Lommelegen tekst
Søk blant 44,937 spørsmål og svar.

Fotsopp?

Fotsopp?

Onsdag 11. januar 2012

Spørsmål

Spørsmål: 

I november fikk jeg plager med kløe på venstre fot,og fikk diagnosen fotsopp av fastlegen.Opplevde sterk kløe og svakt synlig rød/hvite felter oppe på og på siden av de tre ytterste tærne, samt på yttersiden av fotbladet opp mot lilletåen. Kløen har avtatt i perioder, men kommer tilbake. På den ene tåen er nå huden tørr og blåaktig.Etter en tid oppsto det også noe som så ut som blodutredning/sterk rød flekk) på tuppen av to av tærne. Har brukt Lamisil krem og Daktacort, den siste har en kløstillende effekt. Men problemet er ikke borte. Har ellers fulgt alle råd om å holde føttene tørre, særlig mellom tærne. Er nå i tvil om det er fotsopp, siden plagene opptrer oppå/på siden av tærne/foten, og i liten grad mellom tærne. Dersom det er fotsopp, hvor smittsomt er det? Smitter det ved hudkontakt med tørre føtter? Også hvis man har gått barbent over gulvet? I sengetøy? Ved fotmassasje? Kan jeg smitte meg selv til andre områder på foten eller til den andre foten? Dette er et lite problem, men plagsomt fordi jeg er usikker på om diagnosen er rett. Hvis den er det, hvor lenge må jeg regne med å ha plagene og hvor smittsomt er det? Og finnes det en annen behandling siden jeg nå har hatt det så lenge?

Kvinne, 56 år

kvinne
56

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei, Takk for spørsmålet ditt. Det første man bør gjøre hos deg er vel å få en sikker diagnose. Hvis man er usikker på dette, vil også spekulasjon rundt behandling og smittsomhet være mindre relevant. For plagene du beskriver vil man vurdere fotsopp, psoriasis, palmoplantar pustulose og eksem som de vanligste. Det finnes også flere ulike typer sopp som kan ramme føttene. Det du bør gjøre er å la din lege undersøke foten igjen. Det bør tas en sopprøve, slik at man får sikkert svar om det er sopp der. Ved usikkerhet kan en hudlege se på foten din. Deretter kan man ta stilling til behandlingen. 2. Fotsopp kan se ut på flere ulike vis, og det finnes ulike typer. Vanligst er at huden blir tørr, ru, litt rød og noen ganger veskende. Fotsopp smitter ved direkte hudkontakt, og smitte kan kommer fra garderober, dusj eller treningssentre. Sokker, dyr og fuktige miljøer kan også være kilde til smitte. Jeg er ikke kjent med noen eksakte tall for risiko for smitte, men det er som sagt en risiko. Det kan smitte fra et område av huden til et annet. En av de vanligste årsakene til gjentatt smitte med fotsopp er at man også har neglesopp. Resmitte fra neglene er da årsaken. I sånne tilfeller må man ha forlenget behandling, som også er effektivt mot neglesopp. Hva bør du gjøre? Du bør oppsøke legen din for undersøkelse videre for å få en sikker diagnose. Det bør tas sopprøve fra hudområdet som sendes til dyrkning og mikroskopi. Har du forandringer i noen negler bør det også tas neglprøve. Når svar her foreligger kan man ta stilling til behandling. Tablettbehandling med soppdrepende tabletter vurderes ved langvarige og uttalte plager. Håper svaret var til nytte og lykke til! http://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-t-Å-tinea-pedis-(fotsopp).html
Vennlig hilsen

<p>Kjetil Guldbakke www.oslohudlegesenter.no</p&gt;


Sist besvarte spørsmål

Hei. Har vært på MR / røngen av Nakke og Rygg. Kan dere forklare meg hva dette betyr.( har forkortet det noe) -Høydereduksjon skive C4-C5 og C5-C6...
Jeg fikk diagnosen tørr AMD på begge øynene for en del år siden, uten at synet var plagsomt svekket. Men f or et par-tre år siden begynte linjene på...
Tett nese og bihulebetennelse over tid. Jeg har de siste fire årene hatt problemer med tett nese og hyppige bihulebetennelser. Har hatt et lite...
Hei. Jeg har i en periode på 6 mnd hatt ubehag på min høyre side rett under ribbena.. Dette tror jeg begynte etter et gigantmåltid som vi hadde på...