matvareoverfølsomhet som omfatter en vid gruppe tilstander, bl.a. FPIPI (food protein induced proctocolitis in infancy). Dette er en tilstand der man får irritasjon nederst i tarmen og utvikler blodig og slimete avføring. Det dreier seg vanligvis ikke om store mengder med blod. Det vanligste å reagere på ved FPIPI er melkeprotein, deretter egg og soya. Hos et barn som har blod/slim i avføringen men som ellers er i helt fin form og legger godt på seg, er dette den vanligste årsaken. Det er i disse tilfellene ikke nødvendig med videre undersøkelser- diagnosen påvises ved at man kutter helt ut melkeprodukter en periode og ser at det går over, og evt. reintroduserer melk og ser at symptomene kommer tilbake. Dersom du skal prøve dette er det viktig å kutte ut alt av melkeprodukter, ikke bare ren melk, og forsøke dette i 2 uker. Man ser vanligvis at synlig blod forsvinner i løpet av 72 timer, men det kan ta opptil to uker. Dersom symptomene ikke bedrer seg kan man forsøke å kutte ut egg og soya i tillegg og se om det hjelper. Man kan også gi en morsmelkerstatning der melkeproteinene allerede er brutt ned i 3-5 dager mens mor "pumper seg tom" for melkeprodukter for å se raskere resultater.
50% av barn med FPIPI vil begynne å tåle melk igjen ved 6 mnd alder, 95% ved ni måneders alder, så det er strengt tatt ikke nødvendig å vente med å reintrodusere melk til man er 1 år (som er en vanlig praksis). Hvordan man reintroduserer melken kan variere. Jeg pleier si at hvis mor ammer kan hun forsøke å begynne med 30 ml melk og øke med 30 ml hver dag i fem dager for å se om barnet tåler det.

Kort sammenfattet:
1. Jeg tror ikke dere trenger soppbehandling uten symptomer, og ville ikke brukt Farris
2. Jeg tror ikke avføring eller utslett skyldes Mycostatin
3. Blod og slim i avføring skyldes mest sannsynlig FPIPI og et eksperiment med melkefri kost er ikke skadelig og kan også "bevise" en slik diagnose. Jeg ville derfor anbefalt at du forsøker dette.

Jeg håper dette var til hjelp og ønsker deg masse lykke til videre!
Vh.
Jenny Ringnes


Jenny Ringnes, barnelege